Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa autooscilanta cu MOS


Vizitator

Postări Recomandate

Sursa este de la un aparat folosit la optica medicala. A venit cu dioda zener de pe iesirea principala de 5V (pe care este bucla de stabilizare cu TL431). Am inlocuit zenerul, am pus o sarcina de 3R3 (pe care o foloseam la ATX) si sursa stabiliza cu intrare intre 80-200V. Nu mi-am explicat de ce a facut supratensiunea si daca am vazut ca stabilizeaza am pus-o in aparat. Nu a mai facut supratensiune dar a ars mos-ul!!! Am inlocuit mos-ul si cu 3R3 functioneaza din nou. Mi-a mai adus o sursa si singura diferenta a fost timpul de blocare a mos-ului, ca in oscilograma. Acum mi-e teama sa pun sursa din nou in aparat pt ca nu stiu daca asta ar fi cauza defectarii.

IMG-9270-8-9258b.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Sursa "buna" a fost disponibila doar 30 min si la ora tarzie. Si eu m-am gandit ca este o mica diferenta intre scheme pt ca aparatele sunt produse la 2-3 ani diferenta. Nu conteaza amplitudinea in poarta ci tensiunile la care mos-ul se deschide sau se blocheaza, nivele date de acele mici paliere. Mos-ul original s-ar deschide la 3,3V iar cel pus de mine la 4,5V. Mai grav este ca testul initial l-am facut cu mos de 2A dar cand am gasit unul de 4A ca originalul, sursa nu a mai pornit cu sarcina de 3R3. In aparat insa functioneaza, probabil porneste cu consum mic si are timp sa isi faca startul. Ma mai enerveaza ceva, o sursa auxiliara ATX cu aceeasi schema de principiu porneste cu 3R3 pe 5V de la tensiuni mici. Dar sursa aceasta mai are o particularitate, polarizarea initiala a portii se face de la un zener de 24V prin divizor de 39k cu 10k. 

IMG-9275-8-76.jpg

IMG-9273-8.jpg

 

EDIT 12:08       Si o sursa AUX ATX "cuminte":

IMG-9277r-80r.jpg

 

EDIT 2:       palierul pe blocare este foarta scurt la ATX:

IMG-9289-8.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 3 ore, miticamy a spus:

Nu conteaza amplitudinea in poarta ci tensiunile la care mos-ul se deschide sau se blocheaza, nivele date de acele mici paliere. Mos-ul original s-ar deschide la 3,3V iar cel pus de mine la 4,5V. Mai grav este ca testul initial l-am facut cu mos de 2A dar cand am gasit unul de 4A ca originalul, sursa nu a mai pornit cu sarcina de 3R3.

In acest caz particular de sursa autooscilanta nu ar conta si Qg-ul sau cGS-ul mosfetului pe langa pragul lui de ON?

Link spre comentariu

Pai cel original are 700p iar ce am pus eu are 500p. Dupa masa mai scriu ce nereguli am gasit pe placa.

 

Am revenit. In baza tranz de blocare mos aveam impuls de 1V, uneori spre 1,5V! Am crezut ca este sonda (este de pe vremea tovilor) dar nu intelegeam de ce la alte masuratori nu se manifestase. Am vazut ca intre E npn si masa era o trecere smd. Nu am avut niciodata probleme cu acestea dar am pus sonda de curiozitate si in E si aveam impulsuri de sute mV, asa ca am facut un scurt cu sarma usor inaltata pt ca era traseu sub ea. Banuiesc ca acesta era defectul, ceva la care nu m-as fi gandit niciodata. Este o explicatie pt supratensiune care a dus la arderea diodei zener de pe iesirea de 5V. Dar de ce naiba nu s-a repetat defectul si a fost nevoie ca sa se arda mos-ul si sa am atatea probleme. 

IMG-9257-67-8.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări