Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alte utilizari ale tranzistoarelor vintage

VAX

Postări Recomandate

Ce sa vad la link-urile tale, date de catalog ? Am catalage de componente rusesti din anii '80, de cand s-a adus in librarii un lot de carti in limba rusa. MP101_103 le stiam de atunci, insa nu credeam ca voi detine astfel de tranzistoare. Sunt mult sub nivelul BC-urilor, dar au si unele calitati in plus. Am cumparat recent mai multe, pentru colectie, hobby, experiente, material didactic.

Link spre comentariu

Asa , si ? ... Cele doua modele sunt accesibile ( in Romania ) din anii' 90 . Cei care le  - au achizitionat , crezand ca fac minuni cu ele , incep sa le vanda , sa mai scoata din banii devalorizati , blocati trei decenii . Daca acum le  - ati materializat , spor ! Oricum n - am inteles ce minuni faceti cu ele , sunt componente contemporane accesibile si ieftine cu care se lucreaza exact in locul folosirii unor tranzistori de acum 60 de ani , cu rezultate practice indoielnice . Ca sunteti de acord sau nu , ramane o problema individuala . Aici , da ... , toata libertatea . Dar nu sfatuiti si pe altii , ca obtineti rezultatele de pana acum . Adica zero , nu consuma nimeni fludor pentru asa ceva . Daca va face placere " mobilizarea " verbala , asta e altceva . Are domeniul ei , bine documentat . Dar tot n - are legatura cu electronica , si nici cu altceva (util ) .

P.S. - vezi ca in link - urile alea sunt componente de care n - ai auzit niciodata , si cataloagele din '80 nu le aveau nici la capitolul SF . Dar sunt greu de vazut cu spatele ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nu le utilizez ca tranzistor, desi merg si asa destul de bine (JF). Doar ca diode varicap de mare capacitate (sute de pF). 

La cat am dat pe bucata, ca pe un BC in capsula de plastic, merita si daca le tin in vitrina si ma uit la ele cand n-am ce face.

Sunt sigur din stocurile armatei (de la noi sau din spatiul URSS), nu s-au folosit in aparatura civila (erau prea scumpe in raport cu tranzistoarele cu Si difuzate - se fabricau cu mare dificultate).

Link spre comentariu

N - ati " prins " varicapuri triple monobloc , de la Philips sau Telefunken ? Ca au fost la vanzare , si la Bazar ( aici ) , si pe alte site - uri ... , nu le cumpara nimeni ! Mai sunt si cele romanesti , in capsula DIP - 8 , folosite si la ultimele radiocasetofoane auto romanesti , cu acord prin potentiometru , s - au gasit si acelea . De asemenea , sunt si rusesti . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
1 oră în urmă, gauss a spus:

N - ati " prins " varicapuri triple monobloc , de la Philips sau Telefunken ?  

N-am prins, ca locuiesc in Craiova. La vremeea aceea cred ca nici nu-mi permiteam sa dau banii pe ele  (un singur salariu in casa - mititel, nevasta - inginer - fara serviciu, copilul grav bolnav). Am un singur BB113 - Siemens, montare verticala. Mai am BB139 din selectoare de canale, BB125. 

De la pietarii basarabeni au luat cuarturi de 1MHz si 3,2MHz, KT315 si KT361 - cu sutele, KP103 (JFET - canal p) - seturi de doua tranzistoare (imperecheate) - cateva zeci, niste 531IE14 (numaratoare zecimale echivalente cu 74S196), diode Ge D311 si D312 si niste lampi, fotodiode Si.

Pe elforum am devenit activ de doar cativa ani, desi am cont de prin 2007 (cred). Imi facusem cont ca sa vad fisierele atasate si ca sa intreb daca stie careva cu ce sunt echivalente tranzistoarele de comutatie rapida (seria CII...) din calculatoarele Felix 256.

Link spre comentariu

Am inteles , d - le VAX . Ideea era ca varicapurile triple de care vorbesc s  - au gasit acu' 2 - 3 ani , erau cativa lei bucata . N - au fost in comert , pe vremuri . Pret bun , pentru asa piesa . Ma rog , au ramas si cam fara utilizare d' asta platita ( depanari etc . ) . Doar cine mai letconeste ceva radio , si sunt putini ...

P.S. - ca tot veni vorba de varicapuri de capacitate mare , o sa postez diseara o schema de generator radio , care ar merge vobulat cu un asemenea varicap . Ma rog , cu generator de tensiune rampa etc . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Ideea era ca varicapurile triple de care vorbesc s  - au gasit acu' 2 - 3 ani , erau cativa lei bucata .

Ma faresc sa citesc ce se vinde la bazar, ca ma tenteaza multe si nu vreau sa am discutii cu nevasta (banii sunt putini). Nu ma uit nici dupa gagici si nici la masini scumpe (le ignor total).

P.S. - ca tot veni vorba de varicapuri de capacitate mare , o sa postez diseara o schema de generator radio , care ar merge vobulat cu un asemenea varicap . Ma rog , cu generator de tensiune rampa etc . 

Am construit si eu generator de vobulare, cu BB139, cu doua oscilatoare LC - RF, unul vobulat si celalalt de heterodinare. Mixer echilibrat cu BF256. Oscilatoarele erau pe frecventa mai mare (cam 50 MHz) si prin heterodinare obtineam suma si diferenta celor frecvente. Se separau componentele de dupa mixare cu filtre trece-jos si trece-sus. Avantajul unui astfel de circuit este ca deviatia de frecventa si frecventa centrala se regleaza independent. Montajul era de uz didactic. Intentionam sa construiesc unul mai sofisticat, pentru service, dar m-a parasit entuziasmul (m-am mutat cu serviciul la universitate si nu mai aveam timp pentru alte activitati).

Link spre comentariu

Eu ma uit si dupa gagici . Si dupa masini scumpe , dar mult mai putin . Am avut ( cel putin una ) un Range Rover , aproape nou . Cu gagicile am o slabiciune , din tinereti . Inca nu m - a parasit , o cultiv cat ( mai ) pot . 

P.S. - diseara , schema ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Am prelucrat putin imaginea, sa se vada mai bine.

Osc_Gauss.thumb.JPG.4eaeced5cced78aba4f0e7fa37968259.JPG

Este un generator RF cu modulator AM, nu are vobulare. Este bun pentru cine nu are in laborator. Partea cu amplificatorul operational este oscilatorul sinusoidal de JF (pentru modulare AM). Se poate utiliza la reglarea radioreceptoarelor, dar si in scop didactic (experiente). 

Oscilatorul RF are amplitudinea sinusoidei stabilizata cu o bucla de AGC (detectia componentei RF cu D1 si D2). In locul MOSFET-ului 3N211 se pot utiliza cam orice alte MOSFET-uri (BF964, BF966, etc). In principiu ar merge si un JFET (BF256, sau mai bine 2N4091_2_3, care au putere mai mare).

Link spre comentariu

Ati prelucrat - o degeaba , cu click pe ce am postat eu se vede beton . Prin prelucrare s - au manjit contururile , devenind ilizibile , iar cand dai click pe imagine ( cireasa acra de pe tort ) apare micsorata . Eu nu am scris ca e vobulat ( aflati in premiera citind mai sus , ce am postat ieri , si eventual retinand ) , ci ca POATE FI VOBULAT , apropo de varicapuri de mare capacitate , care s - au invocat in topic . Acesta era scopul postarii , nu analiza sumara a schemei . Se presupune ca am facut - o acu' niste zeci de ani , cand m - am apucat de ea . Vroiam sa dezvolt ce am adaugat si modificat , generatorul ( rampa ) de tensiune pentru vobulare , se poate construi una perfect reglabila pentru banda larga sau ingusta , la orice frecventa din domeniu , markerul ( am ales varianta de marker mobil deplasabil pe contur , cu citirea digitala directa a frecventei pe curba , fara calcule si interpolari ca la markerii multipli clasici  ) , alta modulatie ( inclusiv MF ) , linia de zero pentru vobulare , ceva mixere pentru afisarea comuna , atenuatoare de inserat , etc . Dar mi - a cam pierit cheful , aveti camp liber pentru consideratii . Ce mai pot spune este ca folosit ca generator simplu este stabil , cu nivel mic de armonici , nivel constant , poate fi coborat ( cu pastrarea sinusoidei ) pana la vreo 20 kHz , si urcat pana la 65 MHz ( valori aproximative ) .  Ma rog , asta am reusit eu , fara sa caut anume extinderea limitelor , doar de curiozitate . Cu ceva modificari de valori , si umblat un pic la schema , iese un VFO competitiv pentru un receptor clasic . Schema e flexibila , si permite sa " tragi " mult de ea , e permisiva la valori diferite de componente pasive si active , se poate schimba alura pantei RAA - ului , nivelul la care actioneaza , etc . In fine ... , cam atat .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Da ! Pot posta toata revista , daca  - i este cuiva de folos . Este un numar estival , cu multe scheme . Vechi , dar pot fi interesante . Macar ca remember si ( sau ) lectura comparativa . Just ask ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări