Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Conductor Priza


Vizitator CostyNn

Postări Recomandate

Vizitator CostyNn

Salutare, am o camera renovata recent, data tencuiala jos pana la caramida si apoi pusa plasa de buzau si retencuita, totodata s a tras si fire noi pt instalatia electrica, pana in momentul de fata n am avut probleme, dar venind frigul si neavand o soba in camera respectiva am achizitionat un calorifer electric Tesy CB 3014 E01 R, toate bune si frumoase pana aici insa dupa vreo 2 ore de functionare in priza din camera simt miros de ars si scot repede stecherul caloriferului si...surpriza acesta era cald, nu frigea sa nu poti sa il ti in mana insa era destul de cald, desfac priza si constat ca aceasta are 2 fire unu rosu de 1.5 si unu albastru de 2.5mmp + firu galben de impamantare, acum ma intreb eu oare e ceva in neregula si firul de 1.5 sa nu faca fata? Nu trebuiau ambele fire sa fie de 2.5? Nu prea ma pricep dupa cum cred ca va dati si seama. Ps : la intrerupator ambele fire sunt de 1.5, e ok? Multumesc anticipat tuturor celor ce ma vor ajuta cu un raspuns :)

Editat de CostyNn
Titlu incomplet
Link spre comentariu

Categoric e ceva în neregulă cu instalaţia, trebuiau să fie ambele fire cu aceeaşi secţiune.Firul cu secţiune mai mică se va încălzi mai mult decât cel cu secţiune mai mare, iar căderea de tensiune va fi mai mare.Pe iluminat e normal să fie de 1,5mmp fiindcă acolo se lucrează cu puteri foarte mici, toată instalaţia de iluminat din casă nu consumă mai mult de câteva sute de Waţi. Cum a scris şi colegul mai sus, încălzirea ştecherului are ca explicaţie un contact imperfect între fire şi bornele prizei, dar şi contactul dintre ştecher şi priză.La putere maximă a caloriferului, e normal ca ştecherele să se încălzească sesizabil....dacă lăsaţi caloriferul pe putere mai redusă, veţi observa că nu se va încălzi la fel ştecherul.

Editat de validae
Link spre comentariu
Vizitator CostyNn

Am inteles, deci trebuie sa schimbe cu fir de 2.5 la priza, mentionez ca in celelalte camere asa este cu 2.5 la prize, chiar si la bec este cu 2.5.

Inca o intrebare as avea firele ce pleaca de la tablou trebuiesc sa fie mai groase de 2.5 sau este bine cum sunt, adica cu 2.5? Multumesc

Link spre comentariu

Este obligatoriu ca toate conductoarele pe circuitele de prize fie de minim 2,5mmp. Iar sigurantele (diferentialele) din tablou, pe circuitele de prize sa fie de maxim 16A. Daca aveti diferentiale mai mari, trebuie inlocuite. La fel, pe circuitele de iluminat, sectiune de minim 1,5 mmp, disjunctor de maxim 10A.

Deci da, electricianul trebuie sa-si repare greseala si sa inlocuiasca acel fir de 1,5.

In plus, sunt interzise circuitele comune pentru iluminat si prize. Acestea trebuie sa fie separate, nu are ce cauta iluminat pe circuit de prize (sau invers). Ar fi bine sa verificati si asta.

In general, pentru instalatii casnice, este suficient 2,5mmp. O sectiune de 4mmp nu este necesara, aceasta fiind impusa de lungimi mari ale circuitului.

Radiatorul Dvs. are 3kW. Cam mult, ma gandesc eu. Puterea pe un circuit general de prize, in normativul I7, este limitata la 2kW. , Totusi, incalzirea stecherului se poate rezolva cu o priza de calitate, care ar trebui sa duca fara probleme pana in 16A, care este curentul maxim dus de o priza. Si da, nu ar strica sa-l dati un pic mai jos.

Link spre comentariu

Am așa o vagă impresie că instalația cu pricina a fost executată de zugravul care a făcut și restul lucrărilor de amenajare, pe principiul : „Lasă, boss, că io știu să fac de toate, nu mai chema un hoț de electrician, că te tapează ăla de bani”.

Oare o să apuc să văd vreodată și la noi ca prin alte țări, unde n-ai voie nici măcar să-ți schimbi o priză în propria casă decât dacă chemi un electrician autorizat să efectueze schimbarea?

În altă ordine de idei, autorul subiectului nu ne-a precizat ce model de priză este aceea,. Dacă o fi ceva El-Bi, Comtec, „Sanchi-Balamale”, etc., să nu se mire dacă o să-i mai ia foc și alte prize în viitorul nu prea îndepărtat.

Editat de flomelomanul
Link spre comentariu

Pentru a executa orice fel de lucrari in instalatia electrica de distributie din propria casa,executantul trebuie sa fie un electrician autorizat.La fel si daca ai de facut lucrari in instalatia de gaze.Nu stiu de ce va mirati?Ca asa este si normal.Daca iti asiguri locuinta si schimbi instalatia electrica cu electro-zugravul,vei primi despagubiri cucu'...................sa nu mai vorbim de situatia in care se lasa si cu incidente cu pagube sau cu victime...............electro-zugravul,impreuna cu proprietarul locuintei sunt numa' buni de trasi in tzeapa.

Link spre comentariu
Vizitator CostyNn

A remediat problema in totalitate, a inlocuit firul de 1.5 cu unul de 2.5, scuzandu se ca nu stia ca voi avea consumatori asa mari si ca nu mai era fir de 2.5, cei drept nu mai era si a treebuit sa cumpar, pe de alta parte acum m a asigurat ca pot baga linistit radiatorul ca nu se va mai incalzi. Ps: acum am stat langa el si firele care vine in priza le a strans in dublu, mai pe inteles a indoit firul de 2.5 in doua si le a strns cu patentul pana a intrat in canturile prizei.Voi ce spuneti sa il cred pe cuvant ca nu voi mai avea probleme cu radiatorul daca il bag 1-2-3 ore in priza? Nu se va ma incalzi stecherul?

Link spre comentariu

Ştecherul se poate încălzi apreciabil şi într-o priză perfect executată, dacă există contact imperfect între bornele lui şi clemele prizei.Aveţi grijă ca bornele ştecherului să fie curate.E normală o uşoară încălzire, dar dacă după câteva ore nu poţi ţine mâna pe ştecher nu e în regulă.Recomand ca atât priza cât şi ştecherul să fie ceramice, pentru consumatorii de putere precum caloriferele electrice.Cele din plastic turnat cu care vin din fabrică acele calorifere ,,low cost,, nu rezistă prea mult, la primele semne de deformare din cauza încălzirii trebuie schimbate cu ceva de calitate, cu suport ceramic.

Editat de validae
Link spre comentariu

Niciun producător „de top” de aparataj electric de la nivel european nu utilizează ceramica la aparatajul fabricat.

Tot ceea ce se găsește pe piață cu ceramică este un aparataj de o calitate execrabilă.

Nu știu de unde naiba s-a împământenit ideea asta cu „ceramica= calitate”????  Oare cei care sunteți trecuți de 40-50 de ani nu vă amintiți că până în 1990 tot aparatajul electric ce se găsea pe piață (fabricat în România!!!!!!) avea doar bachelită și plastic ca materiale izolatoare și era de o calitate foarte bună? „Ordinăriile” cu ceramică au apărut pentru prima dată aduse din Turcia de primii „întreprinzători privați” din zorii „democrației” noastre, care în fapt au fost niște hoți și bișnițari ordinari, ei furând din fabrici și uzine rulmenți, pânze de bomfaier, burghie, etc., pe care le-au dus în Turcia și le-au schimbat pe mărfuri turcești, printre care se aflau și „minunățiile ceramice”.

Link spre comentariu

Sunt destule accesorii din ceramică. Nu știu de unde scoți afirmații de genul ăsta.  Dacă niște porcării sunt făcute și din ceramică, nu înseamnă că ,gata, tot ce-i din materialul ăsta e nașpa.  Vezi cataloagele producătorilor renumiți.

Aparatajul electric produs in Romania înainte de 90 era și cu ceramică.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări