Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Iluminat LED si intrerupator touch

fratello

Postări Recomandate

Va salut ! Recent am inlocuit lampa cu tuburi fluorescente din baie cu un "sistem" format din o lampa cu 2 tuburi T8 LED de 9W (https://www.limaled.ro/index.php?main_page=product_info&cPath=8&products_id=464&zenid=a0pid81jmbdth0p0cvmt52h511)  si inca 1 tub LED T5 de 10W (https://www.limaled.ro/index.php?main_page=product_info&cPath=8&products_id=470&zenid=a0pid81jmbdth0p0cvmt52h511).
Am montat si un intrerupator touch dublu, pentru aceste lumini (din baie) si un bec cu incandescenta (pe holul din fata baii).
La aprinderea luminilor din baie se aude un "țac" in (sau la) una din cele 2 sigurante aferente circuitului becurilor (din tabloul de sigurante). Cateodata se aude mai tare, cateodata nu se aude deloc ...
Sigurantele sunt ceramice, cu fir fuzibil, nu automate ; instalatie "clasica", la bloc, cu 1 circuit pentru lumini, fire din aluminiu.
De functionat, iluminatul functioneaza perfect, dar ma streseaza acel zgomot ...
Credeti ca este o problema ? Pot face ceva sa dispara ?
Multumesc anticipat pentru orice raspuns !

Link spre comentariu

Sarcina reprezentata de cele doua "tuboled-uri"(niste mizerii cu randament luminos si CRI jalnic) este una puternic capacitiva, basca poluata cu armonici de inalta frecventa(in acele tuburi nu se putea inghesui decat o sursa minimalista...) acea siguranta pesemne e oxidata, iar tacanitul pe care il auziti e zgomotul produs de strapungerea stratului de oxid de aluminiu in momentul conectarii acelei sarcini fara PFC reprezentata de tuboleduri.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns ! Reprezinta un pericol din punct de vedere al electrosecuritatii ?

Intentionez ca, intr-un viitor nu prea indepartat, sa inlocuiesc vechiul tablou su solutii moderne. Dar, pana atunci, pot face ceva ?

Am verificat deja tabloul ; intr-adevar exact surubul alocat sigurantei care "pocnea" era (mai) slabit. L-am strans si zgomotul s-a diminuat ; dar nu a disparut de tot !

Link spre comentariu

Nu există niciun risc iminent din cauza acelui zgomot, e însă posibil să mai fie alte legături slabe pe acolo şi pe care nu le-aţi identificat încă.Ar fi bine să înlocuiţi tabloul clasic cu unul având siguranţe automate.Cu acea ocazie se vor reface toate legăturile şi se vor strânge corect conexiunile.

Link spre comentariu

Din pacate strangerea mai tare a surubului nu este suficienta ar trebui curatat conductorul de oxizi si elemetul de contact al sigurantei sa fie curatat pana la luciu metalic,infiletat capacul sigurantei fara siguranta in el precum si cu siguranta in el si vazut cat de mult se infileteaza.Cand este fara siguranta sa se infiletze cel putin cu o jumatate de rotatie mai mult decat cand are siguranta in el,deoarece cateodata ceramica capacului se strange pe oringul din ceramica al soclului inainte de a se asigura un contact ferm intre partea metalica a capacului,capacele fuzibilului si lamela de contact din fundul soclului sigurantei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări