Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce sa aleg, transformator sau invertor de sudură?


Vizitator

Postări Recomandate

Vreau sa cumpar un aparat de sudura pentru a-mi construi un gard din elemente simple (profil patrat de 15). Nu sunt in domeniu dar vreau sa invat sa sudez macar asa, amatoriceste. Am gasit aici la un magazin de sh un aparat de sudura nemtesc vechi plus accesorii, greu ca pamantul, cred ca trece de 20kg, functional la 300 lei...mai pot rupe vreo 50 de acolo. M-am uitat si pe xlo, sunt gramada de chinezaraie noi pana in 300 lei(invertoare). Ce ati alege si de ce?

Multumesc pentru eventuale raspunsuri.

Link spre comentariu

Păi ai să le luăm pe rând cu avantaje și dezavantajele lor...

invertorul: are inițierea arcului electric mult mai bună,are protecție la scurtcircuit(deci  nu ți se va lipi electrodul de piesa de sudat ) are protectie termică (nu mai poți suda dacă componentele de putere ale aparatului depășesc anumită temperatură) poți regla ușor amperajul(curentul) dorit (dintr-un potențiometru)

În schimb, are un mare dezavantaj...e sensibil la variații bruște ale tensiunii rețelei  și poți arde igbt-urile într-o fracțiune de secundă(mai ales dacă invertorul e unul ieftin,chinezesc)

 

Aparatul clasic cu transformator de putere...(dacă ai noroc) ...are protecție termică(adică se oprește furnizarea de curent la clește ...după o anumită temperatură maximă a trafului)

majoritatea , au și-un reglaj al puterii ...un fel de robinet care introduce-scoate un șunt magnetic în traful de putere...în funcție de curentul dorit!E un reglaj mai mult orientativ...și ține mult și de experienta în această meserie!

Mai are avantajul că nu se arde-defectează așa ușor...dacă îl menajezi și-l lași să se răcească când trebuie(mai ales, dacă n-are protecție termică).

Dezavantaje: e greu ,nu are protecție la scurt-circuit(deci, ți se va lipi electrodul ...mai ales dacă nu știi cum să ții unghiul electrodului față de piesa sudată) reglajul curentului de ieșire se face orientativ (cum am mai zis)

 

Cam astea ar fi ...acum, tu alegi care ți-ar fi mai de folos!

Editat de elmar
Link spre comentariu

O mica rectificare, protectie la scurtcircuit nu inseamna ca nu se va lipi electrodul, acea protectie antilipire (antistick) se refera la faptul ca atunci cand electrodul se va lipi (invariabil in modul de sudura MMA sigur sigur candva electrodul tot se va lipi in baie  :)  ) electronica din aparat va sti asta si va reduce curentul de sudura la minim in asa fel incat nici electrodul nu se va inrosi/calcina si nici aparatul nu va fi fi solicitat "in gol".

Invertorul poate suda cam cu orice tip de electrod.

 

Sant si "transformatoare" cu electronica in ele care stiu antistick, hot start etc....

Atentie la trafurile ieftine gen 250 lei bucata, sigur au traful din aluminiu si va oxida in scurt timp la legatura spirelor cu cablul de sudura, in plus sant mult mult subevaluate fata de puterea scrisa pe eticheta.

Editat de nickrvl
Link spre comentariu

Bree....matale n-ai vandut aici pe forum aparate de sudura? Parca intr-un timp aveai doua transformatoare de sudura la vanzare. Nu oprisi si matale o bucata...le dadusi pe ambele...mai ales ca stai la curte?

Nu gasesti pe acolo pe la nemtalai un invertor mai ieftin si de calitate?...da sa nu fie chinezarie ieftina si proasta! 

Editat de mac01
Link spre comentariu
Acum 13 ore, mac01 a spus:

Bree....matale n-ai vandut aici pe forum aparate de sudura? Parca intr-un timp aveai doua transformatoare de sudura la vanzare. Nu oprisi si matale o bucata...le dadusi pe ambele...mai ales ca stai la curte?

Nu gasesti pe acolo pe la nemtalai un invertor mai ieftin si de calitate?...da sa nu fie chinezarie ieftina si proasta! 

Breee...matale ai o memorie de elefant. Eu chiar uitasem de alea dar nu ti s-a intamplat niciodata sa vinzi ceva si apoi sa ai nevoie de acel ceva?

Link spre comentariu

Eu am nevoie de ceva numai dupa ce - l vand ! ... On - topic , cumparati transformatorul de care ziceti , daca e nemtesc sunt sanse sa fie ceva de calitate . Transformatorul sudeaza numai cu electrozi rutilici ( supertit , mai popular ) , dar la gardul dvs . n - ar fi o problema . Oricum cu rutilici se sudeaza cel mai usor . Suma nu pare o tragedie , dupa ce va faceti treaba se poate revinde , are valoare ... , si sunt cautate . Cu invertoarele ( ieftine ) e cu dus si intors , la 250 RON nu stiu daca gasiti asa ceva ( cat de cat rezonabil ca functionare ) , si se pot ( cu probabilitate mare ) defecta . Nici invertor , nici bani , nici treaba facuta ... , operatiunea trebuie reluata . De la capat . Zic si eu ...

 

P.S. - daca cumparati transformatorul , ar trebui (si) probat , eventual apelati la un vecin sau cunostiinta mai experimentat . Spor !

Editat de gauss
Link spre comentariu

E cam complicat, eu nu folosesc smartfon si trebuie sa merg la magazin cu aparatul foto, etcetc...am sunat-o acum pe patroana de la magazin, nu prea se pricepe ea dar asta mi-a dictat. privileg susemihl 8326

 

edit nu gasesc nimic pe net despre el, o fi gresit ea, ma duc maine si ma uit.

Editat de fluffy37
Link spre comentariu

Cu ceva timp in urma ,am avut o discutie  cu vecinul pe aceasta tema .....traf sau invertor ?

Doar pentru o lucrare marunta ceva rafturi metalice in magazie,o balama la usa si alte maruntisuri ....fara sa fie sudor de meserie  sau macar sa aiba ceva experienta :rade:

Nu a stat prea mult pe ginduri si a facut comanda pe internet la un transformator de sudura adus tot din afara... (Gude 145 )si sa apucat de treaba cu mult elan .....dar...dupa ceva reprize de sudura,flama  plus  injuraturi si  nu am fost sa vad si restul :96!! A venit iar la mine cu rugaminte sa-i termin ce avea de facut la rafturile respective si a renuntat la traful de sudura ....acum are un invertor nu prea scump fara sa fie de firma cu renume  dar cu ajutorul lui se descurca fara probleme ...plus o masca automata  care sa dovedit de folos in cazul lui...:ras:

Editat de asterix196803
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări