Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme marunte II

Vizitator

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...

Am primit de la un coleg o sonda de curent TEK destul de avariata la partea mobila. El a lucrat la reglaj final surse cativa ani si este explicabila deteriorarea mai ales ca nu existau sonde de schimb cum erau cele de tensiune.

Am imobilizat capatul cu un tub termo dar nu a strans suficient ferita si se vede in prima oscilograma ca nu reda corect semnalul. Am strans apoi cu un "soricel" si sondele arata identic semnalul. Dezavantajul consta in faptul ca trebuie sa faci o lipire/ dezlipire pt a conecta firul ce trece prin sonda. 

Daca cineva considera ca ii este utila sonda sa ma contacteze.

sonda1.pngsonda3.pngsonda4.png

Link spre comentariu

Am inteles, eu am scris in ideea ca viitorul proprietar o poate repara, plasticele sunt relativ ieftine raportat la o sonda buna S/H. Partea cea mai scumpa fiind "bobina din varf". Tek a fost decenii la rand lider de piata pe zona aceasta a sondelor de curent.

Link spre comentariu

Am și eu o sondă de curent Tektronix defecta. Este una mai moderna, cu alimentare din osciloscop dar "capul" de măsură arata similar. 

Am schimbat integratele și verificat tranzistoarele dar fără un rezultat pozitiv. Are inclus și circuit de demagnetizare și comunica cu osciloscopul dar pt asta avea doar o memorie pe care o citea osciloscopul. A fost expusa la plusuri de curent scurte dar foarte mari, estimez 200-300A, in condițiile în care ea este de 30A. Putea măsura inclusiv DC, nu doar AC. 

Ma poate ajuta cineva sa o repar? Nu ramin dator. 

Link spre comentariu

Dacă e vorba de tcp030a slabe șanse, am văzut una similară căzută la datorie tot din pricina unor vârfuri mari de curent. Se troznește senzorul hall inserat în miezul transformatorului. Alta a supraviețuit dar cu un mic offset pe care nu l-au mai putut corecta din calibrare.

Schemele din păcate nu sunt publice. Tipul de la xdevs parcă a mai săpat printr-una similară, trimite-i un mail dacă e vorba de tcp030.

Link spre comentariu

Senzorul Hall se poate anula și folosi exclusiv pe AC deși doar pe AC parca nu-i asa interesant. Da, cred ca una de aia este. 

Nu stiu la care tip te referi, oricum acum sint plecat de acasă citeva zile. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

E un tip Tsemenko bolnav (in sensul bun) de tot ce inseamna AMC. In alta ordine de idei are doar un mic review al unei sonde tcp030 https://xdevs.com/article/tcp0030/ . Cred ca e imposibil sa repari una cu hall-ul defect daca nu se gasesc de cumparat "transformatorasele".

In generatia veche cu A6302 s-au mai zarit pe la nemti/olandezi/greci niste transformatoare de schimb noi noute insa au disparut de pe ebay la fel de repede cum au fost urcate. La "baraca" unde am prestat o vreme si aveau astfel de sonde nu au reusit sa obtina un pret pt. reparatia lor si au luat altele.

Nu stiu daca merge sa ii anulezi partea de DC cu hall si sa nu tipe intr-una osciloscopul ca nu e demagnetizata corect, e in afara gamei selectate etc.

Link spre comentariu

Nu prea depinde de pozitia vasului sau poate nu am incercat eu sa fac o evaluare. Usa o imping reflex, simt la mana o usoara opozitie si ma opresc. Cand iau un vas mai mare o imping cu cotul si doar o urmaresc ca ajunge la capat. Iarasi, nu m-am gandit sa fac legaturi intre manevre si inghet, eu fac aceleasi miscari dar numai uneori ingheata. Ce am mai observat, este foarte mic ecartul de reglaj temperatura. La 3 simt la mana ca nu sunt prea reci alimentele iar la 3,2 (aproximare) apare aceasta problema cu inghetatul. Ma gandeam ca termometrul imi spune ca la 3 sunt in intervalul 5-7*C.

Link spre comentariu

Ce vreau sa zic e ca, in cazul meu, iesirea de aer rece e sus (congelatorul e la baza frigiderului, complet separat). Daca pun ceva in fata iesirii e musai sa fie din ceva care nu ingheata. Daca pun un pepene, il ia frigul si se moleseste. Daca pui o ciorba, nu pateste nimic. 

Evident, containerele de fructe si legume sunt jos, deci e greseala mea sa le pun sus. 

Temperatura recomandata 3°C.

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări