Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cazanul de tuica


Postări Recomandate

@ GAUSS   fata de INOX reactivitate cam zero  , cuprul are reactivitate mare ,mai ales cu unele substante., da inoxul e bun pt vodca , da un alcool curat fara arome , dar la tzuica ai nevoie sa simti ca e de pruna, etc.Aburii din destilat contin multe substante ,au loc reactii mult mai favorabile in prezenta cuprului , o reactie este de anhilare a acidului sulfuric.Apoi sa ma bag in subtilitatile chimice  nu cred ca merita ,poate speriu lumea.Nu sunt chimist , dar stiu o gramada de lucruri despre lucrurile care ma intereseaza , si sunt cam multe.Acum sa ne bagam la fenomene ca inlocuirea hidrogenului cu grupari hidroxil ,cu rezultante alifatice sau ciclice, alcooluri primari,secundari ,terciari , etc , cred ca important e : sa ai borhot bun , cazan bun , si cunostinte necesare .Si e bine de testat cantitatea de alcool metilic......

Link spre comentariu

Nu stiu ce sunt alcooluri terciari . Nici macar alcooluri primari . V  - am citat . Si daca apar la distilarea borhotului . Sincer ... , stiu doar de etilic si metilic . Primul apare metilicul , fiindca se vaporizeaza la temperatura inferioara . Eliminarea lui e simpla . Puteti sa va lansati in  demonstratii , cu formule si deductii pas cu pas , mie mi - a placut chimia , am fost si pe la olimpiade . Unde va pierd semnalizez . Ma rog , daca doriti . Altfel , avem simultan dreptate , judeca rezultatul ( obiectiv si subiectiv )  auditoriul .  

 

P.S. - din link - ul postat ( nu de dvs . ) :

 

Un alt avantaj al cuprului este ca acest metal rezista mult mai bine decat inoxul la efectul acizilor organici produsi in timpul fierberii si cum ziceam la inceput are in acelasi timp un efect benefic asupra aromei tuicii sau a rachiului. "

 

Cred ca e un prospect de la congresul idiotilor . Editorul nu stie ce este " inoxul " , adica otelul inoxidabil . Care o fi acidul organic care ataca inoxul ?!? ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

In Ardeal(de unde-s eu) tuica se face in cazane din Cu nu din altceva. Cazanele de tuica erau facute din arama (Cu)de tigani caldarari.

Am participat de foarte multe ori la ''fabricarea'' tuicii(pălincii). Stiu ca inainte de a purcede la fabricarea tuicii, vasele erau curatate temeinic. Niciodata n-am auzit ca tuica, facuta de meseriasi adevarati in cazane facute de caldarari sa fie afumata. Doar ''bețivănocii'' mai pățeau, citeodata, sa afume tuica. Amestecatorul ( scula care facea ca borhotul sa nu se prinda de fundul cazanului)era facut doar din lemn nu din altceva, in felul asta evitindu-se uzarea fundului cazanului.

Link spre comentariu

Cocleala, sau sulfatul de cupru, verzeala de pe cazan, nu apare cind fierbi tuica, ci dupa, daca lasi cazanul in aer. In Ardeal se face magiun de prune, tot in cazan de cupru, cu elice din lant. Nu cocleste decit dupa utilizare si spalare.

Am vazut tevi indoite perfect, cu nisip. Si nu o data! Nisipul trebuie sa fie fin si perfect uscat. Teva se indoaie ca si cum ar fi metal plin, fara cute, nu e legenda.

Cazanul de inox nu e orea bun pentru ca inoxul transmite greu caldura. Astfel boasca se prinde de fund foarte repede, numai acea zona se incinge. Cuprul transmite foarte bine caldura, asa ca toata boasca se incalzeste uniform. Cit despre gust.. stiu doar ca febra olteneasca pute groaznic! Ce gust da cuprul sau inoxul, si care e diferenta, habar nu am! Poate fi o treaba subiectiva.

Link spre comentariu

Inoxul este de 2 feluri , alimentar si general , unul reactioneaza la magnet .Cromul din componenta inoxului da rezistenta la coroziune ,oxigenul formeaza cu cromul oxidul de crom ,deci suprafata apara de coroziune in adancime ,cam ca si la aluminiu .Unele substante reactioneaza cu cromul, se distruge stratul protector ,pot apara coroziuni , cel mai uzual este sub forma de gauri subtiri .Se cheama Plitting.La unele compozitii de Inox ( facute prost ) pot avea sub actiunea unor acizi ,fenomene de distrugere cristalina ,formare de carbid de crom  care duc la stricarea suprafetei protectoare prin ,  dizolvare - la aceasta e nevoie si de temperatura.

 

"Alcoolul metilic are temperatura de vaporizare sub cea a alcoolului etilic. Vrei nu vrei pleaca primu pe teava."  da , dar trebuie sa nimeresti cand s-a dus totul , si cam ramane cate un pic , mai incapatinat   :) 

 

Stiati ca firme serioase pun alcoolul proaspat in vas supus la "bombardament "cu ultrasunete , asa se invecheste......in timp scurt.

 

Un butoi de lemn , preferabil din lemnul respectiv fructului ,combinat cu lemn de dud face minuni.......o tuica de calitate min 6 luni in astfel de butoi ,parerea mea bate si un whiskey de 12 ani....

 
Link spre comentariu

Erau facute ( cazanele ) din cupru fiindca era singurul metal accesibil artizanal , si imun la procesul distilarii . Capacitatea termica si conductivitatea erau bonus .  Inoxul a aparut mai tarziu , si e greu de prelucrat din ciocan , precum tiganii . Se afuma doar daca se " grabeste " focul , din diferite motive , unul fiind gustatul prea des al distilatului , si graba , din acelasi motiv . 

Link spre comentariu

Tatal meu are la tara un cazan din Cu de vreo 260 de litri. A fost cazanul strabunicului meu, apoi al bunicului meu, apoi dupa 1960 pana la revolutie al CAP-ului si dupa revolutie a ajuns din nou in familie.

Nu are amestecator si nici scurgere. De golit il goleste cu galeata si cu o tuga, daca stiti ce este aia, taiata intr-o forma speciala.

Batranul nu afuma niciodata tuica. Totul este dupa cum tine focul. Are mereu un bustean mai gros pe care, in functie de cum curge la teava, il mai scoate sa arda afara sau in introduce ca sa stimuleze focul. El face tuica la foc potrivit pentru ca asa cum zicea cineva zice si el, trebuie sa ia gust de la cazan nu sa curga ca la robinet.

La noi in sud se face tuica, nu palinca. Unii o fac slaba si o beau cu cana de ceai. Tata o scoate la 28* alcoolice si nu bea niciodata tuica de la altul. Daca nu are de la el nu bea si gata.

Are vreo 40 de pruni care acum doi ani, de incarcati ce au fost, s-au rupt de s-au facut praf. Tata era in spital atunci si nu a avut cine sa le puna proptele. A facut in anul ala tuica de mai are pentru inca vreo doi ani de acum incolo. Anul trecut productia a fost zero.

Curatirea interiorului este esentiala inainte de umplerea cu borhot. Il spala batranul de luceste in interior.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Acum pot arabii bogati sa se scarpine in cap ,pot sa-si faca cazan din aur , dar nu pot sa bea tuica,deh religia nu permite .  :) 

 

Na beau o gura tuica buna  , bag niste pogacsele -  turte  cu jumari , si clatesc cu bere , sa-mi revin ,am pus mana pe condi din ampliful IOR T16 si mi-o tras 360V.....

recunosc ,tuica de 52 e mai slaba....

Link spre comentariu
Citat

Alcoolul metilic are temperatura de vaporizare sub cea a alcoolului etilic. Vrei nu vrei pleaca primu pe teava.

Alcoolul metilic apare in prima parte a distilatului: fruncea! Cei mai multi o arunca. Osenii o beau. Noroc ca in amestec cu alcoolul etilic, nu e asa de periculoasa. Stiu un caz in care un tip a dat de baut la trei muncitori. Un al patrulea a aparut si el la festin, facut gata manga! Cei trei au murit, betivul a scapat cu citeva zile de spitalizare, bine mersi!

Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări