Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alte utilizari ale tranzistoarelor vintage


VAX

Postări Recomandate

Am cumparat recent mai multe tranzistoare rusesti cu Si, cu jonctiunile realizate prin aliere, de tipul MP101 si MP103.

Arata asa:

 

MP101_c.thumb.jpg.0214538f34d0cb2f2a2c35c5e03b9d36.jpg

 

Puteti sa vedeti cum sunt construite la adresa asta:

https://radiopicture.listbb.ru/viewtopic.php?f=4&t=17&st=0&sk=t&sd=a&start=10

 

dbebd650ede4.jpg

 

Precizez ca primele tranzistoare cu siliciu, cu jonctiunile realizate prin aliere, au fost fabricate in anul 1954. S-au produs in serie, in Occident (SUA) timp de doar cativa ani, pentru ca se fabricau cu mare dificultate si pentru ca s-a trecut rapid la tranzistoarele difuzate (tehnologia planara). 

Rusii au construit aceste MP-uri in anul 1956, pentru utilizari militare. Rezista la temperatura joasa (nu crapa la -60 grade Celsius) si la acceleratii mari (se puneau pe rachere si pe avioane), sunt robuste. In mod surprinzator, rusii le-au fabricat pana in anii '90, cand s-a destramat URSS-ului.

Desi sunt depasite total de tranzistoarele actuale, pentru ca au beta mic, zgomot mare si capacitatea jonctiunii colectorului mare (in medie 110pF la Ucb=5V), nu sunt de aruncat.  Tocmai capacitatea mare a jonctiunii colectorului le face utilizabile, in loc de diode varicap. Diodele varicap cu capacitatea atat de mare sunt greu de procurat. 

 

Schemele utilizare sunt:

 

varicap1.thumb.jpg.9c160e80a477cd7ce405bab29cc4cb70.jpg

 

varicap2.thumb.jpg.5cfdddfcade6cd603062c5cfe66f3159.jpg

 

Cu joctiuni de tranzistoare circuitele arata asa:

 

varicap_t1.thumb.jpg.889a1c60cb1f5954738bb2d00fe74295.jpg

 

Se pot pune in paralel ambele jonctiuni (a emitorului si a colectorului) daca jonctiunea emitorului suporta tensiune inversa la fel de mare ca a colectorului. 

In caz contrar, se utilizeaza numai jonctiunea colectorului, emitorul liind conectat la baza.

 

varicapt22.thumb.jpg.cd76c1d5ac890cf91741077fd2373066.jpg

 

Daca jonctiunile respective au curent invers mare, nu se poate face polarizarea prin rezistor de valoare mare (sa nu scada Q-ul) si se modifica circuitul de polarizare inversa.varicap_t2.thumb.jpg.3050e26035c17959cd1503eed0eae771.jpg

 

Varicap_t3.thumb.jpg.abf183024b8da6359f5d247b56f81b3e.jpg

 

Cu astfel de circuite de polarizare se pot folosi si jonctiuni pe baza de Ge, care au curentul invers (de saturatie) mare, de ordinul uA-amperilor. 

Sunt utilizabile EFT-urile aliate (de joasa frecventa), dar si P-urile si MP-urile, GT-urile rusesti.

 

 

Cbc_GT309.thumb.jpg.960d5f3b7dcfe24ebb43efb974a21225.jpg

Merg bine la reglarea frecventei la BFO (demodulare SSB/CW), la modulatoare in frecventa, la acord pe frecventa, etc.

Link spre comentariu

Tranzistoarele aliate au jonctiunile realizate individual, cu dispersia mare a suprafetei si implicit a capacitatii de bariera. Trebuie sa dispui de multe (sute) ca sa poti sa faci perechi sau grupe de 3-4 diode varicap. Capacitatea se masoara la aceeasi tensiune inversa (in intervalul 5-10V), de preferat in RF si cu tensiunea alternativa aplicata diodei de cel mult 100mVvv. Eu am masurat capacitatea de bariera cu dioda intr-un oscilator LC proiectat sa functioneze la 10mV pe circuitul oscilant.

 

Jonctiunile tranzistoarelor vintage se pot utiliza si in regim de strapungere (ca dioda Zener), sau ca senzor liniar de temperatura. Tensiunea pe jonctiune scade cu 2-2,5mV/K cand creste temperatura. Tranzistoarele MP101, MP103, despre care v-am vorbit, suporta fara probleme -60 grade Celsius, pentru ca sunt construite din materiale cu coeficient de dilatare apropiat. Sunt bune pentru cine are nevoie sa masoare temperatura scazuta. Nu stiu daca crapa la temperatura azotului lichid, dar merita sa fie incercate.

Concluzia ar fi sa nu aruncati tranzistoarele vintage, chiar daca au pametri care nu va satisfac, pentru ca sunt utile in unele aplicatii.

Link spre comentariu

Sunt comod de utilizat pe post de diodā varicap (având capacități mari) însă, mai mult ca sigur, au o dependență pronunțată a capacității de temperatură. 

Cred că se pot utiliza in circuite unde cerințele de stabilitate a frecvenței nu sunt prea mari.

 

Eu nu le-aș folosi, de exemplu, ca element de acord intr-un oscilator local al unui receptor de unde scurte CW/SSB. Doar dacă respectivul oscilator ar fi închis intr-o incintă termostatată, lucru care ar complica grav construcția. 

 

Link spre comentariu

Dependenta capacitatii de temperatura este la fel de mica (sau mare) ca la diodele varicap de fabrica. Este functie de permitivitatea dielectrica relativa a Si sau Ge, nu de alti factori. Altele sunt problemele lor:

- Pot avea rezistenta serie (a zonelor neutre ---- n si p) mai mare ca la diodele varicap si implicit Q-ul mai scazut. Depinde de cat de mare este rezistenta zonei neutre a bazei (Rbb). Din ce am constatat eu, nu se simte in montajele practice. Rusii foloseau (in anii '60) jonctiuni colector-baza de la tranzistoarele P403 (P423, etc) in amplificatoare parametrice experimentale. Atunci nu fabricau diode varicap.

- Capacitatea de bariera variaza mult de la un tranzistor la altul, in special la cele aliate, care au jonctiunile realizate individual (cu suprafata jonctiunii diferita de la un exemplar la altul). Trebuie sa fie sortate cu un montaj construit in acest scop. Pentru multe aplicanii nu este necesara sortarea. Pui in montaj si vezi cum merge.

- La jonctiunile abrupte (aliate) variatia capacitatii cu tensiunea inversa este mai putin pronuntata ca la jonctiunile hiperabrupte (fabricare prin implantare ionica), folosite la diodele varicap cu capacitatea mare (BB413, etc). In cazul jonctiunilor difuzate (tranzistoare planare) dependenta este chiar mai mica.

Link spre comentariu
La 14.09.2019 la 13:33, VAX a spus:

Am cumparat recent mai multe tranzistoare rusesti cu Si,

 

Din cate stiam eu seriile rusesti P, MP, GT, 1T sunt cu germaniu, cu siliciu sunt KT, 2T dar se pare ca ma inselam.

Eu le credeam bune de aruncat si chiar am aruncat destule.

Editat de mojnost
Link spre comentariu
Acum 8 ore, Marele Savant a spus:

in concluzie, pot fi folositi atit ca gladiole cit si ca pom de iara, intrucit nu seamana nici cu una nici cu altul!

Ar trebui ca domnul @Validae sa-ti stearga acest comentariu scarbos, care este atac la persoana (bascalie), nu discutie tehnica.

Link spre comentariu

Să nu exagerăm, atac la persoană e când cineva te citează într-un mod injurios.....MS a făcut o glumă despre tranzistori.Adevărul e că mulţi tranzistori ,,vintage,, mai au doar o valoare istorică şi refolosirea lor atunci când există stocuri mari nu prea se justifică, valorând mai puţin decât materialul din care sunt realizaţi, ştiut fiind că valoarea cuprului creşte pe zi ce trece....

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 41 minute, validae a spus:

Să nu exagerăm,....

Daca suntem la sectiunea tehnica, nu-si au locul comentariile bascalioase.

 

In ce priveste valoarea dispozitivelor electronice vintage, totul este relativ. Vedeti cu cat se vind lampile si soclurile pentru ele. 

Tranzistoarele aliate pe baza de silciu s-au produs in cantitate mica (pentru sectorul militar) si doar cativa ani (in SUA). Banuiesc ca cele americane sunt extrem de rare si sunt scumpe. Nici cele rusesti nu sunt de aruncat, desi s-au fabricat pana dupa '89 si se vand in cantitati impresionante pe ebay. La unele oferte preturile au sarit mult. Vor fi la mare cautare in viitor, cand se vor epuiza stocurile actuale. Pentru universitati (colectie, laboratoare, "disectie", etc), dar si pentru aplicatii speciale (in cercetare).

 

Eu n-am aruncat nici EFT-urile nemarcate, cele care au parametrii electrici buni. Pot fi extrem de utile in scop didactic si chiar in unele aplicatii serioase. Cred ca va amintiti ca in anii '60-'70 utilizam diode Zener (seria DZ...) in loc de diode varicap, la emitatoare FM. Jonctiuni baza-colector de la tranzistoarele RF (VHF - 2N3375, 2N3632, etc) se foloseau ca dioda varicap in multiplicatoarele (triploare 144-432MHz) de frecventa.

Eu folosesc diode LED (lumina verde - din material semiconductor cu banda interzisa mai mare) pentru protejarea intrarilor la amplificatoarele electrometrice (picoampermetre), pentru ca au curentul de saturatie de o mie de ori mai mic decat diodele cu Si. 

Am avut si LED (rosu) pe care il foloseam in regim de strapungere (ca dioda Zener, Uz=12V), cu caracteristica U-I abrupta (rezistenta diferentiala mica).

Concluzia ar fi ca dispozitive semiconductoare se pot folosi si altfel decat stiu toti.

Link spre comentariu

Dumneata calcai pe ele la serviciu, de asta nu le respecti. Daca ai fi facut foamea sa cumperi un tranzistor (P401, etc) de la consignatia (25 lei in anul 1971 - eram in clasa a 8-a), le-ai aprecia mai mult.

Link spre comentariu

Le - am cumparat de la REMAT , sa fac un robot de pornire si incarcator pentru camioane , cu grup electrogen pe 28 V . Tot de la REMAT . Cine l - a vandut , nu stia ce si cum , avea motor in doi timpi , iar generatorul nu - i folosea . Pe care l - am facut ( robotul ) . Clientul , cu firma de transport si parc de camioane , n - a vrut sa le cumpere ca piese de schimb ( semiconductoarele )  , mi - au ramas moka . Si cu oleaca de profit , c- asa - i in democratie , stiinta si nestiinta se platesc . Eu am cate ceva din ambele , nu mor de foame . Daca am timp , nici de grija altora ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Aici nu este rubrica Discutii Diverse, sa bateti campii cu prostii. Daca nu va intereseaza topicul si nu aveti ce sa spuneti (pe partea tehnica), atunci nu comentati. Ma deranjeaza astia care isi dau talente si ma bruiaza permanent. 

Link spre comentariu

Va deranjeaza la stomac ? ... Puneti mana si studiati link - urile pe care le  - am postat , si vedeti ce mai descoperiti , post - factum , apoi uimiti - ne . As fi pus si pdf - uri , si cu dioade - tunel , super - reactii . multi - Q , etc . , dar stric orzu' pe gaste ! 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări