Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Conductor Priza

Vizitator CostyNn

Postări Recomandate

Cred că nu e locul să ne contrazicem aici pe tema celui mai bun ştecher.Există destule opţiuni de alegere, iar eu nu am scris nicăieri să cumpere un ştecher turcesc sau prost.Deşi nu trebuie asociate noţiunile ,,turcesc=prost,, sau ,,chinezesc=prost,, fiindcă toate ţările au şi firme de vârf dar şi firme ,,low cost,,....cumpărătorul alege, nu te obligă nimeni să iei prostii.Iar ceramica e aleasă pentru că e un material termorezistent şi totodată accesibil ca preţ.

Link spre comentariu

Va prezint cateva poze cu:

-priza fabricata acum 50 ani si utilizata constant (85% din timpul total de utilizare) pe parcursul a 10 ani la un curent de 10-12A....

-stecherul tot din vremea aia...

488008164_IMG_1741(FILEminimizer).thumb.JPG.3787203bec6dc7d0462c6d219a277e2f.JPG...priza ceramica turceasca!-cumparata acum 5 ani....buna ,din pacate a lucrat cu un stecher de 25 de bani!...se remarca arcul care sustine flexibilitatea contactelor...curentul a fost de 9-10A ,90% din timpul de utilizare...887493133_IMG_1743(FILEminimizer).thumb.JPG.157192cf74f2b000bd9c9f1aecdcf0fb.JPG....priza ceramica noua!...turceasca!...se remarca lipsa arcurilor ,au mers pe o forma mecanica care permite o mai mare flexibilitate a contactelor....din practica, acest model nu trebuie supus unui curent mai mare de 6-7A daca vrei sa reziste....60246211_IMG_1742(FILEminimizer).thumb.JPG.7d63efb22b24bf603fb352d903068812.JPG

Concluziile le trageti dvs!

PS. Am prezentat modele ieftine, pana in 11 lei bucata,cele care atrag ochiul clientului atunci cand are de cumparat o cantitate importanta....modelele calitativ superioare au si un pret pe masura!

Link spre comentariu

S-a mers pe ideea ca dacă e din ceramica nu se topește priza. Putini știu ca o priza buna nu are voie sa se încălzească. Dacă are contactele in care se strânge firul și cele in care intra steckerul bune priza nu are nicio problema dacă e din plastic. La cele din ceramica cel mai des se coc firele, ele neputându-se strânge bine. Pe om nu-l doare capul de firele din perete, priza sa nu se topească...

pana când ii spui ca trebuie schimbate fire prin perete ca nu se pot adauga in doza sau cine mai știe ce.

Link spre comentariu

Conductorul de 1,5 mmp poate fi folosit la maxim 15A in teava si maxim 24A in aer, la tine banuiesc ca e in teava. Pe langa faptul ca nu tine curent prea mare, nu este recomandat conductorul de 1,5 mmp la prize si datorita pierderilor, la un curent de 10A si o lungime de 10 m pe conductor se va pierde minim 10W.

Incalzirea prizelor apare datorita rezistentei de contact si aceasta rezistenta odata aparuta produce caldura si rezistenta va tot creste pana ia foc, face scurtcircuit sau se intrerupe circuitul. Din experienta mea orice ansamblu priza-stecher la un consum indelungat de peste 2kw la un moment dat se va incalzi si va emana mirosul specific, daca nu se va intampla ceva mai grav. Am vazut o baie care a luat foc datorita prelungitorului de la masina de spalat cu uscator, norocul a fost ca fiind inchisa au ars rufele mocnit.

Folosesc calorifere electrice, am cumparat mai multe si le folosesc pe treapta de 750W, la putere mai mare nu le las nesupravegheate, consider ca orice ansamblu priza-stecher lasat nesupravegheat cu un consum de peste 2kw constituie un real pericol.

Prizele si stecherele de calitate sunt mai scumpe, de ex. la cuptorul electric am cumparat un stecher de 30 de lei; la primul semn de incalzire al stecherului trebuie schimbate atat stecherul cat si priza. Nu e de joaca, am trecut prin doua experiente de inceput de incendiu din aceasta cauza.

Portelanul a fost si va ramane unul dintre cele mai bune materiale ca izolator si ca suport rezistent la temperaturi mari, il vedem, pe langa prize si stechere, si la izolatori de inalta tensiune, socluri de lampi, in radiofrecventa nu mai zic... Dar degeaba este stecherul cu portelan daca are contactele din fier nichelat...

Link spre comentariu

Prizele ceramice sunt o aberatie totala, o priza nu are voie sa se incalzeasca deloc, priza nu este un consumator, ci un element de conectica! Nici o firma serioasa(Legrand, Schneider, Moeller, Schrack, etc) nu utilizeaza ceramica la fabricarea prizelor, nu se poate usca perfect, materialul ceramic daca nu este portelanat trage umezeala din aer, performantele mecanice sunt jalnice comparativ cu masele plastice de top(Amphenol, PCB-FE, PSS, etc).

In cazul fassung-urilor pentru becuri cu incandescenta/halogen/vapori metalici, atunci are sens ceramica, fiindca acele becuri se incalzesc puternic(150-250 gr.C) iar materialul ceramic rezista foarte bine.

Link spre comentariu

Ar fi normal sa se faca ordine in  instalatiile electrice de utilizare ,inspectate  macar o data la citiva ani ,impunerea remedierii a tot ce este neconform  , nu pentru a lua electricianul bani ci pentru  o siguranta a cetateanului ,a proprietarului cit si vecinilor.Nu puti sa ceri vecinilor sa-si verifice instalatia electrica dar  un incendiu se poate intinde  la nu stiu cite case , institutiile statului pot.

Nu am vazut ca cineva sa pomeneasca de certificat de confotmitate,daca prizele de mai sus nu stim cum au ajuns in  magazine la punerea in functionare a instalatiei electrice a unei case noi  pe linga proiect sa apara si certificatul de conformitate in acest fel vom avea mai putine evenimente

Link spre comentariu

Sunt in principiu de acord cu creșterea exigenței la verificarea instalațiilor electrice la clădiri , în principal la blocurile noi de locuințe unde proprietarul nu prea mai are ce face, răspunderea fiind a constructorului. 

Să nu uităm însă că nici cea mai verificată instalație cu cele mai calibrate siguranțe nu-l va feri de incendiu pe Dorel care lasă nesupravegheat radiatorul de 2kW conectat printr-un prelungitor din târg

Trebuie deci umblat și la educație . De aici ve rezulta și conștientizarea celor scrise în primul paragraf.

Link spre comentariu

Stii care e diferenta dintre un electrician "autorizat" si unul de ocazie?
Ca ala "autorizat" stie ca daca isi pune semnatura pe o lucrare si se intampla ceva ulterior, el raspunde cu "capul".

Celalalt nu lucreaza la el, i se rupe ( exceptie facand cunostintele apropiate/rude/prieteni ) si lucreaza acolo de trecerea timpului, nu recunoaste nimic si n-ai pe cine trage la raspundere in mod oficial.

Adica la varianta "oficiala" exista un lant al responsabilitatilor, in timp ce la electricianul de ocazie tot tu esti de vina daca apelezi...

Sigur, asta in cazul in care autorizatia este dobandita pe merit si nu pe alte criterii.

Pentru @elmar.

PS: Asta nu inseamna ca nu ai voie sa-ti schimbi o priza, un intrerupator, un bec, totul e sa stii ce faci si sa-ti asumi asta, sa pui siguranta si securitatea locuintei si a familiei inaintea pretului dispozitivelor si accesoriilor pentru instalatii electrice.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări