Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce sa aleg, transformator sau invertor de sudură?

Vizitator

Postări Recomandate

Si un prelungitor cu stecher si priza bune , si conductorul macar de 1,5 . De asemeni , priza din perete .

P.S. - boloboc ( bun ) nici nu mai amintesc .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Da ...contează foarte mult cablul și priza cu/din care se face alimentarea ap. de sudură.

Cu cât cablul de alimentare e mai lung ...cu atât trebuie crescută și secțiunea conductorului.

Eu folosesc un prelungitor 3x4 mm  cu lungimea de 30m.

Priza de asemeni trebuie să fie legată la tablou cu cabluri cât mai groase...altfel(în cazul cel mai rău)poti avea ”surpriza” să-ți ia foc instalația electrică din casă ...sau (dacă cablurile sunt subțiri și nu pot susține consumul trafului) nu reușești să sudezi nimic ...pentru că traful nu scoate curentul necesar ...din cauză că nu primește curent  cât trebuie!(se pierde puterea pe cablul de alimentare)

Editat de elmar
Link spre comentariu

Foarte important este raportul de lucru. Asta urmează să afli. La primele probe topește fără milă mai mulți electrozi. Sperăm să fie altfel decât trafurile ieftine din hipermarketuri. Am un vecin ce și-a luat unu și nu a putut lucra cu el efectiv pentru că se încinge foarte rapid după care stă mai mult în pauză decât activ.

Și eu mi-am făcut un gard tot cu profile de 15/15. Eu am luat în prealabil de la chinezi 2 magneți neodim care m-au ajutat foarte mult pentru susținerea profilului vertical 15/15 pe cele 2 profile orizontale pe care urma să fie sudat. E adevărat că după 220 de sulițe câte am avut eu de sudat puterea de atracție magnetică a scăzut dramatic, dar cât a durat gardul meu au ținut perfect.

Link spre comentariu

Daca transformatorul nu are macar un ventilator la interior va trebui sa astepte mult timp  ca sa aiba racirea pentru a lucra in continuare...:scarpin

In imaginele postate se vede aplicat un condensator pentru inbunatatirea factorului de putere....iar cablurile pentru cleste si masa vin prinse cu surub de firele cu tresa galbena

Cu ceva timp in urma am facut unele inbunatatiri la  un traf de sudura ..pentru a lucra acceptabil .Am adaptat borne pentru invertor  plus cabluri cu sectiunea de 16mm,iar in primar am folosit condensatori

Privileg-traf.jpg

Privileg Su 150.jpg

Condensatori alimentare.JPG

1.Budge BWT1504-conectori .JPG

Editat de asterix196803
Link spre comentariu

Dar simti ceva cu si fara condensator???

:d

Dupa cum arata este din alea serie veche, condensatorul pare nou...

Bobinajul este distribuit pe coloane iar pentru schimbarea curentului comutatorul "muta" efectiv tronsoane de bobinaj de pe o coloana pe alta

in asa fel incit sa mentina tensiunea pe iesire constanta dar factorul de cuplaj variabil.

Se comporta ca unu cu sunt magnetic in exploatare.

Bun a fost ala ce l`am avut de la cumnatul meu pina cind meseriasul lui a strapat siguranta termica, aia de sub banda neagra.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 15 ore, asterix196803 a spus:

Inainte de toate verifica-l bine la interior! Ceva contacte slabite,oxidate....inclusiv cablurile de la cleste si masa altele mai lungi cca 3-4 m (asta in cazul daca cele originale sunt scurte..) Oricum o revizie nu strica !Te vor scuti de unele neplaceri  de la inceput....:96

Unele accesorii strict necesare...o masca de sudura buna (clasica sau automata ), o pereche de manusi mai serioase ...un polizor unghiular,ceva pinze de taiere si polizare si alte maruntisuri (electrozi,ruleta ,perie de sirma etc) cu ceva probe de sudura inainte vei reusi sa termini gardul....:rade:

Impreuna cu traful am primit si o masca cu sticla crapata, 2 cutii de plastic etanse cu cateva zeci de electrozi in fiecare plus un prelungitor "tapan" de 10m. Cat despre instalatia electrica nu imi fac probleme, este facuta de "maiself" in urma cu cativa ani.

Link spre comentariu

Umbla zvonul ca se pun ( monteaza ) condensatori in paralel cu primarul trafurilor de sudura ( si ) pentru oarece rezonanta . Eu am facut - o , luandu - ma dupa zvonuri . Am obtinut si oarece rezultate ( spectaculoase , zic eu )  , oricat de ciudat si nestiintific ar parea . 

Link spre comentariu

In fapt marele cistig este introducerea defazajului intre tensiune si curent astfel incit la trecerea tensiunii prin 0  sa nu se stinga arcul electric.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări