Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme marunte II

Vizitator

Postări Recomandate

Acum 1 minut, flomar60 a spus:

N-am treabă cu formele de undă....am treabă cu tabla de șah....interesantă !....cine e la mutat?

Dupa "sah-mat" nu prea mai muta nimeni. Cel aflat in sah mai sta putin pe ganduri.

Link spre comentariu

Adevarat d-le Liviu!....regele negru are nevoie e groapă!

Acum 6 minute, vily a spus:

Postați variante finale, mat, dintre un jucator slab și unul experimentat.

E vorba de felul cum s-a ajuns la final...piesele rămase pe tablă,poziționarea lor....să dai mat cu 2 cai și un nebun e...frumos și elegant!

Link spre comentariu

Nu, sunt partide intre mari maestri si/ sau campioni mondiali. Majoritatea sunt cu sacrificarea damei si chiar a mai multor piese de valoare. Cine stie sah isi da seama ca mutarile albului au fost consecutive, prin sahuri ca altfel negrul ar fi preluat initiativa pana la mat avand piese mai valoroase. O sa pun si participantii sau adresa de pe YT.

EDIT: multumesc &flomar, exact acesta este motivul pt care le postez! Imi gasesc mai greu cuvintele.

EDIT 2: a sacrificat 3 piese importante inainte

sah-luni.jpg

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Regina e cea mai importantă, dacă ai reușit să ajungi cu o amărâtă de piesă, ca pionul, la capăt, nu mai ai avea ce să faci cu ea, practic, se transformă, asta e ideea să ajungă la evolutie. 

Link spre comentariu

Mi-a luat mult timp să înțeleg că regina nu este cea mai importantă. 

Cel puțin nu tot timpul.  

După cum vezi mai sus, cedarea ei a dus la bun sfârșit strategia.

Prin asta a ținut regele acolo unde s-a dorit și a permis înaintarea cavaleriei,  pe înserat.  L-a încolțit.  Vezi, aici e farmecul. 

‐---------

Acum că ați postat și câteva etape,  nu doar finalul, lucrurile sunt mult mai clare și interesante. 

Editat de vily
Link spre comentariu

De obicei ,,meseriaşii,, în şah, îi momesc pe cei mai slabi prin cedarea ,,din neatenţie,, a reginei sau a unei ture, ca piese valoroase.Dar după asta urmează de obicei un mat în două mutări cu un nebun sau o piesă mult mai puţin valoroasă, pe care celălalt l-a ignorat.Începătorii se aruncă să ,,vâneze,, regina adversarului în loc să ocupe poziţii strategice cu pionii.

Poţi transforma pionul în orice piesă vrei, nu numai regină.Dar poţi avea şi mai mult de două regine, rar totuşi să ai ocazia...

https://i.imgur.com/gN4VJEM.png

Link spre comentariu
Acum 21 minute, validae a spus:

De obicei ,,meseriaşii,, în şah, îi momesc pe cei mai slabi prin cedarea ,,din neatenţie,, a reginei sau a unei ture, ca piese valoroase

În cazul de mai sus a fost obligat.

E alt nivel. 

La ăștia mai începători merge cu zăhărelul și-i păcălești prin mai multe piste false.  Îi vezi după mutări pe care au mușcat-o.  La un moment dat nu am mai putut juca cu cei mai slabi decât mine,  nu mă provocau de niciun fel, erau previzibili... Ma lua plictiseala. 

E ca și cum i-ai pune un licurici cu două leduri în fața unui electronist de talia  marelui savant. Alt exemplu nu mi-a trecut prin cap. :rade:

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări