Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cauze deteriorare smps

Postări Recomandate

Sursa cred ca este un flyback , cred ca de 30w  . A mers fara probleme timp de 5 ani .  Este construita cu un circuit nemarcat [sau poate pus pe dos ] , cu 12 pini din care 6 pini pe o parte sint la masa . Intre secundar si primar utilizeaza un optocuplor .

Din ce stiu , a fost bagata in priza , a fost scoasa dupa citeva secunde . La recuplare , nu a mai mers . Posibil sa fi facut cu stecherul hita-hita . 

Ce cauze ar fi posibile ?

Editat de hspinache
Link spre comentariu

Din prezentare ma indoiesc sa aiba si tranzistor extern in primar.

Omul a spus ca 6 din pinii CI merg la masa, asta sugereaza destul de intuitiv ca integratul are tranzistor intern si ca acei pini nu sunt asa multi pentru considerente de curent ci disipatie.

Apoi presupunand ca ar fi avut tranzistor extern, la o sursa flyback defectiunea tranzistorului se face de regula intr-un mod "spectaculos", deci nu-i nevoie de masuratoare ca sa determini daca-i ars...

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salut, 

Pentru a nu mai deschide alt tipic, expun si eu o problema aici, în speranța că nu se va supăra initiatorul:

Am un alimentator (În comutatie) 36V defect. Am găsit un traseu întrerupt, l-am refăcut. Acum în secundar tensiunea este instabila,  între 44 si 62 V. 

Care ar fi cauza?

În poze mosfetul este scos.

Ci din oscilator este LD7500.

20191026_111750.jpg

20191026_111737.jpg

Editat de dan_mesterel
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Anterior , nu prea imi dadeam seama ce fel de circuit era , pentru ca era montat pe placa cu fata in jos .

Am insa un alt caz , cu un TNY177 , care pur si simplu a explodat , in o sursa de dvd . La prima vedere , nu este nimic stricat si nici sarcina nu pare ca ar fi ceva care sa genereze consum mare .  Aparatul este de 5 ani inpriza , fara probleme .

Acuma eu nu pot pricepe : sursa nu este facuta de amatori , este ceva bine proiectat , calculat . Ca sarcina , sansa in un dvd sa cresca este mica si oricum ar trebui sa se autoprotejeze . De ce sa explodeze ? 

Link spre comentariu

Supratensiune la priza si caldura mare si snubber obosit. Orice tny sau topswitch moare de la combinatia asta pt ca asa sunt proiectate , la limita. Verifica piesele din snubber eventual inlocuieste-le , macar dioda si condensatorul (alea 2 de 150k sunt in paralel cred dar nu par clocite). Electroliticii au esr nasol ? Schimba i direct daca nu ii poti masura. In 5 ani de mers nonstop au fiert la foc mic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări