Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme marunte II

Vizitator

Postări Recomandate

Azi am trecut la curatenia de primavara si printre sursele ATX era una FORW cu PFC-ul dus. Mi-a venit ideea sa o las nestabilizata cu iesirile de 5 si 12 putand inlocui astfel un traf de retea greu. Se poate folosi cu montaje adaugate ca sursa reglabila sau incarcator baterii, auto sau litiu.

Cu sarcina de 280W tensiunea in pinul 3 este 0,6V ceea ce inseamna ca poate livra lejer 400W. Atentie, cu sarcina distribuita intre 5 si 12V!

atx-modif.jpg

atx-23mar-comb2.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

EDIT--- ajuta si specificatiile ei de pe eticheta:

+5V---max 35A si +12V---max 21A.

EDIT de varsta:   la iesirea de 5V am 1V/div, nu 2!

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Am reusit sa combin niste rezistente pt puteri mai mari si am pus cate 1R pe ambele iesiri. La 340W tens. pe pinul 3 UC3844 inca nu depaseste 0,7V, probabil o sa maresc rez. din surse MOS ssa ma opresc la aceasta putere in limitare. 

ATX-putere.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

EDIT:  am pus sarcina doar pe "12V", 1R si 1,8R si tensiunea a scazut la 16V. Puterea la iesire=398W.

Ce modificari am facut. Oscilatorul era cu 5,1K si probabil 1nF (este acoperit) caz in care in gol miezul se satura si apareau varfuri scurte de 1V pe rezistenta din sursele MOS. Am pus 1k cu 5,6nF ca sa reduc DELTA max si au disparut varfurile de saturare in gol. Cred ca am redus prea mult conductia, probabil 3,9nF cu 1,5k ar fi fost mai bine dar e o valoare de cond. mai rara.

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Alta zi in care nu am fost la sah, alta sursa de la reciclari pusa pe masa sa vedem ce ne-au vandut unii pe bani frumosi,

Tot una cu PFC-ul dus din cauza electroliticului de 400V, surse pe care eu le refuz.

Bucla pusa la 12V, sarcina ia cam 15A.

atx3-27mar.png

atx4-27mar.png

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

EDIT:    pentru ca nu mai are PFC, la curent mare (am avut aprox 30A) intra riplul de retea pe iesire.

Cam tarziu sa mai pot edita, tensiunea in secundarul trafului:

atx5-mar27.png

Editat de dumitrumy
adaugare continut
Link spre comentariu

De la lume adunate:

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Micro invertoare Enecsys - ce păcat!!
Trebuie doar să înlocuiesc al 6-lea și al 7-lea din 20 Microinvertoare PV 
originale montate pe sistemul meu acum 11 ani . 3 au eșuat în 2 luni de 
la instalare și următoarele două aproximativ 5 luni mai târziu. Acestea 
au fost înlocuite în garanție. Și alții s-au chinuit să rămână conectați 
la rețelele principale dar eu știam un truc pentru a le sorta!!
Pentru cei care nu știu, rata mare de eșec a fost principalul motiv 
pentru care Enecsys a dat faliment. O adevărată rușine pentru că a fost 
în principal o idee bună și au fost destul de inovative în multe feluri.
 O lecție salutară pentru noi toți pentru a testa, testa și testa înainte 
de lansarea produsului și pentru a fi foarte atenți la CEM-ul dvs.
Fotografii mai jos ale unei unități eșuate. Toplogia este (PV DC -> AC Main)
1) Half Bridge cu transformator planar și ieșire completă a punții
2) HV DC Link doar cu capac de film și permisă să se balanseze peste 
tensiune largă pentru manipularea/decoulping de 2 x linii
3) Un singur schimb Buck cu SJ Mosfet Swicth și SiC FWD
4) Punte de desfasurare cu frecventa joasa pentru conectarea la reteaua 
principala

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Just having to replace 6th and 7th out of 20 original PV Microinverters fitted to my system 11 years ago  3 Failed within 2 months of install and next two about 5 months later. These were replaced under warranty. Others also struggled to stay connected to the mains but I knew a trick to sort those!!

For those of you who dont know, the high failure rate was the main reason Enecsys went bust. A real shame really as it was in principal a good idea and they were quite innovative in many ways. A salutory lesson to us all to test, test and test before product release and to keep a very careful eye on your CEM.

Photos below of a failed unit. Toplogy is (PV DC -> AC Main)

1) Half Bridge with planar transformer and full bridge output

2) HV DC Link with film cap only and allowed to swing over wide voltage for the 2 x line freq power handling/decoulping

3) Single switch Buck with SJ Mosfet Swicth and SiC FWD

4) Low Frequency Unfolding bridge to connect to the mains

Link spre comentariu

Telefonul meu este "cu butoane". Aveam un smart Allview fara cartela pe care am pus Whatsapp cu nr. de la cel mic si a functionat 1 an fara probleme. S-a cam dus bateria si am vrut sa folosesc un alt Allview vechi. Pe acesta imi spune ca nu vede SIM in aparat, dar situatia era identica si cu celalalt. Adica mi-a trimis SMS cu codul pe cel mic.

telef.jpg

Link spre comentariu

O sursa monitor care aparent arata bine la iesirea de 12V. Dar daca pui sonda direct dupa dioda redresoare poti avea surprize:

mon-LG1-2.png

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Dupa inlocuirea electroliticilor se trece la verificarea lampilor prin masurarea tensiunii pe firele subtiri in perioada de start.

lampa2-1-LG.png

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Intro lustra cu 5 brate am gasit o placa cu 4 "surse". E plin de fire, nu am stat sa vad cum au facut distribuirea si nici nu stiu cum functiona cand era ok. O sa ma chinui sa curat lacul sa vad ce integrate sunt.

Alta ciudatenie, pe capacul sursei scrie doar "OUTPUT: 230mA".

lustra1.jpg

Editat de dumitrumy
greseli de scriere
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări