Marele Savant Postat Septembrie 19, 2019 Partajează Postat Septembrie 19, 2019 Acum 11 ore, RST a spus: Nu prea sunt bune ca varicap, curentul de pierderi e mult mai mare comparativ cu BB112 sau 1SV149, care se gasesc la un pret mai mult decat acceptabil. Am cumparat si eu MP41, MP42..noi, nefolosite, doar de amorul artei pentru ca imi plac si imi amintesc de primii pasi, cand le voiam si nu le-am avut. Mi-ar placea totusi sa fac un receptor cu toate lungimile de unda, mai putin FM, pe tranzistoare cu germaniu. Un fel de replica la ce se construia pe atunci. In sectiunea Front end as pune AF-uri, nu neaparat ca sunt mai bune, dar sunt mai frumoase :)) Nostalgie...dar merita facut. Am si un batran radio Atlantic, functional...in acea carcasa cred ca i-ar fi locul Si eu visez chestia asta de 2 decenii si nu stiu daca il voi realiza in viata asta! desi am pierdut sute de ore cu alte prostii, pentru receptorul cu ge nu am avut timp! Am cumparat un rr portabil philips, vechi, clasic, cu 3 bobine si doua tranzistoare in FI si se aude pe medii seara ca pe vremuri, post linga post, exact cum se aude Milcovul cu germaniu de la tara! mai am un singur rr capabil de performanta asta, un sony icf-s22. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Septembrie 19, 2019 Partajează Postat Septembrie 19, 2019 Și eu cochetez cu ideea construirii unui receptor pe germaniu de mult timp. Am "P-uri" sovietice (401, 403) si EFT-uri 317 - 319 cu diverse puncte colorate, diode punctiforme cu germaniu. Se rostogolesc inutil intr-un sertar, parcă mă roagă să le pun la treabă. Din păcate, în ultima vreme mi-am ocupat puținul timp liber cu alte priorități. Poate la iarnă... voi face un CW/SSB (superheterodină simplă, 455 kHz) pentru unde scurte, cu partea de recepție integral pe germaniu. Chit că dau 160 E pe un filtru ceramic! Pentru AM am un Sokol in stare originala (nicio piesă înlocuită). Funcționează uimitor, dacă ies seara cu el in grădina receptionez post lângă post, pe UM. 2 Link spre comentariu
alcon Postat Septembrie 19, 2019 Partajează Postat Septembrie 19, 2019 Acum 3 ore, +_Florin_+ a spus: Și eu cochetez cu ideea construirii unui receptor pe germaniu de mult timp. Am "P-uri" sovietice (401, 403) si EFT-uri 317 - 319 cu diverse puncte colorate, diode punctiforme cu germaniu. Am si eu aceasta problema, imi este te teama ca nu apuc... Link spre comentariu
VAX Postat Septembrie 20, 2019 Autor Partajează Postat Septembrie 20, 2019 Acum 14 ore, alcon a spus: Am si eu aceasta problema, imi este te teama ca nu apuc... Eu am cumparat 100 de AF106 Siemens), cu 1 leu bucata, tot pentru un radio de US. Am folosit maxim 15 bucati, la niste radiouri Selena. Am inlocuit toate tranzistoarele GT322, fara efect vizibil. Am multe tranzistoare cu Ge, pentru joasa frecventa (MP-uri, GT-uri, AC-uri). Problema principala la radiourile de tip vechi este ca nu se gasesc usor carcase cu miez de ferita pentru bobine si nici trafo de FI. Condensatoare variabile cu aer am mai multe, vreo 15 cu doua sectiuni (ca cele de la Gloria) si trei bucati cu trei sectiuni - de la Selena, plus un variabil cu trei sectiuni - de la un radio Capri (cu lampi). L-as face cu etaj final cu transformatoare, pentru eficienta energetica maxima. Mi-ar trebui "un sclav" (tanar pasionat) pe care sa-l pun la munca si sa-l dirijez. Am multa experienta si l-as putea invata pe un tinerel tot felul de chestii in materie de RF (si in general). Intrucat mi-e greu sa ma apuc de la zero (ma sperie tot ce tine de mecanica - n-am conditii, dotari), cred ca am sa cumpar un radio vechi mai de calitate, chiar cu defectiuni, la care sa inlocuiesc o parte din circuite. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Septembrie 20, 2019 Partajează Postat Septembrie 20, 2019 (editat) Acum 1 oră, VAX a spus: Problema principala la radiourile de tip vechi este ca nu se gasesc usor carcase cu miez de ferita pentru bobine si nici trafo de FI. Eu am o grămadă de carcase din plastic (6 mm diametru) cu miez reglabil din ferită, am tot recuperat de pe modulele AFI-cale comună ale vechilor tv-uri AN. Încă mai au unii prin târguri astfel de module, la prețuri modice. Trafo de FI se pot face folosind aceste carcase, se bobinează 70 de spire CuEm 0,1mm mai către partea de sus a carcasei pe o lungime de 5mm, în stil vrac. Cu condensator paralel de 1nF oscilează pe 455 kHz, evident cu posibilitatea reglarii din miez. Există și ecrane pentru aceste carcase, (in etajele FI-sunet din tv-uri, de ex). Pentru SSB bineînțeles trebuie si filtru ceramic cu banda de 2.7 k, care numai ieftin nu e, dar fără el nu obții un receptor SSB ci doar o jucărie... Sau mergi pe FI de 10.7 MHz folosind filtru cu cristale. Editat Septembrie 20, 2019 de +_Florin_+ Link spre comentariu
vio2007 Postat Septembrie 20, 2019 Partajează Postat Septembrie 20, 2019 (editat) Un receptor pentru controlul emisiei in US cu tranzistori pnp cu germaniu: http://us3iat.qrz.ru/radio/1976/rx_nabl/rx_nabl.htm Revista Radio nr2/1976,pag 49-50 Editat Septembrie 20, 2019 de vio2007 Link spre comentariu
Marele Savant Postat Septembrie 20, 2019 Partajează Postat Septembrie 20, 2019 In FI, dupa parerea mea cele mai sanatoase ramin filtrele clasice LC. Referitor la bobinele din caile comune din tv, citisem pe undeva ca miezul acestora nu ar fi tocmai recomandat pentru utilizare la frecvente mici, gen AFI pe 455 sau 10700, nici chiar in benzile interioare de unde scurte. stiu ca s-au folosit in A412, dar cam astea se gaseau usor pe atunci. Personal am cumparat diverse RR cu AM, pe care am incercat sa le folosesc intr-o zona destul de dificila a receptiei si in toate cazurile, cele cu filtre ceramice s-au dovedit inferioare unui receptor superheterodina clasic, cu 5-6 tranzistoare si 3 bobine de FI! ma refer desigur la RR cu preturi accesibile, posibil ca cele de sute de coco sa se comporte altfel! Link spre comentariu
VAX Postat Septembrie 20, 2019 Autor Partajează Postat Septembrie 20, 2019 1 oră în urmă, Marele Savant a spus: In FI, dupa parerea mea cele mai sanatoase ramin filtrele clasice LC. Referitor la bobinele din caile comune din tv, citisem pe undeva ca miezul acestora nu ar fi tocmai recomandat pentru utilizare la frecvente mici, gen AFI pe 455 sau 10700, nici chiar in benzile interioare de unde scurte. stiu ca s-au folosit in A412, dar cam astea se gaseau usor pe atunci. Filtrele ceramice au raspuns parazit in afara benzii de trecere si au atenuare mai mare in banda de trecere decat filtrele LC (obisnuite, nu cele foarte selective, cu numar mare de celule LC). In plus, lucreaza cu amplificatoare aperiodice (sarcina rezistiva), cu amplificare mica pe etaj si cu factor de zgomot mai mare. Din punct de vedere al zgomotului sunt optime amplificatoarele de FI cu selectivitatea distribuita (cu sarcina LC la fiecare tranzistor). Nici eu nu sunt convins ca ferita de la bobinele din calea comuna (tv) sunt bune la frecventa joasa. Ferita din miezuri are permeabilitatea magnetica relativa mica, este cu pierderi mici la frecventa respectiva (aproximativ 40 MHz). Acum 3 ore, vio2007 a spus: Un receptor pentru controlul emisiei in US cu tranzistori pnp cu germaniu: http://us3iat.qrz.ru/radio/1976/rx_nabl/rx_nabl.htm Revista Radio nr2/1976,pag 49-50 Nu este ce vrem noi, nu are sensibilitate, este prea simplu. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 20, 2019 Partajează Postat Septembrie 20, 2019 va salut si va recomand revista minitehnicus aparuta in peroada revistei cutezatorii, cara avea receptoare cu tranzistori cu germaniu (seria eft) ; cele mai simple montaje fiind cu autoalimentare , cu un tranzisor auditia fiind in casti, la adaugarea a inca unuia (eft 321 sau eft 323) auditia la difuzor. Singura bobina pe ferita pentru medii .Auditia mai buna seara cu precadere posturile nationale. Gratis cu antena cit mai "longwire". Erata : 1 autoalimentare adica fara baterie . 2 orice eroare in acest continut tine de vechimea informatiei (anii 70 ) implicit a memoriei umane Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Septembrie 20, 2019 Partajează Postat Septembrie 20, 2019 1 oră în urmă, VAX a spus: Nici eu nu sunt convins ca ferita de la bobinele din calea comuna (tv) sunt bune la frecventa joasa. Ferita din miezuri are permeabilitatea magnetica relativa mica, este cu pierderi mici la frecventa respectiva (aproximativ 40 MHz). Cred că aveți dreptate in sensul că ferita respectivă ar avea pierderi mai mari la 455 kHz, compoziția ei fiind optimizată pentru domeniul 38 ... 44.5 MHz, alias banda de trecere AFI-cale comună tv. Cu toate acestea, aceleași miezuri + carcase se foloseau și la 6.5 MHz in etajul FI-sunet, în "celebrul" A412 și deseori erau recomandate in constructia filtrelor AFI (sau oscilatoare BFO) pe 455 kHz, cu datele de bobinaj pe care le-am prezentat în postarea anterioară. În final, e posibil ca pierderile in acele miezuri (la 455 kHz) să nu fie atât de mari încât să afecteze semnificativ factorul de calitate necesar ... adevărul poate fi scos la iveală doar prin teste și măsurători, în condiții de laborator. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Septembrie 20, 2019 Partajează Postat Septembrie 20, 2019 Cica nu ar fi fost chiar la fel miezurile, doar carcasele erau asemanatoare. Si la baza pareau usor diferite, eventual puneau si ei de care aveau! Imi e ciuda ca nu mai retin unde am citit, e mult timp de atunci, inainte de epoca internetului! voi testa cind ajung acasa daca gasesc bobine de sunet, de fi cred ca mai am. Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 21, 2019 Partajează Postat Septembrie 21, 2019 Pai,Emile, de 2 ani m-ai pus sa-ti strâng bobine!....te asteapta in continuare pâna dai un semn....ai de toate națiile aici! Link spre comentariu
VAX Postat Septembrie 21, 2019 Autor Partajează Postat Septembrie 21, 2019 Acum 6 minute, flomar60 a spus: Pai,Emile, de 2 ani m-ai pus sa-ti strâng bobine!.... Daca era interesat de ele, va batea la cap zilnic sa i le dati. Le primesc eu cu mare placere. Sa moara de ciuda. Acum 11 ore, +_Florin_+ a spus: Cred că aveți dreptate in sensul că ferita respectivă ar avea pierderi mai mari la 455 kHz,... Pierderile sunt chiar mai mici decat la miezurile pentru 455 KHz, insa au permeabilitatea magnetica redusa si nu asigura inductanta necesara. Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 21, 2019 Partajează Postat Septembrie 21, 2019 Bobine de FI (MA si MF) s-au gasit si se gasesc. Bani sa ai. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Septembrie 21, 2019 Partajează Postat Septembrie 21, 2019 Acum 11 ore, flomar60 a spus: Pai,Emile, de 2 ani m-ai pus sa-ti strâng bobine!....te asteapta in continuare pâna dai un semn....ai de toate națiile aici! cam peste 4-5 saptamini ajung acasa si voi avea mare nevoie de ele! un FI complet de Albatros sau Mamaia gasim? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum