Adrian Luben Postat August 26, 2007 Partajează Postat August 26, 2007 Am intalnit recent o aplicatie interesanta, "Sistem electromagnetic asistare parcare" , mi-a placut, pare mai putin costisitor decat cel cu senzori cu ultra-sunete si as vrea sa fac unul (daca e fiabil si mai multe), principiul de functionare se enunta dar nu am gasit vreo schema sau ceva mai detaliat, are cineva idee cum as putea face, un principiu mai detaliat, sau o schema daca gasiti. Orice idee e binevenita! :yawinkle: Referinte: http://www.comenzionline.ro/?p=productsMore&iProduct=39 http://www.parkingsensors.co.uk/taurus.asp Link spre comentariu
edy_wheazel Postat August 26, 2007 Partajează Postat August 26, 2007 Am mai vazut scheme care se bazeaza pe acest principiu, usor de implementat doar ca in loc de banda metalica era o bobina. Banuiesc ca in mare principiul este cam acelasi, cand se apropia cineva de bobina (o spira) se declansa alarma. Am dat o cautare scurta pe gogu dar nu am gasit momentan. Link spre comentariu
bogdanel Postat August 26, 2007 Partajează Postat August 26, 2007 Este pana la urma un detector de metale. Daca parchezi cu spatele intr-un copac, bazandu-te numai pe detectorul asta de minuni, sigur il iei. Link spre comentariu
Gerula Postat August 27, 2007 Partajează Postat August 27, 2007 Dar dupa descriere a fi un baraj de microunde, nu detector de metale.Daca e asa, atunci frecventa e pre mare si e dificil sa-l construesti singur.Astfel de sisteme se folosesc la deschideresa automata a usilor magazinelor si ca sensor de proximitate exterioara la masina. Ai putea sa cumperi un senzor d-ala de se pune la alarmele auto si bipaie cand se apropie cineva de masina, la o distanta minima, indiferent daca are metal sau nu.Are acelasi principiu. Se lipeste pe caroserie si formeza un fel de capacitate cu caroseria masinii. Emite microunde si asculta ecoul.ate Tu incerci sa-l lipesti nu de caroserie ci de banda de aluminiu (metal) lipit pe bara de plastic.Pretul unui senzor auto de proximitate este de cam 70 RON cel mai ieftin.Eu cred ca asa este, dar NU garantez. O faceti pe riscul vostru. Link spre comentariu
Adrian Luben Postat August 27, 2007 Autor Partajează Postat August 27, 2007 pai si idei ceva, cum sa fac un "baraj de microunde", daca asa ceva e :yawinkle: Link spre comentariu
Gerula Postat August 27, 2007 Partajează Postat August 27, 2007 Nu stiu ce raspuns da senzorul ala, daca da 1 atunci cand ceva se apropie la x metri de masina sau da si distanta pana la obstacol.Oricum cred ca poate fi modificat umbland in el.Schemele, nu cred ca sunt asa simplu de pus pe hartie, eu zic ca cel mai bine ar fi sa gaseti pe cineva care are asa ceva si sa vezi cum functioeaza,sau chiar sa copiezi schema. Link spre comentariu
edy_wheazel Postat August 27, 2007 Partajează Postat August 27, 2007 Sincer nu cred ca functionarea se bazeaza pe microunde dintr-un motiv simplu: senzorul. Cum am mai scris mai sus banda metalica tine loc de spira, dar nu e neaparat sa fie principiul detectorului de metale. Iarasi ma repet, am vazut mai demult o schema, (si chiar nu vreau sa induc lumea in eroare) cred ca intr-un Tehnium International, sper sa nu ma insel care era un senzor de prezenta, nu neaparat magnetic, care se baza pe modificarea campului din jurul unei bobine din putine spire dar de dimensiuni mari. Link spre comentariu
Gerula Postat August 27, 2007 Partajează Postat August 27, 2007 Poate e asa, cred stiu tipul schema la care te referi.E un oscilator ca la emitatoarele US , dar foarte instabil, si cand te apropii de antena isi schimba frecventa de oscilantie. Apoi un etaj gen frecventzmetru analogic, care sesizeaza variatia frecventei. Dar in acest caz, depinde de natura obstacolului (pom sau gard de fier), si nu doar de distanta pana la el.Poate gresesc, :drinkers: Link spre comentariu
Adrian Luben Postat August 27, 2007 Autor Partajează Postat August 27, 2007 Poate e asa, cred stiu tipul schema la care te referi.E un oscilator ca la emitatoarele US , dar foarte instabil, si cand te apropii de antena isi schimba frecventa de oscilantie. Apoi un etaj gen frecventzmetru analogic, care sesizeaza variatia frecventei. Dar in acest caz, depinde de natura obstacolului (pom sau gard de fier), si nu doar de distanta pana la el.Poate gresesc, :drinkers:Pe asta si eu il stiu, dar cred ca actualul se bazeaza pe alt principiu, ca ar fi total aiurea sa se bazeze pe natura obstacolului Link spre comentariu
bogdanel Postat August 28, 2007 Partajează Postat August 28, 2007 Daca spune ca se monteaza pe plastic, este posibil sa fie doar capacitiv. Plus ca asha apare, doar ca o banda metalica izolata. Daca ar fi inductiv sensibilitatea ar fi in functie de tipul obstacolului. Dar shi capacitiv tot cam aiurea este. Link spre comentariu
edy_wheazel Postat August 28, 2007 Partajează Postat August 28, 2007 Sa stii ca ma gandeam si eu la varianta cu senzor capacitiv, dar numele sistemului este "sistem electromagnetic de asistare a parcarii". Chiar nu vreau sa spun prostii, dar un camp electromagnetic nu poate fi influentat si de obiecte nemetalice? Link spre comentariu
bogdanel Postat August 28, 2007 Partajează Postat August 28, 2007 Campul electromagnetic este radiofrecventza. In principiu, unde este un camp electric sau magnetic variabil apare shi frate-sau, magnetic respectiv electric, iar combinatia asta se propaga in spatiu. Daca is pe langa subiect, cineva sa ma corecteze.Este evident pentru cei care au muncit un pic in electronica de amator: daca iti apropii mainile de un circuit oscilant ii modifici frecventza, modicand caracteristicile magnetice ale mediului din jurul bobinei. Dar totushi nu ash avea incredere intr-un astfel de sistem. Adica trebuie calibrat, pentru diferite tipuri de obstacole. Link spre comentariu
Adrian Luben Postat August 28, 2007 Autor Partajează Postat August 28, 2007 bogdanel, si mie mi se pare ca e cam instabil, dar nu stiu de ce e mai scump ca unul cu ultra-sunete, probabil ca n-a prea fost intalnit in aplicatie ca senzor de parcare :smt005 Link spre comentariu
bogdanel Postat August 28, 2007 Partajează Postat August 28, 2007 Eu vad doua raspunsuri: 1. A necesitat un pic de munca dezvoltarea produsului. Daca se autocalibreaza, probabil e facut cu un uC. Costa produsul efectiv.2. Pai cine se intereseaza de asha ceva in vederea cumpararii? Doar cei care chiar nu prea au ce face, genul omului ce sufla in jigloare sambata dimineatza. In general, astia sunt cei care baga mana in foc ca un produs mai scump este mai bun, din lipsa totala de criterii de evaluare. Link spre comentariu
d2134 Postat August 28, 2007 Partajează Postat August 28, 2007 Eu mai vad si alte raspunsuri:3. E mai fitos4. S-ar putea, daca tot e cu uC, sa dea si mesaje vocale. Probabil in limba engleza si de genul: "Ooups! ...You need a new bumper!" sau "Ooups! ...You need a new rear end for your car!", dupa caz... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum