puriu Postat Octombrie 1, 2019 Partajează Postat Octombrie 1, 2019 Bronzul fosforos este elastic, rezistent mecanic si la coroziune. Este facut special pentru antene filare. Se vindea in colaci de 50 m (mai am unul neinceput pe undeva). Asta este lungimea maxima recomandata intre doua puncte de fixare. Cablul telefonic militar rezista la trecerea tancului, dar corodeaza repede la orice intepatura a izolatiei (pila galvanica). Nu-l recomand pentru antene. Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 1, 2019 Partajează Postat Octombrie 1, 2019 (editat) " Cablul telefonic militar rezista la trecerea tancului " . Depinde (si) la ce distanta ... P.S. - destui radioamatori din YO9 au antene executate din acest cablu . Nu i - am auzit vaitandu - se , unii sunt prezenti zilnic in eter . Sunt si materiale mai bune pentru confectionarea antenelor , dar cablul telefonic ( militar ) a fost disponibil la un moment dat in cantitati mari , la pret ( cel mult ) simbolic , mult mai ieftin ca sfoara de rufe . Role noi - noutze , de la stoc ! Editat Octombrie 1, 2019 de gauss 1 Link spre comentariu
VAX Postat Octombrie 21, 2019 Partajează Postat Octombrie 21, 2019 La 24.09.2019 la 19:47, gauss a spus: ... se vindea in colaci la magazinele radio - tv , nu la cele de componente . La Craiova se vindea la Electrice si era 70 bani/metru (sper sa nu gresesc). Era in anii '70, inainte de cutremur (si de criza economica si cea politica - nebunia familiei lui Ceasca). Eu as avea nevoie si de cablu panglica bifilara, de 300 ohmi impedanta. Penru radio UUS (FM) este foarte bun. Nici asta nu se mai gaseste, tot cam din anii '70. Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 21, 2019 Partajează Postat Octombrie 21, 2019 (editat) La Ploiesti nu dadea la metru . Numa' la rotocol ( colac ) . Banuiesc si de ce ... Magazinul Electrotehnica , acolo unde acum sunt necropolele ... , pardon , sediile partidelor ( alea mari ) , erau vanzatoare niste domnisoare foarte apetisante , care cred ca se bucurau de sustinerea ( fizica ) a conducerii ICRTI , le durea de loc de nazuintele celor care doreau sa - si intinda o antena , nu se oboseau sa dea cu metrul pe langa conductorul mult - dorit . P.S . - off - topic , pe una am prajit - o ( la figurat ) cu niste casete AGFA Cromdioxid , pe care le vindea " pe sub mana " . Initial n - am avut fatza ... Intamplarea ar merita povestita , eventual la Bodega . Dupa ce am mai discutat de una - alta , si s - a dovedit ca nu - s baiat rau , si nici chitros , si la propriu ( prajeala ) ... , inceputul unei indelungi colaborari ! Editat Octombrie 21, 2019 de gauss Link spre comentariu
puriu Postat Octombrie 21, 2019 Partajează Postat Octombrie 21, 2019 Cand cumparam bronz fosforos luam si izolatoare de portelan (30 bani/buc daca nu ma insel). Le puneam cate trei in fiecare capat al firului antenei. O antena dinainte de Cutremur rezista eroic in curtea in care am facut-o. Firul a capatat o culoare neagra lucioasa, s-a fosfatat. Din acest bronz se facea "mustata" detectorului cu galena. Am facut si eu cuiva "mustati" din fir de antena prin dizolvare progresiva in acid azotic. Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 21, 2019 Partajează Postat Octombrie 21, 2019 (editat) Cred ca mai am si acum izolatori ( din perioada ) , prin cutiile mele . Si comutator de scurtcircuitare la pamant , cu eclator mecanic , s - au gasit si din acelea . Cablul de antena se innegrea , intr - adevar . Antena cu care am lucrat cativa ani , pana prin 1998 , era realizata din acest tip de cablu , cu izolatorii mentionati . Un dipol scurtat , cu trapuri , pentru 14 MHz . Atat a fost spatiu . Mergea ( prost ) si in alte benzi . Noroc cu liniarul cu 3 GU - 50 , alimentat la vreo 700 volti , a rezistat si la SWR - uri mari etc . Aproape toate DX - urile ( sub o suta ) le - am facut in 14 MHz , in vreo trei ani . Dupa ... , nu s - a mai putut , din motiv de ceilalti locatari . Pretextul , hidroizolatia , " radiatiile " , etc . Nu i - am deranjat cu TVI etc . , lucram noaptea si in cursul saptamanii , dimineata , cand ieseam din serviciu . In fine ... Editat Octombrie 21, 2019 de gauss Link spre comentariu
VAX Postat Octombrie 21, 2019 Partajează Postat Octombrie 21, 2019 (editat) Am avut un sac plin cu cabluri groase si lungi (cativa metri), cu multe alte cabluri coaxiale subtiri (ca de microfon) in interior. dar cu izolatie din teflon, primit de la un inginer dupa ce au casat un calculator Felix. L-am dus la tara, ca nu aveam unde sa-l tin. Dus a fost, le-a confiscat o ruda, fara sa ma intrebe, sa le puna la instalatia electrica (!!!) de la casa lui in constructie. Cablurile cu izolatie din teflon erau cam ca alea care faceau legatura intre module la RTP-uri. Nu stiu ce impedanta aveau, dar ar fi fost bune si pentru sonde de osciloscop (fir litat la interior), desi erau cam rigide. Editat Octombrie 21, 2019 de VAX Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 21, 2019 Partajează Postat Octombrie 21, 2019 Pacat de ele ... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum