Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amintiri despre George Dan Oprescu - o viata dedicata radioelectronicii


lulu

Postări Recomandate

Am avut  sansa sa-l cunosc pe Maestrul George Dan Oprescu  (GDO) – care merita din plin acest titlu de inalt respect profesional - pentru ca am invatat la scoala primara Silvestru din Bucuresti, trecand prin fata casei sale in drumul meu spre scoala si inapoi. Era prin 1958, aveam 12 ani (elev in cls a 5-a), l-am vazut pe Maestrul GDO la fereastra, cu mainile incarcate de aparate si cablaje,  i-am facut semn ca doresc sa-i vorbesc  si  asa a inceput o relatie care s-a incheiat in 1998,  cu tragica disparitie a Maestrului GDO.

Maestrul GDO m-a invitat in casa lui, apoi cu rabdare si simt didactic , de-a lungul anilor, m-a introdus in radioelectronica practica, dar nu numai pe mine, ci si pe multi, multi alti tineri. A receptat ideea tinerilor ca GDO sa impartaseasca  prin scris aceasta pasiune si  altora din generatia prezenta si generatiile viitoare, astfel ca a scris din 1960 pana in 1998 , 9 carti de referinta si nenumarate articole , care au devenit, in timp, repere pentru pasionatii de electronica practica.

Prin parinti Maestrul GDO avea origine armeana, dar era profund roman in modul de gandire si traire. Avea o inteligenta sclipitoare, citea in cel putin 5 limbi straine: engleza, rusa, franceza, germana, italiana. Era abonat, prin Posta Romana, la toate revistele de electronica care se importau in tara, in acea epoca. Adesea se inspira din revistele  Radio/URSS, Radio und Fernsehen /RDG, dar si din revista Wuxiandian /R P China. A avut acces si la reviste de mare traditie,  precum Practical Wireless din Marea Britanie.

De foarte tanar Maestrul GDO  a ramas singur, dupa decesul parintilor si plecarea in Austria a surori sale, singura sa ruda, care si aceasta a decedat acolo, grav bolnava.

Viata l-a fortat pe tanarul GDO sa infrunte totul singur, foarte singur. Nu si-a definitivat studiile universitare, a lucrat ca tehnician electronist, dar cu responsabilitati de expert, cercetator si inginer sef. Ultimii 20 de ani din activitatea sa profesionala  a fost seful laboratorului de  Audio-Video de la CEPECA, care a functionat numai datorita capacitatii sale unice de a intretine si a depana, fara piese de schimb importate, aparatura complexa, precum videomagnetonul AMPEX si amplificatoare ultraprofesionale.

Maestrul GDO avea ca pasiune si fotografia, adora sa cante arii din opere celebre.  A fost puternic implicat in cercetari proprii asupra astrelor si influientelor lor zodiacale, dobandind printre cunoscatorii domeniului un inalt respect.

Avea comportamentul de geniu al lui Nicola Tesla: nu-l interesa institutia familiei, casatoria, totul fiind dedicat numai si numai pasiunii pentru radioelectronica.

Realmente nu avea nici-un fel de vicii!

Casa Maestrului GDO avea 2 camere si o baie, fara nici-o bucatarie. Manca numai la serviciu sau in oras.

M-a fascinat ca in  camera sa laborator de electronica erau putine produse realizate industrial: un  televizor, un radio Lux (primit premiu la un concurs), un multimetru italian de 20kohm/volt   si cam atat.  Restul totul era conceput si realizat de Maestrul GDO:  letconul miniatura de 12v ca cel de la pag 241 din cartea sa Caleidoscop de electronica-editura Albatros 1987,  osciloscopul ca cel din Caleidoscop audio- editura Albatros,  heterodina modulata si generatorul  audio frecventa  cu tuburi, in carcase metalice robuste, un magnetofon de amator cu viteza 19cm/s  ca cel din cartea Construiti o radio combina din 1964, un amplificator audio de 2 x 50w ultraliniar si multe altele.

Nu a fost deloc interesat in emisia-receptia de radioamatorism, ci numai in constructii si idei de electronica aplicata.

 L-am intalnit in Piata Obor in noiembrie 1998, cu putin timp inaintea disparitiei sale. Mi-a marturisit ca, dupa pensionare in 1993 nu mai are nici-un rost si  simte ca nu mai are mult de trait. Asa a fost!

Fiind fara nici o ruda, a fost inmormantat de Primarie in Cimitirul Staulesti 2, intr-un mormant uitat de toti. 

Cineva a pus mana pe proprietatea sa din strada Sebastian, a demolat cladirea veche din anii 20  si a construit o vila impunatoare. Merita macar o placuta ca acolo a trait si a creeat  Maestrul George Dan Oprescu.

Maestrul  George Dan Oprescu a fost  o exceptie de geniu in  radioelectronica practica din Romania!

Fie-i tarana usoara!

P.S.       

Amintesc ca nu sunt singurul care publica amintiri despre George Dan Oprescu.  yo3ccc a publicat  in data de 16.7.2016  In Memoriam-George Dan Oprescu . 

 

Link spre comentariu

Cu tot respectul pentru GDO si materialele publicate in Tehnium, cind alegi sa duci o viata solitara, fara familie si fara oameni foarte apropiati pe care sa-i primesti in casa ta, atunci cind esti la fatidicul moment al despartirii de viata, o cam faci singur...

 

 

 

"In rest, a dus o viata solitara nefiind niciodata familist. A trait singur in “bojdeuca” lui de pe strada Silvestru din Bucuresti, toata locuinta lui fiind un fel de laborator si biblioteca in care n-a admis imixtiunea nimanui".

 

Interesant ca nici revista Tehnium care a continuat sa apara si dupa anul 2000, (chiar daca intr-o organizare diferita si cu alt design cit si mult mai neinteresanta tehnic), nimeni n-a scris nimic...

 

 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Și eu am în original o parte dintre cărțile maestrului GDO, îmi lipsesc doar "Instrumente muzicale electronice" și "Mici automatizări". GDO a mai scris, din câte îmi amintesc, și capitolul de montaje practice din "Radiorecepția de

 la A la Z".

WP-20190929-002.jpg

Editat de iuli10
Link spre comentariu
Acum 4 ore, okean a spus:

George D. Oprescu o amintire placuta...primul " Super " realizat cu succes de mine in anii 70' dupa cartea :

aparate-de-radio-cu-tranzistoare-1968-large.jpg

 

Geoge D. Oprescu - O viata pentru o idee !

     Si pentru mine a fost prima carte de electronica pe care am avut-o (adusa de tatal meu, din partea colegilor de la serviciu) si primele montaje realizate au fost tot din acesta carte! pe de alta parte, nu stiu daca viata in singuratate aleasa de dumnealui este un exemplu de urmat, dar fiecare isi alege felul in care traieste!

Link spre comentariu

Și în cazul meu, primele cărți de electronică au fost "Hi-FI abc", "Caleidoscop de electronică", "Radiorecepția A-Z" 

Am învățat multe si am realizat practic o groază de montaje prezentate în acele cărți.

Pot spune că GDO si-a pus amprenta asupra mea, în perioada de debut.

......................

Aspectele ce țin de viața particulară a domniei sale nu știu cât sunt de relevante vizavi de activitatea profesională. 

Personal nu cred că pasiunea pentru  electronica te împiedică să ai o familie și prieteni, fiecare trăiește cum îi place. Că tot veni vorba ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări