Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clasa A

Vizitator asc444

Postări Recomandate

Daca nu vrei sa inveti , mergi pe alte forumuri sa te contrazici cu ceea ce stii acum.

images?q=tbn:ANd9GcS9zv9RRo5yoXMWZuueQsS

images?q=tbn:ANd9GcSOxdQR1GgAbUCuFyQ6pmD

insa tu confunzi schema de mai sus unde o poti "descompune" pur si simplu in doua SE-uri atacate cu semnal defazat cu 180 de grade cu urmatoarea schema:

Amplifier-class-B_Push-pull.png

Daca tu nu stii sau nu intelegi cum functioneaza un amplificator pe tuburi PP in clasa A nu inseamna ca asa cea nu exista.

P.S Iti mai pun o schema unde vezi fiecare semiperioada a sinusului colorata sa poti urmari ce intra in grila si ce ai in anod :

classes-f1a.gif

The push-pull schematic shown is useable for all classes described.

This push-pull amp can be biased for Class-A, AB or B.

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
Acum 24 minute, asc444 a spus:

Push pull inseamna ca cei doi finali lucreaza alternativ. Adica intra in distorsiunea clasei B

Nu ma pricep. Se pot pune in paralel tuburile (tranzistoarele)

Dar push pull nu mai poate fi in clasa A

Single Ended. Au chinezii tuburi de 50 W

Daca te uiti in datasheet la tubul 4cx5000a poti vedea ca se pot soate cativa kw (17,5kw daca imi aduc bine aminte) in audio si e tub vechi, se fabrica acum 50 de ani, tuburile de 50w sunt multe si marunte.

In privinta SE sau PP acestea sunt configuratii in care se pot folosi tuburile/tranzistorii iar clasa de functionare inseamna modul de functionare/polarizarea fiecarui tub/tranzistor.

La sectiunea Audio pe tuburi s-a discutat relativ recent despre clasele de functionare si s-a explicat fosrte bine ce si cum. O explicatie simplificata ar fi asta: daca analizam conductia tubului/tranzistorului pe timpul unei alternante, in clasa A in anod vom avea intreaga alternanta, in clasa B doar o semialternanta (sa zicem doar pe cea pozitiva, care e deasupra liniei de 0 in grafice) iar in clasa C doar o fractiune de semialternanta.

Push pull inseamna de fapt in contratimp, nu alternativ, desi daca analizam PP in clasa B sau C finalii de fapt lucreaza alternativ, dar in clasa A lucreaza in contratimp, semnalul este primit defazat si cand vom avea printr-un final valoarea maxima a curentului prin celalalt vom avea valoare minima, dar vom avea prin fiecare, in permanenta, asta inseamna clasa A, conductie permanenta.

Link spre comentariu

Ai citit mesajul meu? Ai vazut clar ca un PP poate sa lucreze atat in  clasa A cat si in clasa AB sau in clasa B?

Daca la tine clasa A = SE si clasa B = PP, atunci clasa AB =??? Sa nu zici ca nu exista casa AB!

Link spre comentariu

Push-pull se traduce corect in romaneste - etaj in contratimp

Tu faci o confuzie elementara intre clasa de functionare si principiile de functionare SE si PP.

Confunzi PP (etaj in contratimp) cu clasa B.  

In PP clasa de functionare este data strict de alegerea pozitiei punctului static pe dreapta de sarcina.

SE poate fi doar in cl A dar PP poate fi si in A si in AB si in B si in D, etc.

Exemplul pus de dl Miticamy este printre cele mai cunoscute din lume:  Hiraga - Le 20W (sau 30W) class A.  Amplificator in contratimp (PP).

Cu marunta observatie ca acesta la varfuri de putere poate aluneca in cl B

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Vizitator asc444

Adrian 

Hai sa nu facem clasa A din orice. PP nu il voi considera clasa A niciodata

Atat. Am auzit acum recent un single ended puternic rau. Fain.

Audiofilii trebuie sa inteleaga ca intreaga lor amplificare trebuie sa nu contina tranzistoare

La 6 ani criticam radioul parintilor. 

Shambala

Functionarea in contratimp e pp din engleza

Deci nu e clasa A

Link spre comentariu

Nu orice PP este in clasa A !

De fapt (la tranzistoare) marea majoritate sunt in AB sau B, si doar putine in cl A.

Dar asta nu pt ca nu se poate ci pt ca asa s-a ales, din motive economice.

La lampi sunt ceva mai multe amplificatoare PP in cl A, dar tot pt ca asa s-a ales de catre constructor.

Afirmatia cu audiofilii este o prostie crasa, demna de personajele din scenetele comice.  Exista amplificatoare cu tz superioare oricarui amplificator cu lampi (din orice pdv), doar ca sunt foarte scumpe.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Practic in clasa A axarea curentului de bias asigura excursionarea semnalului simetric deci distorsiunile de tip crossover sint evitate  in clasa A pentru situatia PP tuburile trebuiesc dcoar imperecheate foarte strans cea ce nu prezinta o problema  deosebita spre deosebire de semiconductoare unde imperecherea la curentul de bias corespunzator acestei clase  se modifica in regim dinamic destul de drastic deci vor rezulta distorsiuni importante

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pentru nivelul cunoştinţelor tehnice pe care îl arată iniţiatorul, cred că Secţiunea începătorilor ar fi mai potrivită acestui topic.Nu de alta, dar afirmaţiile lui asc444 pot crea confuzie pentru alţi cititori ai Elforum, la fel de nepregătiţi teoretic.El practic confundă o clasă de funcţionare cu un tip constructiv de amplificator...

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 1 oră, validae a spus:

Pentru nivelul cunoştinţelor tehnice pe care îl arată iniţiatorul, cred că Secţiunea începătorilor ar fi mai potrivită acestui topic.Nu de alta, dar afirmaţiile lui asc444 pot crea confuzie pentru alţi cititori ai Elforum, la fel de nepregătiţi teoretic.El practic confundă o clasă de funcţionare cu un tip constructiv de amplificator...

Vă înșelați amarnic ! Colegul care a deschis subiectul știe destule , numai că vrea să afle parerile celor de pe aici , mai pe românește face pe .....

Eu m-am prins imediat că este o postare capcană , bănui si cine este ..... si mai are pe cineva care ii ține spatele , cineva care a postat o schemă in care este lipsă un semireglabil care reglează offset-ul  , vă prindeți voi ....ce și cum ....

Link spre comentariu

Hai sa facem o analogie.

Un etaj de amplificare full simetric, in to out, poate functiona in clasa A, AB+B, B?

Daca da, cum (in ce conditii) si de ce? (fara google si wiki, explicatii PRACTICE!)

Daca nu, de ce?

Ea (ia) sa vedem!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
9 hours ago, asc444 said:

Dar push pull nu e tocmai definitia clasei B?

Nu.

Stiu ca esti pus pe pauza temporar ( nu sunt convins ca era cazul dar nu-i sectiunea mea, nu ma priveste ), insa poti intra sa citesti, motiv pentru care incerc si eu sa ma bag ca musca'n lapte :)

Deci, tu confunzi clasa de functionare cu structura unui etaj final.

E ca si cum la alimentatoare am spune ca o sursa este garantat flyback doar pentru ca are un singur tranzistor in primar si e cu UC384x, cand de fapt la fel de bine poate fi forward...

Clasele A si B nu sunt definite de o structura anume a etajului final, ci de polarizare.

Adica acelasi etaj final poate la fel de bine sa functioneze atat in A cat si in B sau un mix dintre cele 2, singura diferenta o face polarizarea.

Polarizarea este acel curent de mers in gol ( sau cum mai spun unii, de "repaos" ), daca este foarte mic atunci se merge in clasa B, daca este mediu se merge in AB, daca este mare se merge in A.

Totul tine deci de polarizare, de cat de mult sunt deschise elementele active in gol ( adica fara semnal la intrare ).

Push-pull este un etaj final in contratimp, nu sunt convins ca locul discutiei este aici la amplificatoare tranzistorizate, insa numele push-pull nu descrie o clasa de polarizare ci o structura de functionare, una simetrica pentru tuburi care are avantajul unor armonici mult mai ok.

Daca ambele tuburi sunt pre-polarizate suficient atunci au o zona anume in care ambele conduc curent fara semnal, acea zona este clasa A, si nu afecteaza cu nimic functionalitatea de baza a structurii in contra-timp, daca acea zona este suficient de mult extinsa din polarizare atunci ambele tuburi conduc permanent un anumit curent, adica pe intreaga cursa a sinusoidei, semnalul va "modula" daca vrei, curentul fiecarei ramuri, adica pe semialternanta pozitiva, ramura pozitiva o sa fie ceva mai deschisa decat cea negativa, deci va conduce ceva mai mult curent si invers...

Stiu, am scris o polologie, insa lucrurile sunt de fapt foarte simple, la A si B clasa nu este definita de structura ci de polarizare, iar polarizarea se face din circuitul dintre baze/porti/grile ( bipolari, mosfeti, lampi ).

Spor.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări