Vizitator Lucian P Postat Octombrie 1, 2019 Partajează Postat Octombrie 1, 2019 Buna ziua , am o mica dilema la instalatia electrica a casei. Mentionez casa are 3 nivele ( beci, parter , etaj) panoul cu sigurante este la parter. Am alt panou de sigurante pentru etaj ai altul la beci.La etaj am 8 sigurante cu consumatori ce insumeaza 5000w . La parter am 13 sigurante cu un total de 12000w iar la beci 500w. Atat beciul cat ai etajul sunt alimentate din panoul principal .La etaj am 2 bai , la parter 2 bai iar la beci este un grup tehnic cu chiuveta langa centrala. Intrebarea mea este ce diferentiale ar trebui sa montez? Va multumesc. Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 1, 2019 Partajează Postat Octombrie 1, 2019 Ce putere instalata are transformatorul de alimentare de pe stilpul din fata casei? Link spre comentariu
pop_ady44 Postat Octombrie 1, 2019 Partajează Postat Octombrie 1, 2019 Cred, ca, corect era intrebat cat suporta contorul ,ca din ce stiu eu nu poti trage mai mult de 10-12 Kw. Link spre comentariu
catalin85 Postat Octombrie 1, 2019 Partajează Postat Octombrie 1, 2019 1 oră în urmă, Lucian P a spus: Buna ziua , am o mica dilema la instalatia electrica a casei. Mentionez casa are 3 nivele ( beci, parter , etaj) panoul cu sigurante este la parter. Am alt panou de sigurante pentru etaj ai altul la beci.La etaj am 8 sigurante cu consumatori ce insumeaza 5000w . La parter am 13 sigurante cu un total de 12000w iar la beci 500w. Atat beciul cat ai etajul sunt alimentate din panoul principal .La etaj am 2 bai , la parter 2 bai iar la beci este un grup tehnic cu chiuveta langa centrala. Intrebarea mea este ce diferentiale ar trebui sa montez? Va multumesc. Cum doriti sa montati diferentialele?la fiecare etaj separat sau in serie?De la asta ar trebui sa incepeti!! Acum 53 minute, sesebe a spus: Ce putere instalata are transformatorul de alimentare de pe stilpul din fata casei? Nu cred ca este relevant.Diferentialele se monteaza in functie de amperi si pentru asta ar trebui sa stim ce sectiune au cablurile care vin de la contor in tabloul principal si ce sectiune au cablurile care merg de la tabloul principal la tablourile urmatoare. Acum 45 minute, pop_ady44 a spus: Cred, ca, corect era intrebat cat suporta contorul ,ca din ce stiu eu nu poti trage mai mult de 10-12 Kw. Pai eu nu lucrez in Romania dar aici pot cere de la firma de bransament cat vreau eu in functie de consumatori.Nu vad de ce in Romania nu se poate asta......Dar din cate stiu prin orice contor fabricat in Europa se poate trage direct pana la 100A acum faceti dumneavoastra calculul cam cat inseamna in KW Link spre comentariu
Vizitator Lucian P Postat Octombrie 1, 2019 Partajează Postat Octombrie 1, 2019 As vrea sa montez la fiecare etaj. Legat de cablul de alimentare sectiunea lui este de 16mp Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 1, 2019 Partajează Postat Octombrie 1, 2019 Ai în principiu 2 variante. Cite o diferențiala la întrarea în fiecare tablou și astfel te protejezi de curent ari la oricare din consumatori sau, mai puțin corect pui diferențiale numai pe consumatorii din bai și bucătării unde riscul este cel mai mare. La o putere instalata de aproape 20kw sper ca ai alimentare trifazata. La ce-ți trebuie sa ai siguranțe asa de mari? Ai încălzire electrica? Pt asta cred ca puterea e prea mica. Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 2, 2019 Partajează Postat Octombrie 2, 2019 (editat) Orice sarcina are un factor de utilizare. Aia 20kW conectati/instalati pot bine merci sa fie 6-7kW in continuu in perioadele de varf. Asa cum pot fi 12-13kW. Cand proiectezi o instalatie electrica, de casa, uzina, garaj, etc, se face un calcul in functie de puterea ceruta (puterea conectata * factorul de utilizare). Astfel ca o priza de uzina poate avea un factor de utilizare de 10%, in timp ce una de resedinta 30%. Samd. Din pacate nu cunosc normativele care reglementeaza asta in Romania. Diferentiale pui pentru prizele din si in apropierea bailor si altor zone cu posibilitate de umiditate. Editat Octombrie 2, 2019 de Thunderer Link spre comentariu
catalin85 Postat Octombrie 2, 2019 Partajează Postat Octombrie 2, 2019 Acum 5 ore, Thunderer a spus: Diferentiale pui pentru prizele din si in apropierea bailor si altor zone cu posibilitate de umiditate. Fara suparare @Thunderer dar diferential se pune in tablou pentru toata casa,pana la urma se pune pentru protectie .Am scris deja prea multa teorie si autorul topicului nu mai intelege nimic. @Lucian P trebuie sa pui un diferential de 30 mA in fiecare tablou.Spune-mi te rog ce siguranta ai la contor si ce siguranta ai inspre fiecare tablou secundar sa iti pot spune ce tip de diferential trebuie sa folosesti pentru fiecare tablou. O zi frumoasa in continuare tuturor Link spre comentariu
Vizitator Lucian P Postat Octombrie 2, 2019 Partajează Postat Octombrie 2, 2019 20 etaj 32 parter 20 beci cred Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 2, 2019 Partajează Postat Octombrie 2, 2019 (editat) Tot fara suparare @catalin85, solutia cu diferentiala la intrarea in tablou nu-i cea mai buna chiar daca este una sigura. Caz concret: avem diferentiala la intrarea in tablou (de 30mA pt ca-i una singura) si din diferite motive (defectiune reala sa zicem) siguranta se declanseaza intrerupind alimentare cu energie electrica in toata casa. Daca asta se intimpla la o ora tirzie cind deja este intuneric afara atunci se face bezna in toata casa. Daca incerci sa o rearmezi, in functie de defectiunea aparuta exista riscul ca cineva sa se curenteze. Singura solutie este sa ai la dispozitie o lanterna si sa inlaturi la lumina lanternei defectiunea. Acum, daca siguranta este pusa DOAR pe circuitul de prize, la declansarea ei se va intrerupe curentul doar la prize iar becurile vor ramine aprinse permitind inlaturare lejera a defectiunii. In acest caz, ca sa nu fie incalcate conditiile de siguranta, ar mai trebui sa existe inca o siguranta diferentiala conectata doar pe circuitul de becuri/iluminare. @Lucian P Nu degeaba am fost sarcastic in primul post de pe acest topic. O instalatie de alimentare cu energie electrica nu se face dupa ureche sau dupa indicatiile primite pe un forum. O astfel de instalatie, mai ales una cu putere instalata asa de mare, se face dupa un proiect realizat de un electrician autorizat (si care sa aiba si ceva experienta), proiect ce trebuie sa respecte toate normativele curente. Punerea ei in opera ar putea fi facuta, desi nu-i recomandat, si de o alta persoana dar cu conditia respectarii intocmai a unui proiect bine realizat si documentat. (de exemplu prevazut in proiect si modul de realizare al conexiunilor, ce tipuri de conectori se utilizeaza, exact tipul conductoarelor si tipul izolatiei lor, felul cum se izoleaza conexiunile, etc) PS: @Thunderer, am si eu o "vaga " ideie ce inseamna factor de incarcare........ PPS: @Lucian P Exista o schita a instalatiei? Poate fi pusa la dispozitia forumistilor pt discutii si eventual indicatii de modificare (daca e cazul)? Editat Octombrie 2, 2019 de sesebe Link spre comentariu
catalin85 Postat Octombrie 2, 2019 Partajează Postat Octombrie 2, 2019 @sesebe daca se intampla pe becuri tot ramane casa fara curent.Daca doriti o solutie alternativa eu folosesc asa ceva https://www.hager.ro/e-catalog/distributia-energiei/aparataj-modular/aparataj-de-comutare-si-semnalizare/inversor-modular-grupat-i-o-ii/sft140/36828.htm?Suchbegriffe=SFT140 care pus la punctul 1 trece curentul prin diferential iar trecut la punctul 2 scoate diferentialul din functiune pana vine electricianul sa remedieze problema sau proprietarul remediaza problema in conditii sigure.De asta folosesc un singur diferential.Acum daca omul vrea sa puna diferentiale pe fiecare linie desi nu cred, costul tabloului electric va ajunge cam la cat a costat toata instalatia electrica a casei. P.S. Am copiat din produsul din catalog pentru a nu face reclama la un magazin si sper sa nu se considere reclama firma aleasa de mine.Exista acelasi produs si la alti fabricanti Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 2, 2019 Partajează Postat Octombrie 2, 2019 Unii n-ar trebui sa dea sfaturi despre instalatiile electrice. Daca sare un diferential, decuplezi consumatorul care a dus la declansarea lui, nu fentezi siguranta de protectie. Link spre comentariu
alex.cselenyi Postat Octombrie 2, 2019 Partajează Postat Octombrie 2, 2019 Singurul sfat pe care pot sa-l dau este sa se respecte normativele in vigoare.I7/2011 specifica in ce conditii se proiecteaza,executa si exploateaza o instalatie electrica ca si cea in cauza. Oare sa am curajul sa-l intreb pe initiatorul topicului despre priza de pamant?Sau descarcatoare de supra-tensiuni?Sau ce sigurante are actualmente montate? Link spre comentariu
catalin85 Postat Octombrie 2, 2019 Partajează Postat Octombrie 2, 2019 Acum 14 minute, Alexppk a spus: Unii n-ar trebui sa dea sfaturi despre instalatiile electrice. Daca sare un diferential, decuplezi consumatorul care a dus la declansarea lui, nu fentezi siguranta de protectie. Si daca defectul este la o priza care este in zid sau la un bec din afara casei????iar diferentialul cade din vina N + PE si nu din vina L+PE?Atunci degeaba mai deconectezi Dumneata consumatorul.Domnule @Alexppk am spus ca este o solutie alternativa pana vine electricianul sa remedieze problema.De 20 de ani de cand fac meseria asta cred ca am invatat ceva plus ca aici mai exista si controale la bransarea unei case nu ca in Romania.......toti zugravii sunt si electricieni Link spre comentariu
kit Postat Octombrie 2, 2019 Partajează Postat Octombrie 2, 2019 Aveti in poza un extras din I7 cu privire la selectivitatea diferentialelor. In principiu, pe orice circuit de prize se monteaza diferentiale. Daca pe un circiut de iluminat exista aparata cu carcasa metalica, se monteaza un diferential. La iesirea din tabloul de alimentare este indicat sa se monteze un diferential de 500 mA tip S. Pe partea de disjunctor, in principiu, diferenta dintre doua disjunctoare montate in cascada trebuie sa fie de 2 clase. Atunci luand un exemplu simplu, avem: - In tabloul de zona, la intrare, un intrerupator de 25A (sau mai mult). Pentru iluminat, un diferential RCCB de 16A (preferabil 2, care sa deserveasca doua grupe de circuite de iluminat), urmat de disjunctoarele de 10A pentru circuitele individuale de iluminat. Pentru circuitele de priza, diferentiale (RCBO) de 16A. Pentru circuitele aferente consumatorilor speciali (plita electrica, boiler samd), functie de puterea ceruta de consumator, sau daca circuitele exista deja, functie de sectiunea conductorului (v poza atasata). In final, suma tuturor ramurilor care ies din intrerupatorul general, inmultita cu un coeficient de utilizare, trebuie sa fie mai mica decat curentul nominal al intrerupatorului. - In tabloul general, se monteaza un diferential RCBO 500mA tip S (sau 100mA), care sa protejeze coloana existenta dintre tablouri, deci cu o valoare de minim de 25A. Valoarea se alege in mod identic cu cea a intrerupatorului din tabloul de zona.. Se prefera un diferential in locul unui disjunctor simplu pentru a asigura protectia la incendiu. Acestea sunt niste consideratii generale. Pentru uz casnic, ar trebui sa fie valabile. Orice aprofundare necesita date suplimantare, iar aici sunt perfect de acord cu @sesebe. Probleme: 1. Este dificil de gasit acel diferential de tip S, 500mA. Montarea unui diferential RCBO de 30mA poate in final sa genereze probleme in utilizare (poate sa sara generalul in locul unui diferential de priza). 2. Pretul. Alternativa este insa 112, deci... 3. Meseriasul care face lucrarea. Am vazut disjunctoare de 32A pe circuitul de prize in baie, pe sarma de 1,5mmp, de mi-am facut cruce. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum