Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

acumulator Li-Ion

vera

Postări Recomandate

Prima data ma gandeam la o baterie agm https://www.caranda.ro/product/fc12-9/ dar am zis sa nu ingreunez trotineta si sa scada autonomia sa .Daca e sa achizitionez o baterie agm ce marime de cablu sa folosesc de la baterie la o doza de derivatie ,am zis sa folosesd 2,5mmp sau 4mmp .Baterie o voi pune in acestă geanta https://mediagalaxy.ro/borseta-depozitare-trotineta-myria-my7031-3-3l-negru/cpd/JUCMY7031-3/

Editat de bogdan Iacob
Link spre comentariu

La 5A ajunge 2.5mmp oricum o sa fie cablul scurt, poate e chiar mult 2.5mmp in nici un caz 4mmp. Eu am sistem de backup pt imprimanta 3d facuta cu 2 baterii agm in serie deci 24V si trage 4.5A prin cabluri de 1.5mmp.

Referitor la baterie depinde ce vrei sa faci si ce autonomie vrei, se gasesc la polonez sau la colegii de pe forum celule Li-ion testate si macar stii sigur la ce capacitate te astepti, la chinez capacitatea e de obicei la 50% daca esti norocos.

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Ma gandeam sa incarc bateria agm cu un panou fotovoltaic ca acesta https://www.aliexpress.com/item/33019569526.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.25b52bb2kDHNG9&algo_pvid=d3292fae-3cf6-4a9b-bcc5-eb6992b15ac4&algo_exp_id=d3292fae-3cf6-4a9b-bcc5-eb6992b15ac4-46&pdp_ext_f={"sku_id"%3A"67264284678"} ar fii suficient unul sau imi trebuie macar doua? Ar avea ceva daca sta bateria in genta aceea?

Editat de bogdan Iacob
Link spre comentariu

Referitor la capacitatea acelui pachet, tinand cont de pretul unei singure celule bune, la 15 celule cat sunt acolo, plus bms-ul ( nu am retinut daca si alimentatorul, dar nu mai conteaza oricum ), 20$ pare anormal de putin.

Sigur, producatorii de nivel mare cumpara celule in cantitati mari si deci la preturi mai mici.

Totusi tinand cont ca am vazut la vanzare chiar de la vanzatori de-ai nostri celule cica si de 19000mAh, iti dai seama cat sunt chinezii in stare sa minta.

15Ah e foarte putin probabil sa aiba acel pachet insa 1-1.5ah de ar avea fiecare celula tot ai avea minim 5Ah, si daca iti satisface autonomia necesara pentru el atunci ai putea incerca, pretul e destul de mic sa merite incercat.

Altfel iti poti face tu un pachet fix cum vrei, cumperi un bms bun pentru 3 celule, apoi te decizi cate serii paralel ai de gand sa folosesti tinand cont ca asa cum zice Sesebe capacitatea maxim existenta in prezent e pe la 3.4Ah, si-ti iei suportul potrivit ( exista suporturi pentru pachete de celule din astea in comert ). Principalul avantaj ar trebui sa fie gabaritul mult redus, dar mai ales greutatea mult mai mica, si asta te doare pe tine, ca afecteaza autonomia.

Eu de-ar fi sa aleg as merge pe varianta 2, imi pun fix ce vreau si cum vreau si stiu sigur ce si cum am, chiar daca e mai scump asa...

Link spre comentariu
Acum 36 minute, bogdan Iacob a spus:

Ma gandeam sa incarc bateria agm cu un panou fotovoltaic ca acesta https://www.aliexpress.com/item/33019569526.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.25b52bb2kDHNG9&algo_pvid=d3292fae-3cf6-4a9b-bcc5-eb6992b15ac4&algo_exp_id=d3292fae-3cf6-4a9b-bcc5-eb6992b15ac4-46&pdp_ext_f={"sku_id"%3A"67264284678"} ar fii suficient unul sau imi trebuie macar doua? Ar avea ceva daca sta bateria in genta aceea?

Acele panouri sunt de proasta calitate, acel material in care sunt turnate se coace la soare si dupa cateva luni devin complet mate si scade drastic performanta. Daca e suficient doar tu stii, in soare probabil realistic o sa iti dea undeva la 150mA poate spre 200mA, ca sa incarci acel agm de 9Ah o sa iti ia aprox 60 de ore ( cu soare ).

Link spre comentariu

Tablitele acele din nickel care se pun pe celulele se pot lipi si cu pistol de lipit ,stiu ca indicat este un aparat de sudat in puncte dar n am un aparat din acesta.Pentru mine ma gandeam ca ar fii bun si unul de 7.2Ah.Ma gandeam in timp ce ma plimb sa se incarce putin bateria si seara sa o pun la incarcare pe un redresor.Pana la urma voi face un banc de baterii cu 15 buc de celule intre 1900 si 2000mAh  va fi  3s5p cu 10Ah totalul bancului .

Editat de bogdan Iacob
Link spre comentariu

Cu pistolul merge mai greu, se poate insa nu e cel mai indicat. Eu am lipit cateva insa nu cu nickel ci cu banda de cupru, trebuie un pistol cel putin de 100W cu o ansa cat mai scurta sa se incinga bine (pistol de lipit romanesc Radio Progres de exemplu), terminalele celulei trebuie curatate putin cu un smirghel fin si dupa lipite cat mai repede sa incalzesti cat mai putin posibil celula. Terminalul pozitiv merge relativ repede si usor, cu cel negativ e mai complicat pentru ca este de fapt tot coprul celulei si are masa termica mare.

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Pana la urma ma gandesc nu cred ca ar afecta atat de mult autonomia trotinetei .Deoarece un agm de 7.2Ah are 2.2kg si ala de 9Ah are 2.6kg ,oricum deocamdata imi achizitionez materiale ,mai durează pana imi cumpar trotineta 

Editat de bogdan Iacob
Link spre comentariu

Recomandarea mea este sa uitati de lipire la acumulatori cu pistolul de lipit. La acumulatori trebuie un virf cu inerție termica mare ca să se încălzească cit mai rapid sa nu se propage căldură în interior la izolatori din folie de plastic. 

Pt lipire, după curățarea cu un șmirghel fin, trebuie folosit un fludor de calitate cu Pb. și eventual flux adițional (ex: saciz dizolvat în alcool, preferabil izopropilic) și sa se folosească o stație de lipit (sau ciocan simplu în lipsa) cu virf mare și încălzirea sa fie scurta. Pt legaturi/punți între elemente, folosește cablu litat de 1.5mm (e suficient la ce lungimi ai nevoie) cu partea ce vine în contact cu acumulatorul desfăcuta puțin (sa nu fie răsucit prea tare). 

Eu am lipit foarte mulți acumulatori (cu stație de lipit) și nu am stricat niciunul, dar zic ca am și oarece indeminare. 

Link spre comentariu

Ce încărcător mi ar trebui pentru a incarca bancul de baterii de 10Ah?Acest bms este bun sau ce pret ar trebui sa aiba un bms bun si calitativ?Am un ciocan de lipit de 60W cu varf lat ar fi bun ?

Screenshot_20210910-203657_AliExpress.jpg

Editat de bogdan Iacob
Link spre comentariu

Cand voi cumpara celulele trebuie sa le fac un test de incarcare descarcare ?Ar avea ceva daca voi construi bancul de baterii zilele astea si va sta o luna fara bms ul montat pe banc c am dat comandat de bms si imi vine tocmai in in oct-noiembrie sau sa cumpar acumulatorii cand vine bms ul?.

P.S Bancul de baterii daca sta mult timp pe un raft pana achizitionez trotineta ,pateste ceva?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări