Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie electrica subsol bloc

Vizitator BicFloo

Postări Recomandate

Vizitator BicFloo

Salut vreau sa fac instalatia electrica la propiul meu bloc in subsol , am cumparat un transformator de la 220 la 24 v

Daca ma puteti sfatuii  :

1)

Transformatorul o sa il pun direct in tablou , trebuie sa pun untrerupator neaparat intrerupator (pe faza) care intra in transformator pt al oprii  sau pot sa il leg direct in tablou (Ma gandesc ca daca merge in continu sa nu se arda )

2) Inainte de aplici trebuie  sa pun o siguranta si de citi amperi  ca in caz ca cineva care umbla la fire  si daca are contact imperfect sau ceva sa nu imi arda transformatorul

Mai am o intrebare daca cineva nu stie si pune bec de 220 , se  poate intampla ceva la transformator?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• manolo

3

• doru3160

2

• validae

2

• Spitfire

1

Top autori în acest subiect

Siguranţa se alege în funcţie de puterea maximă consumată, nu aţi menţionat asta. Un întrerupător în primar e util, fiindcă nu trebuie să lăsaţi transformatorul alimentat continuu, el având şi un consum în gol. Un bec de 230V conectat în locul unuia de 24V nu va face  nicio problemă, doar va lumina ca o lumânare.

Link spre comentariu

Dacă puneţi la subsol un întrerupător în primarul trafului, atunci acest traf e... degeaba, ideea unui traf de joasa tensiune e tocmai ca să nu duceţi tensiunea de 230V într-un loc umed.

Ăla nu mai e traf, dacă se arde de la mers in gol, e doar o bucată de fier bună de dus la reciclare! La fel legat de protecţia la scurtcircuit...aşa, mai bine folosiţi o sursă in comutaţie, există destule surse garantate minim 100.000 de ore la regim maxim de încărcare, şi au şi protecţie la scurt inclusă.

Link spre comentariu

Se poate monta un întrerupător pe partea de primar, amplasat la intrarea în subsol, sau chiar în/pe  panou, dacă distanta între traf și întrarea în subsol presupune traseu lung  de 220V. E inutil sa lași un traf  sa consume în gol, pt a fi folosit o data pe luna sau mai rar, oricât de calitativ ar fi acel traf.  Intrerupatoarele pe secundar sunt indicate pe fiecare consumator/bec în parte, pt a nu încarca inutil traful, luminând și zonele care nu sunt vizitate. 

Editat de doru3160
Link spre comentariu
On 9/14/2019 at 3:21 PM, validae said:

Siguranţa se alege în funcţie de puterea maximă consumată, nu aţi menţionat asta.

Aceasta afirmatie nu e corecta si poate duce la incidente (foc). 

Un element de protectie (fuzibil, disjunctor) se alege ca sa protejeze sursa de tensiune (retea, trafo) si cablurile, caci protejeaza doar ce este in amonte, si limiteaza (dupa curba de protectie) ceea ce este consumat in aval.

Sa explic, chiar daca merg in extrem: un trafo de 100VA (230 la 24V) este instalat, cu un cablu de 0.5mm2 (echivalent la un cablu noname din targ de 1.5mm2) in secundar. In primar, ca asa era in panou, un disjunctor de 6.3A, putea sa fie si de 2A. Evident, nu e o protectie potrivita la suprasarcina. Vine omul si pune in secundar o sarcina de 200W. Trafo are sa se incinga pana ii sare siguranta termica, daca are. Daca nu are, are sa se coaca bine si probabil chiar sa ia foc. La fel si cablul. 

Stiu ca e un un exemplu dus la extrem, dar plauzibil. Are rolul pur didactic ca sa combata afirmatia facuta. Suntem pe un forum de amatori. 

Link spre comentariu

Greşeala mea, eu când am scris asta, mă gândisem la o siguranţă doar pentru protecţia transformatorului, ce nu ar fi exclus-o în niciun caz pe cea destinată protecţiei instalaţiei, iar acea siguranţă ar fi trebuit montată bineînţeles înaintea transformatorului.Dar citind mai atent (că uneori din grabă n-o fac) am observat că spune despre o siguranţă ,,înainte de aplice,, şi asta se alege doar în funcţie de conductorul folosit...

Ar fi bine ca iniţiatorul să revină cu detalii despre secţiunea conductorului folosit la instalaţia subsolului, despre puterea transformatorului şi a corpurilor de iluminat folosite, precum şi numărul lor....

Editat de validae
Link spre comentariu

Daca subsolul este intretinut, fara scurgeri si nu este inundabill de la ploi, de ce nu tragi 220? eventual pus un diferential?

La subsol (eventual daca sunt boxe) - mai dai o baura, mai tai un fier, sau altele, care implica ceva utilaje la 220v.

Eu sunt la al 3-lea apartament si la toate instalatia era pe 220v de cel putin 20 de ani :)

Dar, la toate, puteai pune covoare pe jos. Tevi schimbate si aerisite.

Link spre comentariu

Eu as pune  intreruptor pe circuitul primar(intreruptorul montat la parter nu in subsol) asa evit consumuri inutile circuitul primar protejat de o siguranta automata(disjunctor) la fel si in circuitul secundar  curentul nominal il calculam in functie de puterea  transformatorului  , as monta intreruptoare pe circuitul secundar -cai de acces apoi intreruptor  la fiecare boxa.

In cazul cind se monteaza o priza pentru lampa portabila credeti ca ar fi bine sa  realizam TNC in circuitul secundar prin legare la pamint a unui capat al infasurarii secundare fiind N (neutru) cit si PE ?.Am varianta in care subsolul este inundat (mediul ud) un defect de izolatie al  conductorului activ va declansa rapid protectia.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări