Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema filtre audio

daniel_2004

Postări Recomandate

Nu cred ca-si au locul aici aceste discutii.

Oricum, dupa multi experti in domeniu filtrele facute de mine ar fi gresit facute ...........asa ca ............nu are rost sa continuam aceasta discutie.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, sesebe a spus:

bobina de pe bas este de 13mH și are aproape 2kg, dar e greu sa găsești de cumpărat asa ceva sau cel puțin costa serios. 

Nu stiu din ce motiv nu ai spus asta pana acum. Din punctul meu de vedere este o informatie foarte binevenita din doua motive:

- vad oamenii ca se pot folosi si bobine mari (nu esti agiamiu, deci ai oleaca (putina - pentru ei nemoldoveni :rade:) de prestanta si cuvantul tau nu este pus (asa usor) la indoiala)

- daca iau doua bobine x 2 kg x 50 lei kg (eu personal nu am gasit sa iau la kg sarma de mosor - deci nu bobinata de pe mosorul mare pe un tub de carton - cu 50 lei kg. Pentru pretul asta trebuia sa iau minim 8 kg parca - rola intreaga) ajung pe la 100 de euro, deci iar o informatie utila. Cine cauta sa isi faca boxe va sti ca daca taie jos, baga mana adanc in buzunar pentru 2 kile de cupru numai bobine :limb:

Da, am vazut ca daca apar unii useri cu informatie exacta si la obiect sunt atacati, dar nu are rost nici sa stai "ascuns in padure de frica".

Thunderer eu am folosit pentru mine maxim Jantzen Audio Air Coil 1.6mm - 2.7mH - 0.43Ohm si as zice ca are sigur 0,6 kg. Am bobina de 12mH dar este pe mosor de ferita (pot sa o cantaresc ca nu este intr-o boxa), dar air core cea de mai inainte este cea mai mare.  

Link spre comentariu
La 20.09.2019 la 11:16, sesebe a spus:

Calculatorul de mai sus nu prea are treaba cu aplicatiile cu date reale.

Daca bag intr-un simulator parametrii masurati de pe difuzoarele mele si vreau sa obtin anumite frecvente de taiere, valorile componentelor vor fi foarte diferite de ceea ce rezulta din acel calculator.

PS: pt un filtru de boxe nu ai nevoie de cabaj de fabrica.

Merge foarte bine pe un cablaj zgiriat sau chiar fara nici un cablaj asa cum poti gasi aici de exemplu. 

Aici in partea de jos a paginii poze cu filtre fara cablaj (nu-i obligatoriu sa fie folosite aceleasi tipuri de componente).

O idee cu ce as putea "zgaria" cablajul sa fie si estetic cat de cat ok?

Stiu ca merge foarte bine cu o freza, dar sa dau cateva sute de lei doar pentru a face treaba asta...parca nu imi vine.

Link spre comentariu
Acum 8 ore, sesebe a spus:

Oricum, dupa multi experti in domeniu filtrele facute de mine ar fi gresit facute ...........asa ca ............nu are rost sa continuam aceasta discutie.

Normal, ... nu filtreaza apa si nici praful! Deci nu e bune dom'le, nu e bune! 

P.S. Lasa bre, unii se legau de Tannoy Westminster Royal !!!

Link spre comentariu
Acum 4 ore, lorin a spus:

O idee cu ce as putea "zgaria" cablajul sa fie si estetic cat de cat ok?

Stiu ca merge foarte bine cu o freza, dar sa dau cateva sute de lei doar pentru a face treaba asta...parca nu imi vine.

La ce-ti trebuie sa fie estetic? Doar il bagi in boxa.

Cu un cutter si putina indeminare l-ai facut. Ideea este sa-l proiectezi in asa fel incit sa ai cit mai putine zgirieturi de facut. 

Mult mai important este cum fixezi mecanic piesele ca sa rreziste la vibratii.

Link spre comentariu

Adrian, socoteala ta cu bobina de 2kg la  50lei /kg sarma este destul de gresita.

In primul rand sarma costa spre 55lei/kg (cu tot cu tva) si o gasesti la pretul asta doar trasa de pe mosor mare (19-39kg) pe unul mai mic. Mosoarele intregi luate de la Comat duc la un pret sensibil mai mic /kg dar ce faci cu 20 sau 40kg de sarma  ...?  Si cum o cari ?

In al doilea rand, o bobina pe aer cu valoarea de 10mH sau mai mare implica o grosime "dureros" de mare a sarmei daca vrei sa mentii Rdc bobina sub 1/20 din Rdc difuzor. Asta inseamna minim 1,6mm  (preferabil 1,8 sau +)  iar a construi [cu scule manuale] o bobina cu asa sarma este realmente dificil.  O faci, dar efortul este f mare si faci basici la degete. Mai ales ca primele incercari ies prost si trebuie reluate de la 0.

Thunderer, nu conteaza cat este Rdc la bobina lui SSB.  Important este sa respecti regula  -  maxim 1/10 dn Rdc dif.  (si preferabil 1/20 sau 1/30).

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Eu am precizat ca nu am gasit sarma la 50lei/kg (da nu inseamna ca nu se poate invarti cineva ca sa gaseasca si mai ieftin, daca esti la locul potrivit in momentul potrivit ... cu o bere .... :limb:). Am cautat mult pana am gasit si luat cate un kg de sarma pe mosor de plastic de vreo 15cm in diametru si cred ca am dat peste 65 lei kg. Am zis ca ce se gaseste in cantitati mici este trasa (cum spui tu) de pe mosor mare pe un tub de carton sau alte panarami. 

Acum 28 minute, Shambala a spus:

o bobina pe aer cu valoarea de 10mH sau mai mare implica o grosime "dureros" de mare a sarmei daca vrei sa mentii Rdc bobina sub 1/20 din Rdc difuzor.

Cui nu-i place sa aiba besici :rade::

575 de euro = JANTZEN 8,500 MH WAX FOIL COIL +/-2% 8AWG RDC 0,28 OHM +/-5%

sau pentru cine mai are doar un rinichi si il pastreaza pentru Iphone 11 se gaseste si:

153 de euro = JANTZEN 8,200 MH CROSS FOIL COIL +/-2% 12AWG RDC 0,63 OHM +/-5%

Link spre comentariu

Un DIYer  poate recupera sarma din transformator  ( ultima oara am fost la un atelier de bobinat si mi-au dat 2x10m de fir 1.2 pe gratis -am vorbit frumos cu ei , dar si daca platesti cer banii de 2-3 cafele )

O buc de 2cm coada de matura un surub de 5-6mm ,2 piulite,saibe , 2 buc de placaj 4-5mm taiate chiar si patrat de 8x8cm ,o masina de gaurit pe baterii prins in menghina ,si se poate face o bobina de bas , celelalte sunt si mai simple.Se mai pun 2 saibe din carton de 0.5mm-1mm pe interiorul saibelor de placaj ,unse cu lipici pt plastic,se mai da si printre straturi din cand in cand si bobina nu se desface.

Cu 3 buc elemente de legatura pt lemn luate de la Dedeman , cu o  buc de ax filetat 10mm ,2 rulmenti ieftini , ceva distantiere , am facut rapid masinuta de bobinat.bobina10.jpg

Link spre comentariu

Improvizatia de mai sus poate se descurca cu fir de 1mm dar la un 1,4 sau 1,6mm sigur nu face fata. Muisai sa ai si un demultiplicator pentru ca iti trebuie turatie mica cand bobinezi sa poti bobina spira langa spira.

In general nu se foloseste sarma recuperata (cel putin la trafuri de iesire la amplificatoare cu tuburi) pentru ca sarma deja este "obosita - tensionata" de la prima bobinare. Poate ceda izolatia sau daca firul este mai subtire, il poti si rupe. La bobine pt filtru nu-i bai daca se ciupeste izolatia (nu ai sute de volti prin sarma). 

Link spre comentariu

Desi am desfacut multe zeci de transformatoare, doar de cateva ori am putut recupera sarma din ele. Daca este lacuita dupa bobinare ... cam adio recuperare.  Daca traful este ars cam la fel, nu prea ai ce recupera, sarma incinsa (de s-a schimbat culoarea emailului) merge direct la reciclat.

Eu am incercat mecanismul cu bormasina si nu merge la sarma mai groasa, de fapt merge f prost si la sarma mai subtire (1,2mm) caci la turatie mica masina nu are cuplu.   Poate Bosch-ul acela are, dar ale mele nu au avut. Ori se opreau si bazaiau, ori o luau prea repede si se incalecau spirele.  Am preferat sa lucrez cu masina manuala.

Cu bucati de sarma de 10-15m nu ai ce face la o bobina de bas.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Da asta al meu are cutie de viteza mecanica, în 1-a are cuplu, are și regulator electronic... Și e construcție veche, solida, made în Elveția. Bobina cu sarma groasa se poate face și " în mina". Am multe trafuri vechi, niciuna nu e lacuita. (made în Ro) 

Donez un traf alimentare mag Roštov, super impregnat, cumpărătorul plătește transport, și taxa ramburs pe banii de transport. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări