Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Asculta cineva pe 7060?

Marele Savant

Postări Recomandate

Daca facem abstractie de scop (chiar, care ar fi acesta??) este de admirat intreaga realizare! de fapt pe site-urile rusesti, ucrainiene, turcesti sau indoneziene putem gasi sute de aplicatii interesante, la nivelul secolului in care ne aflam!

PS Cine zicea ca militarii nu mai lucreaza in scurte? o transmisie a aliatilor nostri pe 4469, probabil in PSK!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Eu mă întreb ce antene or avea "pirații greci". Vorbim de unde medii. 

Ca să emiți in AM pe 1.7 MHz și să poți fi recepționat la (să zicem) 1000 km distanță ar fi de bun simț  măcar un lambda/4 cinstit (și câțiva kW sănătoși). Aici nu cred că merge cu colacul de sârma sau pioneza. (Sper să nu se supere @RST, e un spirit de glumă):rade:

Adică minim un cablu de peste 40m lungime, care chiar și montat înclinat față de sol, ar avea capătul superior la înălțimea unui bloc cu 10 etaje. Cam greu...

Și totuși, se auzeau și la noi, pe gama de unde medii a unui receptor comercial "tras spre 1.7 mega",  din gama Bucur (nu-mi amintesc varianta). Aveam o veche cunoștință care-i asculta frecvent. Pe mîne nu m-a pasionat, nu-mi place muzica grecească. Mai ales in condiții de fading, cu perioade la limita percepției auditive.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Marele Savant a spus:

Muzica greceasca e faina ascultata la fata locului!

Desigur, cu atmosfera de petrecere specifică zonei si ceva farfurii sparte conform tradiției :rade:.

Și mie îmi sună bine la ureche unele ritmuri grecești, dar nu mă declar mare fan al genului.

Apropo de partea tehnică, aș fi curios să aflu păreri/ opinii (dacă sunt) referitoare la transmisiunile pe unde medii realizate în condiții de amator ...

Prin adolescență (anii '87  ... '90) făcusem un emițător AM acordat in gama undelor lungi, pe cca 200 kHz.  In fapt, o schemă de oscilator de ștergere pentru magnetofon cu EL 84, căreia i-am "redimensionat" circuitul acordat din anod. Ar fi eliberat in eter undeva sub 5W, în condițiile unui acord perfect cu antena.

Dar antena era ... un cablu chior de cca 10 metri atârnat paralel cu peretele blocului. Nici vorbă de acord/rezonanță.

În aceste condiții, se putea recepționa (decent) la 500 ... 800 metri, cu un receptor domestic de buzunar. Testat personal.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Pot fi acordate si antene foarte scurte cu inductanta serie si capacitate terminala (banda de 137 kHz, maximum 15 m inaltime), dar randamentul este mic.

In multe tari din afara Europei (SUA, etc.), undele medii ajung pana la 1700 kHz. Receptoarele pentru "pirati" nu trebuie trase, doar bine acordate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări