Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sonda demodulatoare

grosu99

Postări Recomandate

Si cand te gandesti ca initiatorul nu a dorit decat niste amarate de sonde !

Sonda din imagine am folosit-o pe X1-50 fara probleme .

Pe intrarea de osciloscop e suficient de sensibil pentru a putea regla diverse filtre cu atenuare mare . Pentru amplificatoare ai atenuatorul reglabil pe iesire , plus atenuari in trepte pe intrarea de osciloscop.

Dupa cum vezi cablurile originale le-am aruncat .Nu se pot folosi de catre un om normal !:d Erau bune de remorcat masina daca ramai in pana .

Ala din poza e cablu de 75 ohmi de 2.5 mm grosime .

sonda2.JPG

sonda 1.jpg

Link spre comentariu

Am inteles ...

P.S. - ceva sonde suplimentare am facut si eu . Pentru frecvente mari am lasat cablul ala gros , chiar si el radiaza ( parazit ) un pic . Rusul are si cabluri subtiri , nu le - a exclus ( la setul de accesorii ) din economie . Inversa , ca cele subtiri sunt mai usor de facut , sunt mai ieftine si contin material mai putin . Incerc diseara sa pun foto cu ceva coaxial argintat , cu dielectric teflon , de 50 si 75 ohmi , mai am o mica rezerva . 

P.P.S. - ndor , n - ai vandut cumva voblerul X1-50 , pe care - l aveai la anunt , cuiva din Ploiesti , acum cativa ani ? ( vreo sase ... ) . Scuze de intrebare , nu e obligatoriu vreun raspuns . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 2 ore, ndor a spus:

Pe intrarea de osciloscop e suficient de sensibil pentru a putea regla diverse filtre cu atenuare mare .

Daca dioda suporta tensiune inversa de 3V (in cazul defavorabil) si la tensiune RF sub 100 mV este insensibila, cat ar fi dinamica sondei (Umax/Umin - varf la varf) ? Este suficienta pentru filtrele cu atenuare mare ? 

Cu sonda respectiva se vede ceva (niste rezonante eventual - denivelari pe curba), dar nu se poata trasa caracteristica de transfer la un filtru cu XT sau electromecanic. Nu ai cum sa vezi cat este atenuarea in afara benzii de trecere.

Link spre comentariu

Domnule, pentru nivele mici se pot folosi diode prepolarizate, 4 bucati puse 2 in configuratie de dublor iar celelalte folosite ca referinta de tensiune, sau 0 cum doriti sa`i spuneti.

Nivelele detectate sint sub mV in acest caz.

Curentul de prepolarizare al lor este spre 0,1-0,2 mA, cam asa mai tin eu minte ca am folosit, 10Kohm spre 12Vdc, ceva in zona aia.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, VAX a spus:

Daca dioda suporta tensiune inversa de 3V (in cazul defavorabil) si la tensiune RF sub 100 mV este insensibila, cat ar fi dinamica sondei (Umax/Umin - varf la varf) ? Este suficienta pentru filtrele cu atenuare mare ? 

Cu sonda respectiva se vede ceva (niste rezonante eventual - denivelari pe curba), dar nu se poata trasa caracteristica de transfer la un filtru cu XT sau electromecanic. Nu ai cum sa vezi cat este atenuarea in afara benzii de trecere.

acuma tinind cont de numarul de cifre pe care este afisata frecventa si de faptul ca markerii sint de 10 si de 1Mhz, de ce ai vedea un filtru ingust pe acest aparat? plus faptul ca frecventa afisata poate fi usor decalata! 

Link spre comentariu
Acum 28 minute, Ion_Bumbu a spus:

Nivelele detectate sint sub mV in acest caz.

Sub 10mV nu merg nici cu polarizare, pentru ca in zona aia a caracteristicii U-I neliniaritatea jonctiunii este prea mica. Altfel spus, diferenta intre rezistenta dinamica a diodei pe alternanta pozitiva si cea de pe alternanta negativa este minima (efect de redresare neglijabil).

Acum 18 minute, Marele Savant a spus:

acuma tinind cont de numarul de cifre pe care este afisata frecventa si de faptul ca markerii sint de 10 si de 1Mhz, de ce ai vedea un filtru ingust pe acest aparat? plus faptul ca frecventa afisata poate fi usor decalata! 

Pai de asta il vor radioamatorii, sa construiasca filtre (XT) cu el. Service tv  (reglare AFI si selectoare) nu se mai face.

Eu l-as modifica, daca as avea unul. Sa pot sa reglez macar radiouri.

Link spre comentariu
Acum 6 ore, gauss a spus:

P.P.S. - ndor , n - ai vandut cumva voblerul X1-50 , pe care - l aveai la anunt , cuiva din Ploiesti , acum cativa ani ? ( vreo sase ... ) . Scuze de intrebare , nu e obligatoriu vreun raspuns . 

Nu . Inca e valabil anuntul . E perfect functional ...daca-i pune traf de retea . :).

Aaa...e si calibrat .Nu arata frecventa in balarii .

Aviz amatorilor ...d-nul VAX.

Acum 2 ore, VAX a spus:

Eu l-as modifica, daca as avea unul. Sa pot sa reglez macar radiouri.

ps- detector cu diode polarizate

SONDA 3.JPG

Link spre comentariu

Eu am facut sondele simple asa:

1396727733_DetectorirealizatideRFMW.thumb.jpg.54643697b82b195ac97e288b3c8a4ddf.jpg

Scheme folosibile faara prepolarizare.

1769560303_Schemecudetectori.thumb.jpg.efd654cc14cd5ac6eb6067d2c1ccd22d.jpg

Scheme cu prepolarizare.

2049039301_Schemecuprepolarizare.thumb.jpg.bebadcd93a435cceb7714ffa1d4ff525.jpg

Detaliu cu conectarea la masa si spatele detectorului cu o dioda paralel

Sonde.thumb.jpg.4a297a54215f4cc1582748cadcd223fd.jpg

Linkul nu mai este valabil, a fost sters de provider dupa 15 ani, probabil ca nu m-a atras ca client. In ultimii ani il intrerupea la fiecare 3 luni si ma testa sa cumpar, apoi l-a sters desi isi spune ca este freeWebs. Pacat un site frumos, util cu mai mult de 200000 de vizualizari. Deasemenea si intreg site-ul providerului home.ro de la RCS-RDS, Digi a fost sters dupa 15 ani si cam 300000 de vizualizari, gelectronic.home.ro, pacat!

Detaliul cu montura diodelor.

montura.thumb.jpg.8a34c59bb220ec15fceccfec77402663.jpg

Poate va foloseste ca model, incercati sa construiti acest tip de sonde, sunt utile.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Mie îmi place detectorul activ cu diode prepolarizare de pe pagina anterioara. 

L-aș face cu o dubla dioda schottky în capsula Sot23 și un operațional tot în capsula Sot23 cu 5 pini (low-offset) și ar încăpea cu totul direct în capul ecranat de la o sonda pasiva de 5mm. Eventual și cu alimentare directa din USB-ul osciloscopului sau o baterie de 9V. Doar banda semnalului demodulat va avea de suferit din cauza operaționalului. 

Pt cele 4 rezistente din jurul operaționalului as folosi una qvadrupla în capsula 1206. Vor fi mai bine împerecheate și vor ocupa și puțin spațiu. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 47 minute, ndor a spus:

Nu . Inca e valabil anuntul . E perfect functional ...daca-i pune traf de retea . :).

Aaa...e si calibrat .Nu arata frecventa in balarii .

Aviz amatorilor ...d-nul VAX.

ps- detector cu diode polarizate

SONDA 3.JPG

Multumesc mult pentru raspuns !

P.S. - frumoasa schema ( diodele sunt alea care se gasesc greu ? ... ca n - am mai stat sa caut ) .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări