franzm Postat Mai 1, 2020 Partajează Postat Mai 1, 2020 Acum 4 ore, doru3160 a spus: Stii ce ma mira? Nu ca MAVO nu e de conceptie romaneasca, ci ca nu s-a pastrat macar un exemplar din cele chinezesti sau nemtesti cum spune in adresa aia, sa vada si ochiul nostru ceva frumos.Ma gandesc ca asa cum la noi sunt destui care aduna, tot asa au si ei exemplare ahtiate dupa smelturi vechi. Nu i-am vazut, dar asta nu inseamna ca nu exista. Am vazut exemplarul chinezesc doar ca îl chema MF. La fel ca prima serie fabricata la aem în întregime din piese chinezesti. Cât timp am lucrat acolo, am avut unul asamblat de chinezi la Timisoara (nr. de serie "Traian"), unul asamblat din componente chinezesti ("Mihai") si un mecanism chinezesc. N-am gasit pe nimeni dintre cei care au fost pe vremuri în China, care sa fi vazut multimetrul nemtesc. Am pe undeva manualul de întretinere si exploatare al lui Bf 109. Aparatele mentionate acolo nu seamana nici pe departe cu MF-ul. Si înca ceva. La aem se gasea o instalatie (ruseasca) de fabricat fir rezistiv izolat cu sticla. Din care se fabricau rezistoare de precizie. Ca de obicei, cei care au fost trimisi în URSS, la instruire, n-au fost de meserie, materia prima trebuia importata si instalatia a ajuns pe post acumulator de praf. Încaperea în care statea a sevit, inoficial, ca depozit pentru "stocuri supranormative" si drept cuibusor de nebunii pentru schimbul de noapte. Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 1, 2020 Partajează Postat Mai 1, 2020 Da, pe ala chinezesc am zis ca mi-am amintit ca l-am vazut ocazional nu mai stiu pe ce site pozat. E fix MAVO al nostru( de fapt invers ar fi mai corect), dar nemtescul de care se face vorbire nu e pe nicaieri. Asa, multimetre din acea perioada am vazut cateva, si alte cateva le am in colectie. Eram doar curios de unde a plecat MAVO al nostru. Au fost bune, eu inca il mai am la indemana, chiar daca il folosesc foarte rar. Pur si simplu, m-am invatat cu el pe masa, si cand am incercat sa-i schimb locul, parca imi lipsea ceva...asa ca l-am pus la loc. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 1, 2020 Partajează Postat Mai 1, 2020 (editat) Acum 3 ore, okean a spus: Pe mine ma mira atceva, toata lumea a uitat " momentul 1968 " de atunci au inceput donatiile chinezesti la propriu : avioane, tehnologii...Nu era Zhou Enlai ne calca rusul pe cap ! În 1968 'nea Nicu era mai destupat la minte și încerca (in viziunea sa de dictator comunist) să obțină oarece avantaje pentru țară profitând de contextul internațional al momentului. Nu mai e niciun secret faptul că "a avut spatele asigurat" de către americani și chinezi. Au urmat apoi "ajutoarele" acestora: clauza națiunii celei mai favorizate din partea SUA, vizita istorică a lui Nixon (cu mare impact asupra imaginii lui 'nea Nicu) , oarece "ajutoare" din partea Chinei - cele despre care vorbiți. Că avioanele chinezești erau niște hârburi (sau nu) e mai puțin important, vorba lui Doru, măcar erau moka . Editat Mai 1, 2020 de +_Florin_+ Link spre comentariu
morarul Postat Mai 1, 2020 Partajează Postat Mai 1, 2020 Acum 3 minute, +_Florin_+ a spus: În 1968 'nea Nicu era mai destupat la minte și încerca (in viziunea sa) să obțină oarece avantaje pentru țară profitând de contextul internațional al momentului. Nu mai e niciun secret faptul că "a avut spatele asigurat" de către americani și chinezi. Au urmat apoi "ajutoarele" acestora: clauza națiunii celei mai favorizate din partea SUA, vizita istorică a lui Nixon (cu mare impact asupra imaginii lui 'nea Nicu) , oarece "ajutoare" din partea Chinei - cele despre care vorbiți. Că avioanele chinezești erau niște hârburi (sau nu) e mai puțin important, vorba lui Doru, măcar erau moka . Zice o vorbă din bătrăni: calul de dar, nu se caută la dinți! Aa..., doar dacă vine de la greci! Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 1, 2020 Partajează Postat Mai 1, 2020 (editat) Hong 5 era licenta lui IL 28. Au fost cumparate deoarece erau modernizate fata de IL 28 pe care rusii la ora aia nu`l mai produceau. Cu alte cuvinte...cadou pe banii nostri. Editat Mai 1, 2020 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 1, 2020 Partajează Postat Mai 1, 2020 Ok, chinezii au fost mai zgârciți /țepari (de ce nu mă miră faptul?) Dar SUA ne-a dat acea "Clauză a națiunii celei mai favorizate", un ajutor substanțial acordat României (import de tehnologie, taxe vamale minime, etc). Asta arată "pe mâna cui e mai bine să mergi". Inclusiv în perioada actuală. .................. În fine, când s-a tâmpit 'nea Nicu și n-a mai perceput corect interesele Ro in contextul internațional, a respins "clauza" pe motiv de "amestec în treburile interne". Mai departe se știe ... Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 1, 2020 Partajează Postat Mai 1, 2020 Acum 9 ore, Ion_Bumbu a spus: Prin 77 a fost o delegatie de chinezi in vizita la IPTraian Vuia Timisoara. A fost ceva expozitie cu realizarile studentilor in care am prezentat si eu un transceiver. .......................... deci nici vorba de licente si tehnologii pentru componente electronice primite de la chinezi in anii 70! Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 1, 2020 Partajează Postat Mai 1, 2020 Acum 2 ore, +_Florin_+ a spus: .................. În fine, când s-a tâmpit 'nea Nicu și n-a mai perceput corect interesele Ro in contextul internațional, a respins "clauza" pe motiv de "amestec în treburile interne". Mai departe se știe ... Nu se știe dacă nu cumva i s-au cerut niscai "concesii" care au fost imediat catalogate drept amestec... De un lucru sunt sigur. Când cineva îți dă ceva degeaba, cu siguranță îți va cere ceva la schimb. Nimeni nu da nimic degeaba, cu atât mai mult americanii. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 2, 2020 Partajează Postat Mai 2, 2020 (editat) I-au cerut ceva legat de respectarea drepturilor omului și a libertății religioase. Dacă o mai fi fost și "altceva" nu știu. Americanii reinnoiau anual clauza, dar in '87 au inceput să aibă pretenții. Editat Mai 2, 2020 de +_Florin_+ Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 2, 2020 Partajează Postat Mai 2, 2020 Deja era prea mult. Si pe spinarea noastra nu se faceau bani ca in china. La noi daca nea nicu peste revolutionari cu tancurile america se putea lipsi de ce au bagat aici. Dar in china au ignorat problema complet. Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 2, 2020 Partajează Postat Mai 2, 2020 Americanii sunt ultra pragmatici!Ajutorul dat RO a fost calculat ca o " sula" in coasta sovieticilor!Nea Nicu a picat pe chestia lichidarilor datoriilor.Era un exemplu prost.La Revolutie se auzise chiar ca americanii iar fi oferit azil politic,numai sa se care... Si n-o mai tineti cu axa lu' Basescu.SUA a obtinut cea vrut de la noi si...salut!Nu ne va mai ajuta cu nimic.UE va trebui sa fie umbrela noastra.Chit ca suntem tratati ca gunoieri... Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 2, 2020 Partajează Postat Mai 2, 2020 Normal ca eram intre est si vest si omul a jucat bine cartea. Dar parerea mea e ca nu te poti arata sef si cocos la tine in ograda cand afara ai 2 gorile pregatite de scandal. Suveranitate, ce sa zic, si coreea de nord e suverana si e vai de capul ei. Mai bine gunoier, asa ca om de rand. Decat sclav in popor suveran. Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 2, 2020 Partajează Postat Mai 2, 2020 Sharky.Traim intr-o lume putreda pana in maduva!Lumea a ajuns sa fie controlata...la picioare prin globalizare!Daca esti in sistem poti supravietui.Nu conteaza daca ai democratie sau nu.Important e sa aiba castiguri pe spinarea ta.Credeti ca regimul chinez e mai breaz decat cel coreean? Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 2, 2020 Partajează Postat Mai 2, 2020 1 oră în urmă, BRANCA a spus: Americanii sunt ultra pragmatici!Ajutorul dat RO a fost calculat ca o " sula" in coasta sovieticilor!Nea Nicu a picat pe chestia lichidarilor datoriilor.Era un exemplu prost.La Revolutie se auzise chiar ca americanii iar fi oferit azil politic,numai sa se care... Si n-o mai tineti cu axa lu' Basescu.SUA a obtinut cea vrut de la noi si...salut!Nu ne va mai ajuta cu nimic.UE va trebui sa fie umbrela noastra.Chit ca suntem tratati ca gunoieri... Folclor, generat si raspindindit de nostalgicii regimului! comunismul a cazut aproape simultan in toate tarile din Europa de est! ca asa a fost ordinul! dar noi, tot originali, s-au speriat capitalistii ca romanii au platit o suma minuscula dupa 10 ani de foame, frig si intuneric! Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 2, 2020 Partajează Postat Mai 2, 2020 Nu plata aia a deranjat mult, doar ideea cu banca in care ar fi fost angrenate si state din lumea araba. Link spre comentariu
Postări Recomandate