VAX Postat Septembrie 16, 2019 Partajează Postat Septembrie 16, 2019 Intrucat sondele detectoare cu dioda au dinamica mica si nu permit vizualizarea corecta a caracteristicii de transfer la filtrele cu atenuare mare in afara benzii de trecere, cred ca merita sa fie incercata varianta cu amplificator + detector logaritmic (AD8307), urmat de aplificator antilogaritmic (exponential) integrat (de firma), sau construit cu amplificatoare operationale, dupa schemele cunoscute. De exemplu cu ICL8049, cu circuitul 4127 de la Burr-Brown, cu 759 de la Analog Devices, etc. Trebuie sa fie studiata si aceasta metoda, chiar daca unora li se pare ciudata. Circuitul de antilogaritmare este util cand se studiaza filtrele LC (este pentru liniarizarea raspunsului dat de AD8307). Link spre comentariu
grosu99 Postat Septembrie 16, 2019 Autor Partajează Postat Septembrie 16, 2019 Dvs aveti cam multe idei.Bune,rele nu stiu.Sa le judece colegii mei,academicienii.O sa fac sonda aia amarata ! Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 16, 2019 Partajează Postat Septembrie 16, 2019 (editat) Macar pentru inceput ! Daca or fi gresit - o rusii ... , asta este . Eu n - am sesizat , nici colegii de meserie . Nici pe site - urile cu topicuri de zeci de pagini despre , de la rusi , n - am gasit ceva in sensul . E o sonda pentru trasarea caracteristicii frecventa amplitudine , nu pentru masuratori absolute de nivel . Daca da ( e gresita ! ) , e nasol . Ca nu se mai produce , sa faca rusii rectificarile cuvenite . Si au indus in eroare generatii intregi de ingineri , de la ei si de pe unde au exportat aparatul respectiv , inclusiv in Occident . Editat Septembrie 16, 2019 de gauss Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 16, 2019 Partajează Postat Septembrie 16, 2019 On topic, mai mult sau mai puțin: cum pot realinia FI-ul la un radio Selena? Am la dispoziție osciloscop digital și generator cu intrare de modulare. Vreau o metoda cit mai simpla fără a fi nevoie sa construiesc sonde demolatoare active și alte-cele. Pt chestii mai deosebite (sonda activa de 0.9pF și peste 1Ghz de exemplu) ar trebui să-l iau la servici și nu prea as vrea. Nu vreau sa ating neapărat perfecțiunea ci vreau doar să-l fac sa meargă rezonabil de bine. Mulțumesc! Ps: știți care este frecventa intermediara? Parca la astea era 465khz nu 455khz ca de obicei. Link spre comentariu
grosu99 Postat Septembrie 16, 2019 Autor Partajează Postat Septembrie 16, 2019 Osciloschiopul pa difuzor si generatul cuplat la intrarea FI,modulat.Reglaj pe maxim...asa as face eu. Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 16, 2019 Partajează Postat Septembrie 16, 2019 (editat) Macar la FM ar trebui decalat acordate ( transformatoarele de FI ) , pentru asigurarea latimii corecte de banda , cat si a selectivitatii . La FM intervine si detectorul ( denumire simplista ) , e un pic mai complicat fara scule , daca e dereglat , reglajul ( fara ) e probabilistic . https://elektrotanya.com/selena_b-216.pdf/download.html Editat Septembrie 16, 2019 de gauss Link spre comentariu
VAX Postat Septembrie 16, 2019 Partajează Postat Septembrie 16, 2019 Acum 3 ore, grosu99 a spus: Dvs aveti cam multe idei.Bune,rele nu stiu.Sa le judece colegii mei,academicienii.O sa fac sonda aia amarata ! Cu sonda aia vezi doar o rezonanta (ca la grid-dip), este utila la reglarea unor circuite oscilante LC, insa daca vrei sa vezi caracteristica de transfer a unui filtru de calitate este nesatisfacatoare. Nu este vorba despre "academicieni", ci de experienta, pasiune si preocupare in domeniul asta. Am studiat problemele acestor sonde inca din anii '80, cand am inceput serviciul (prof de fizica la liceu), nu eram casatorit si aveam timp liber mai mult. Visam sa ma imbogatesc facand service la tv color, cu scule mai dichisite. M-am miscat incet si nu am fructificat cunostintele capatate. Va pot proiecta o schema de sonda liniara cu dioda polarizata initial, eventual si cu un AD8307, pentru filtre cu cuart. Imi faceti un cablaj la schimb, sa-mi fac si eu una. Link spre comentariu
VAX Postat Septembrie 16, 2019 Partajează Postat Septembrie 16, 2019 Acum 3 ore, sesebe a spus: On topic, mai mult sau mai puțin: cum pot realinia FI-ul la un radio Selena? In AM pe maxim de demnal la demodulator. Semnalul sa fie mic, sa nu intre in actiune AGC-ul. La FM se regleaza circuitele din AFI tot pe maxim. Eu le reglam dupa ureche (fosnet fara semnal - radioul acordat intre posturi). Detectorul de raport se regleaza pentru distorsiuni minime. Bobina primara a demodulatorului se regleaza pe maxim de semnal, iar secundarul este reglat corect cand are fosnet minim (are un punct de minim). Corect 100% se regleaza cu vobuloscopul, dar merge destul de bine si dupa ureche. Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 16, 2019 Partajează Postat Septembrie 16, 2019 (editat) AGC se anuleaza/blochează din start pe un gain fix. E simplu pt ca e tranzistorizat. Atita doar ca ma așteptăm la ceva metode mai elaborate, unde injectez semnalul, nivelul lui, frecventa intermediara despre care am întrebat expres ca să nu mai zic ca nimeni nici măcar nu a întrebat dacă nu pot bloca AGC-ul. Întreb de o soluție practica la o problema și nu primesc decit teorie și indicații de reglaj nu mai avansate decit eram eu capabil sa mi le concep și singur cind eram prin liceu. Cam tot asa reglam și eu acum vreo 30 de ani - sa se audă mai tare. Deci sa revin, poate primesc și ceva concret: care este frecventa intermediara la Selena 215B? care ar fi motivul pt care nu-mi variază nivelul demodulat cind invirt din bobine? Pt cei care nu s-au uitat pe schema, acest receptor are un filtru de FI concentrat, 3-4 circuite acordate conectate între ele aflate între 2 etaje de amplificare FI care au sarcina acordata și ele. Editat Septembrie 16, 2019 de sesebe Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Septembrie 16, 2019 Partajează Postat Septembrie 16, 2019 (editat) Sa nu fie pe 465KHzi n buna traditie ruseasca. Ati lasat AGC conectat, de aia nu se misca nimic. Nivelul este la ordinul 20-100uV cu care poti incepe reglajul. Nu stiu cum este generatorul si ce atenuator are. Trebuie tinut cont ca 1uV = - 107dBm si de aici incolo va descurcati in calcule. Din goana calului incepi cu reglajul pe la -60dBm. AGC blocat. Bineinteles mai poti folosi si AGC ca detector de nivel insa trebuie mers pe semnal mic incit abia sa miste semnalul de AGC, unele au AGC invers, asa cum cred ca stiti in fapt. Sper ca v`am fost de ajutor un pic. P.S. La AM puteti folositi direct dioda detectoare daca este o detectie obisnuita. Avind filtre cuplate este destul de pacatos se reglat o FI, metoda normala este sa incepeti cu primul circuit cuplat din FI iar celelalte suntate cu reszistenta pentru a nu interveni in forma circuitului, asta daca faceti totul cap coada. In mod normal puteti separa etaj cu etaj daca folositi sonda de inalta frecventa. Se aplica metoda punct cu punct. Editat Septembrie 16, 2019 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 16, 2019 Partajează Postat Septembrie 16, 2019 Dacă îl luam la servici as fi putut sa fac cam orice mi-ar fi trecut prin cap dar pt ca nu vreau asta trebuie sa ma descurc cu ce am pe-acasă. Generatorul este unul universal pina în 10Mhz, nivel minim cred ca pe la 10mV dar il mai atenuez și apoi pot lucra și cu AGC-ul spre minim. N-aș vrea sa ma bazez pe nivelul de la AGC pt ca am observat ca nu lucrează chiar asa cum trebuie. Ma gindesc sa cuplez slab (2-3pF serie cu 100-1kohm) osciloscopul pe fiecare circuit acordat, și sa încerc să-l acordez. Conteaza cit de mult îl modulez (ma gindesc 10-20%)? Cum pot afla valoarea exacta la frecventa intermediara? Nu am manual service doar schema. Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 17, 2019 Partajează Postat Septembrie 17, 2019 Acum 8 ore, Ion_Bumbu a spus: Sa nu fie pe 465KHzi n buna traditie ruseasca.... La AM puteti folositi direct dioda detectoare daca este o detectie obisnuita. Este 465kHz. Selena B-216 are redresor AGC separat (cu "întârziere", ca la radioreceptoarele cu tuburi de clasa superioara): V17. Puteti folosi tensiunea AGC pentru acordare (în colector la V16) iar din R26 puteti scade amplificarea etajelor FI. Reglajul se face de la coada (ultimul trafo-FI) la cap. Ar fi bine sa deschideti topic separat. Noi, radioamatorii, suntem un popor saritor dar disciplinat. Link spre comentariu
VAX Postat Septembrie 17, 2019 Partajează Postat Septembrie 17, 2019 Acum 9 ore, sesebe a spus: Atita doar ca ma așteptăm la ceva metode mai elaborate, .... Ati spus ca vreti cat mai simplu si fara scule speciale. Eu am reglat multe Selena (B211) dupa ureche. Merg binisor. Important este sa nu degradati bobinele, sa se poata deplasa miezurile din ferita. Vedeti ca daca condensatorul electrolitic din bucla de AGC este uscat, merge extrem de prost si nu raspunde la reglaje. Link spre comentariu
VAX Postat Septembrie 17, 2019 Partajează Postat Septembrie 17, 2019 Acum 27 minute, franzm a spus: Noi, radioamatorii, ... Dumneavoastra cum ati construi sonda detectoare de la wobbler ? La ce specificatii ? Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 17, 2019 Partajează Postat Septembrie 17, 2019 (editat) AGC-ul cu intirziere "ca la receptoarele de clasa superioara" nu merge bine in cazul implementarii din Selena. Are dinamica de reglaj prea mica, lucru verificat pe mai multe receptoare, peste 10 buc. Schema pusa de tine nu se potriveste exact la partea de AGC . Receptorul pe care-l am eu acum este cu AGC-ul fara dioda. Editat Septembrie 17, 2019 de sesebe Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum