daniel_2004 Postat Septembrie 11, 2019 Partajează Postat Septembrie 11, 2019 Bună ziua colegi forumiști! Mă adresez dumneavoastră în încercarea de a rezolva o problemă cu o pereche de filtre audio ce vor fi montate într-o pereche de incinte audio DIY cu basi Focal (Auditor RSB-300), medie Monacor (SPM-165/8) și tweeter Monacor (DT-19SU). Respectivele filtre au fost achiziționate de pe Aliexpress (având în vedere cunoștințele mele am zis că e cea mai bună variantă), doar că, în cazul unuia dintre ele tweeterul se aude foarte slab (aproape că nu se aude deloc; trebuie sa stai cu urechea lângă el ca să-ți dai seama că funcționează). Tweeterele sunt ok, le-am măsurat, au aceeași impedanță, le-am schimbat între ele și problema persistă. Îmi puteți da ceva sfaturi pentru a încerca să le repar? Am atașat poze cu ele, inclusiv cu schema lor (poze preluate de pe site-ul Aliexpress). Mulțumesc! Link spre comentariu
Mircea Postat Septembrie 12, 2019 Partajează Postat Septembrie 12, 2019 (editat) Pentru inceput ai putea shunta R6 si dezlipi R7. In urma acestor modificari se va auzi mai tare in tweeter. R6 si R7 fac un divizor de tensiune, numit in jargonul boxelor "L-pad", cu rolul de a reduce SPL-ul tweeterului. Nu iti face probleme, nu se va arde tweeterul. Pozitia "L-pad" nu e cea buna, el trebuie instalat dupa filtru. Dar inainte sa critic filtrul, sa gasim rezolvare la problema ta. NB: Nu m-am uitat pe caracteristicile difuzoarelor, dar nu cred ca tweeterul sa aiba un SPL mult inferior celorlalte difuzoare. N-am consultat nici care sunt frecventele filtrelor comparativ cu ce pot difuzoarele. LE: Am vazut si ce pot difuzoarele. SPL-ul TW e 91. Medii 88 si joase 90. Intrebare: cum ai conectat difuzorul de joase? Fa o schita si pune poza aici. Editat Septembrie 12, 2019 de Thunderer Link spre comentariu
daniel_2004 Postat Septembrie 12, 2019 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2019 (editat) Mulțumesc pentru răspuns. Am tras un fir de pe placa de borne a boxei si l-am legat la IN+ și IN- cum e specificat pe filtru, apoi am tras fire către fiecare difuzor în parte (difuzorul de bas la W+ si W-, difuzorul de bas la M+ si M- cu mențiunea ca l-am lăsat așa, nu știu dacă are polaritate inversă dar din moment ce e trecut așa am zis să respect marcajele de pe filtru și tweeterul la T+ si T-) Nelămurirea mea este de ce nu se aud la fel de tare tweeterele având in vedere că sunt folosite aceleași componente și tweeterele sunt la fel? Ce poate fi ars/întrerupt ca să modifice sunetul? LE: difuzorul de bas are bobinele legate în serie pentru a obține o impedanță de 8 ohmi. Editat Septembrie 12, 2019 de daniel_2004 Completare Link spre comentariu
Shambala Postat Septembrie 12, 2019 Partajează Postat Septembrie 12, 2019 (editat) Scoate un capat de la L4 si verifica fara ea (sa nu fie vreo spira in scurtcircuit) , apoi inlocuieste C7 si verifica. Daca nici asa nu se rezolva inseamna ca e intrerupt cablajul sau o conexiune. Ca idee, R7 trebuie sa aiba o val mare (zeci de ohmi) iar R6 o val mica (ohmi). Tot ca idee filtrul este o pocnitoare sinistra (adica o minciuna ordinara), nu exista filtre pt impedanta de 4-8 ohmi ! Editat Septembrie 12, 2019 de Shambala Link spre comentariu
daniel_2004 Postat Septembrie 12, 2019 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2019 Mulțumesc Shambala. O sa incerc în seara asta sau mâine. De aia îmi e și mie frică, să nu fie bobina. Condensatori mai găsesc... Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 12, 2019 Partajează Postat Septembrie 12, 2019 (editat) O timpenie de filtru. Cum mai zicea cineva L-pad-ul trebuie sa fie dupa filtrul de inalte nu inaintea lui pt ca asa cum este pus acum disipa multa energie degeaba din amplificator. Pe urma filtrele se fac dupa difuzoare si cutia lor neexistind filtre generice decit pt pacalit cumparatorii. Si culmea, filtrul duce la difuzoare 101% putere (65%+20%+16%) in loc sa conduca o valoare subunitara din cauza pierderilor pe componente, in special pe rezistori. Vad ca nu ai luat niste difuzoare foarte ieftine ci ai ales difuzoare destul de bune. Nu-i pacat sa strici totul cu niste filtre proaste? Nu mai bine apelezi la cineva sa-ti faca filtrele corecte? PS: verifica si refa lipiturile la componentele din filtre. Editat Septembrie 12, 2019 de sesebe Link spre comentariu
daniel_2004 Postat Septembrie 12, 2019 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2019 Acum 2 ore, Shambala a spus: Tot ca idee filtrul este o pocnitoare sinistra (adica o minciuna ordinara), nu exista filtre pt impedanta de 4-8 ohmi ! Știu că în teorie dacă un filtru are o tăiere la 2000 de Hz de exemplu la 8 ohmi, dacă se va monta un difuzor de 4 ohmi va efectua tăierea la 1000 hz și nu are cum sa fie compatibil 4-8 ohmi... Mi-ar fi plăcut sa fii mai de aproape... Știu ca te ocupai cu filtre (te știu de pe forumul Kon Electronic). Aș fi apelat la tine cu ele (contracost evident). Eu nu am cine știe ce cunoștințe în domeniu și îmi e să nu fac mai mult rău... Link spre comentariu
daniel_2004 Postat Septembrie 12, 2019 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2019 Sesebe, crede-mă, am dat 60 de dolari pe ele plus încă vreo 50 în țară. Asta înseamna vreo 300 de lei. Nu știu dacă găseam pe cineva să le facă de la zero cu banii ăia... Ele sunt oarecum ok (mă rog, ăla care merge) și aș vrea să îl repar și pe celălalt (eventual ce modificări se vor face la unul să se facă și la al doilea ca să nu apară diferențe) Link spre comentariu
daniel_2004 Postat Septembrie 12, 2019 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2019 Și mai e o problemă: pe site apar altfel legăturile decât sunt marcate pe el. Prima dată l-am legat cum era pe site (prima schemă). Am văzut că e ceva în neregulă și am modificat cum era pe el (a doua schemă). Deci o perioadă am avut legat T+ cu M+ și M- cu T- ... Posibil să fi ars ceva atunci? Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 12, 2019 Partajează Postat Septembrie 12, 2019 (editat) Chiar daca ara avea 1, 2 sau 10 spire in scurtcircuit, acestea nu ar avea o prea mare influenta, bobina fiind FARA MIEZ. Suspectez C7 devalorizat (capacitate mult mai mica decit oficial) insa trebuiau sa se auda inaltele superioare la nivel destul de mare. Sau cel mai degraba rezistenta R6 de valoare mult prea mare, gresit pusa (ca valoare) sau chiar prost notata din fabrica chinezeasca. Ca sa fii sigur 100% inlocuieste C7 si R6 de pe placa functionala, pe rind si vezi care cintre cele 2 sint vinovate (mizez pe R6), pentru ca tu ai spus ca se aufe foarte slab, nu doar "mult mai ascutit". Mai poate fi si R7 (putin probabil) de valoare 100X mai mica, am intilnit rezistenta de 47R (47 ohmi) care era de 0,47 ohmi (0,47R) ohmi la care 0. sau 0, nu erau scrise... Deci muta pe rind de pe o placa pe alta, (notind pe ceva care de unde este), intii C7, apoi R6 si ultima R7. Editat Septembrie 12, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Septembrie 12, 2019 Partajează Postat Septembrie 12, 2019 Acum 4 ore, daniel_2004 a spus: Sesebe, crede-mă, am dat 60 de dolari pe ele plus încă vreo 50 în țară. Asta înseamna vreo 300 de lei. Nu știu dacă găseam pe cineva să le facă de la zero cu banii ăia... Ele sunt oarecum ok (mă rog, ăla care merge) și aș vrea să îl repar și pe celălalt (eventual ce modificări se vor face la unul să se facă și la al doilea ca să nu apară diferențe) Decât să dai banii pe porcariile alea ....puteai să ceri ajutorul pe aici , să îți calculeze cineva filtrele în funcție de acele difuzoare , altfel o să ai niște cutii cu difuzoare , nu incinte . Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 12, 2019 Partajează Postat Septembrie 12, 2019 (editat) Acum 5 ore, daniel_2004 a spus: Sesebe, crede-mă, am dat 60 de dolari pe ele plus încă vreo 50 în țară. Asta înseamna vreo 300 de lei. Nu știu dacă găseam pe cineva să le facă de la zero cu banii ăia... Ele sunt oarecum ok (mă rog, ăla care merge) și aș vrea să îl repar și pe celălalt (eventual ce modificări se vor face la unul să se facă și la al doilea ca să nu apară diferențe) Pai nici nu valorează mai mult. Defapt chiar și asa e teapa pt cineva care nu știe cum sa le modifice ca să le aducă la ceva cit de cit ok. In condițiile actuale ieșeai mai bine cu o boxa gata făcută. Alea măcar respecta niște reguli de bun simt și au si ceva măsurători în spate. Ma refer la cele cit de cit ok nu la petarde de boxe. La cele pe care le am eu acum în boxe numai componentele dacă ar fi sa le cumpăr, ieftine nu audiofile, ajung la vreo 15-20 mil comparabil cu preturile difuzoarelor (tot 3 cai). Degeaba pui niște difuzoare ok dacă pui niște petarde de filtre. O boxa este făcută principial din 3 elemente: difuzoare, filtre și cutie. Oricare dintre elemente dacă este de slaba calitate va distruge și produsul final. Editat Septembrie 12, 2019 de sesebe Link spre comentariu
daniel_2004 Postat Septembrie 12, 2019 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2019 Ok. Si avem așa: R6 - 7W1R5J (asta scrie pe ea; până la urmă de cât e?!) -sunt notate la fel pe ambele filtre; C7 - MKP 2.2 microfarazi - din nou notate la fel pe ambele filtre; R7 - 7W12RJ (de cât e?!) - identic pe ambele filtre Faust2018 - dacă filtrul taie conform celor declarate, ar trebui să fie destul de ok. (Părerea mea) Link spre comentariu
Усилитель Postat Septembrie 12, 2019 Partajează Postat Septembrie 12, 2019 La boxa care merge bine schimbi doar twiterul și asa i ți dai seama dacă filtrul e rău sau twiterul. Link spre comentariu
daniel_2004 Postat Septembrie 12, 2019 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2019 Am zis că am schimbat tweeterele intre ele și le-am și măsurat (primul post) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum