Vizitator costy_foc Postat August 26, 2007 Partajează Postat August 26, 2007 Am o problemă.Când intru la baie să se aprindă lumina şi invers când plec să se stingă ( pe toată durata cât stau în baie lumina să fie aprinsă fară întreruperi). Ma intereseaza un senzor de prezenta.Cum realizez aşa ceva? Link spre comentariu
edy_wheazel Postat August 26, 2007 Partajează Postat August 26, 2007 Senzor (mecanic sau optic) la usa de la baie + circuit bistabil + releu (triac) comanda. Link spre comentariu
rimache Postat August 27, 2007 Partajează Postat August 27, 2007 Vezi si aici. Cred ca este exact ce cauti, numai ca nu-i home-made. Link spre comentariu
lucicop Postat August 27, 2007 Partajează Postat August 27, 2007 Dar totusi un senzor de prezenta nu exista ? Nu senzor de miscare... Link spre comentariu
niq_ro Postat August 27, 2007 Partajează Postat August 27, 2007 cel mai simplu ar fi un montaj care la deschiderea usii aprinde lumina si la parasirea incaperi, adica redeschiderea usii s-o stinga, ceva de genul schemelor de la http://www.niqro.lx.ro/butoane.htm sau ceva mult mai simplu la http://www.emil.matei.ro/onof2.php respectiv http://www.emil.matei.ro/onof3.php Link spre comentariu
lucicop Postat August 27, 2007 Partajează Postat August 27, 2007 Si daca mai intra cineva in baie se stinge lumina... Link spre comentariu
niq_ro Postat August 27, 2007 Partajează Postat August 27, 2007 pai da, sa fie mai interesant... atunci trebuie si un senzor de prezenta pus pe acolo... Link spre comentariu
rimache Postat August 27, 2007 Partajează Postat August 27, 2007 Daca tot se foloseste senzor de miscare, de ce mai trebuie contact pe usa? Un senzor de miscare si un temporizator cred ca este suficient. Link spre comentariu
niq_ro Postat August 27, 2007 Partajează Postat August 27, 2007 da, dar sunt sanse sa nu-l "vada" senzorul mereu..are temporizare inclusa, dar nu are unghi asa mare de deschidere... Link spre comentariu
lucicop Postat August 27, 2007 Partajează Postat August 27, 2007 Cred ca cea mai sigura metoda ar fi cu doua randuri de led-uri IR puse undeva in cadrul usii. Cand sunt intrerupte, detectezi sensul si decizi daca a intrat sau a iesit din camera aia. Astfel poti sti si cate persoane sunt si la 0 sa stingi lumina. Iti trebuie si un senzor pentru usa inchisa/deschisa ca sa stii cand e usa deschisa si s-au declansat senzorii (= persoana intrat/iesit). Link spre comentariu
niq_ro Postat August 27, 2007 Partajează Postat August 27, 2007 corect, dar ar mai fi o varianta simpla, un senzor de prezenta cu un simplu tranzistor FET cum e prezentat la http://www.niqro.lx.ro/senzor.htm :weedman: Link spre comentariu
NICA Postat August 27, 2007 Partajează Postat August 27, 2007 nu ar merge cu un intrerupator simplu cu care sa stinga si sa aprinda lumina? Link spre comentariu
Vizitator energie Postat August 27, 2007 Partajează Postat August 27, 2007 http://www.bobtech.ro/catalog/bececonomic/index.html Link spre comentariu
edy_wheazel Postat August 27, 2007 Partajează Postat August 27, 2007 Cum a-si proceda eu: foloseste partea de comande cu circuitul bistabil pt. a aprinde/stinge lumina in momentul in care primesti un impuls. Acel impuls insa nu este dat de un buton sau alceva mecanic ci de un montaj care face urmatoarele: (si aici se complica putin situatia) doi senzori in inflarosu paraleli (2 diode emisie, 2 diode receptie). Pt. a nu se stinge becul in momentul in care mai intra o persoana in baie la acesti senzori ai nevoie de un circuit de decizie, si anume daca se intrerupe sezor 1 si apoi senzor 2 se aprinde becul, daca se repeta aceeasi ordine nu se intampla nimic, dar circuitul tine minte ca becul trebuie sa se stinga atunci cand se intrerupe senzorul 2 apoi 1 de doua ori. Se poate face cu circuite CMOS dar cel mai lejer ar fi cu un controller. Probleme care pot aparea: -- distanta dintre senzori trebuie sa fie destul de mare pt. a nu se influenta reciproc (sau se face codarea separata) -- lumina din baie influenteaza senzorii -- trebuie sa ai ceva experienta in proiectare sau cu controllere. Din pacate nu am netu' acasa (dureaza o viata pana il instaleaza baietii) si acum scriu de la lucru unde nu am documentatie decat ce gasesc pe google. Succes! Link spre comentariu
Vizitator costy_foc Postat August 27, 2007 Partajează Postat August 27, 2007 Multumesc la toata lumea.Senzorul cu laser pica (umpli baia cu oglinzi) la fel si cel cu contact mecanic.Senzorul de miscare cu infrarosu pt. plafon este bun dar are o mica problema - becul sta aprins o perioada de timp bine stabilita (setata de constructor) dupa care se stinge, indiferent daca te afli in baie sau nu. Singulul senzor care ar rezolva problema este unul de prezenta (fara temporizare) care efectiv aprinde becul cat te afli in baiea ( la intrarea si iesirea din baie a unei noi persoane becul ramane aprins) si la iesirea din baie se stinge instantaneu. Daca are cineva o schema utila, usor de realizat, sau o ideie constructiva o astept cu mult interes. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum