Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sonda demodulatoare

grosu99

Postări Recomandate

La 10.09.2019 la 20:57, ndor a spus:

Ne puteti pune un grafic cu valorile de directivitate vs. frecventa si care ar fi liniaritatea puntii?

Sau macar care este frecventa maxima la care putem obtine o masurare a SWR-ului in limite rezonabile?

Un RL de  -25dB , de exemplu, la ce frecventa maxima se poate obtine.?

Ma tenta sa fac si eu o punte rezistiva .

Pentru masuratori ar trebui construite pentru doua impedante, 50 ohmi si 75 ohmi iar ce se poate obtine cu componente de precizie

de catre R&S se vede in link:  https://www.elforum.info/applications/core/interface/file/attachment.php?id=121365

image.thumb.png.f3ded4390574c8d1afab43f0182c194b.png

Ideea esentiala este sa se integreze puntea si detectorul in acelasi modul, iar frecventa depinde de precizia si tipul rezistentelor, diodelor, precizia mufelor, liniilor microstrip,

dar si de experienta in proiectarea si constuirea dispozitivelor de microunde.

@gsabac

Link spre comentariu
La 11.09.2019 la 9:24, grosu99 a spus:

A fost folosit de cei de la cablu si l-am primit mai mult cadou.Am ceva promisiuni si de cablurile de la el dar o sa vad daca le obtin pina la urma.O sa vad ce fac cu el....

O fi el bun la ceva, eventual cu unele modificari. Eu prefer sa lucrez cu wobbler proiectat de mine, cu baleiaj lent al frecventei si cu vizualizare pe osciloscop analogic cu tub de memorare (un Tektronix). In general wobblerele proiectate pentru service tv au unele neajunsuri, care ar putea fi diminuate cu modificari in circuite.

Link spre comentariu
La 10.09.2019 la 20:17, gsabac a spus:

Daca macar ati fi vizualizat, ....

Nu am stat sa descifrez schema, este adevarat. Nu am vazut simbolul diodelor si am dat "next".

Dati-i lui @grosu99 schema adaptata pentru wobbler, ca nu va ia mult timp sa o desenati. Am pus si eu pe forum o schema de detector RF cu polarizarea diodei si cu termocompensare. Nu stiu daca mai este vizibila schema respectiva.

Link spre comentariu

Termocompensarea diodei detectoare nu este strict necesara, pentru ca temperatura nu se modifica in timpul scurt al trasarii caracteristicii filtrului. Este suficient ca dioda sa fie polarizata initial (curent de uA) si semnalul sa fie preluat cu un amplificator operational (TL081 sau similar), montajul fiind prevazut cu reglaj de "zero" pentru tensiunea de la iesire. Cu un detector liniar, a carui dinamica este modesta, chiar si cu polarizarea diodei, se pot studia (regla) corect filtrele LC.

Dinamica se poate mari (de 5-10 ori) daca dupa preluarea semnalului cu repetorul cu FET se amplifica (5-10 ori) semnalul cu amplificator de banda larga, inainte de a se aplica diodei. Tensiunea aplicata diodei (varf la varf) va fi (dupa amplificare) de ordinul 50-100V. Trebuie ca dioda detectoare sa aiba tensiune de strapungere de peste 100V. Sunt potrivite diodele de comutatie rapida cu capacitate mica (cel mult 2pF) a junctiunii.

Link spre comentariu
La 07.09.2019 la 20:46, grosu99 a spus:

Am diodele originale KA120A,o sa incerc schema originala.

Care sunt schemele originale ale sondelor pentru X1-50?

Dioda KA120A are urmatoarele caaracteristici:

KA120A silicon diodes SHF

USSR  

Lot of 3 pcs

New never used  / NOS / New Old Stock

Diodes KA120A silicon , epitaxial planar , mixing .

Designed for use in frequency converters decimeter and centimeter wavelengths .

Available in metal packages

The negative output from the crystal.

The main technical parameters of microwave diode KA120A :

• Operating frequency: 0.3 ... 18 GHz ;

• Conversion Loss : less than 5.5 dB;

• rectified current : 0.5 ... 2.5 mA ;

• The normalized noise factor : not more than 7 dB;

• voltage standing wave ratio : less than 1.8 ;

• Output impedance: 200 ... 600 Ohm;

• Continuous Forward Voltage : 0.25 ... 0.35 V ;

• Continuous reverse voltage : 3 ... 7 V ;

• junction capacitance : 0.05 ... 0.15 pF

• Total capacity : 0.1 ... 0.25 pF

• Continuous Power Dissipation: 25 mW

• Pulse Power Dissipation: 50 mW ;

• Ambient temperature : -60 ... +125 ° C

image.thumb.png.a1f86144c1038b1f21f365e1c6a1432e.png

Arata ca o ciudatenie, schotky epitaxial planara si parca este o dioda punctiforma cu germaniu.

@gsabac

ka120a.pdf

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Pentru frecventa pana in 100 MHz sunt potrivite diodele de comutatie rapida (1N916 sau similare - capacitatea de cel mult 2pF, timpul de comutatie inversa de 2-4nS), sau Schottky 1N5711 (+similare). Eu prefer 1N5711 (am cumparat multe de la tme.eu).

Dioda KA120A are tensiunea inversa prea mica (dinamica scazuta).

Dioda fiind polarizata initial, nu mai este critica tensiunea de deschidere a jonctiunii. 

Link spre comentariu

1N5711 are 2pF si

@grosu99 detine dioda KA120A-> 0.05....0,15pF care este net superioara ca detector de RF pana la 1000MHz si doreste sa faca schema originala care este cea mai simpla cu putinta. Poate ne arata si noua schemele, iar in trusa originala sunt si niste atenuatori coaxiali in caz ca nivelul este prea mare.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

P10 e denumita " de inalta impedanta " . Furnizeaza semnal mai mare , fiind cu dublare de tensiune , e utila la operatii preliminare . Daca doriti sa lucrati adaptat , P9 , in combinatie cu alte accesorii din trusa . A mai fost o varianta de X1-50 , sub diferite denumiri ( eu am gasit - o cu numele Signal ) , avea inclusiv un tronson de ghid pentru UHF , si accesorii de trei ori mai multe , inclusiv sonde adaptate . 

P.S. - KA120 e ( intr - adevar ) superioara , se poate testa comparativ cu sonde cu alte diode . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

La mine e mai simplu :n-am nici o sonda.Nu-mi afiseaza nici frecventa,nu se aprinde afisorul.Banuiesc ca trebui sa fie aprins tot timpul.....

Acum 6 minute, gauss a spus:

P10 e denumita " de inalta impedanta " . Furnizeaza semnal mai mare , fiind cu dublare de tensiune , e utila la operatii preliminare . Daca doriti sa lucrati adaptat , P9 , in combinatie cu alte accesorii din trusa . A mai fost o varianta de X1-50 , sub diferite denumiri ( eu am gasit - o cu numele Signal ) , avea inclusiv un tronson de ghid pentru UHF , si accesorii de trei ori mai multe , inclusiv sonde adaptate . 

P.S. - KA120 e ( intr - adevar ) superioara , se poate testa comparativ cu sonde cu alte diode . 

Am  vazut ca exista mai multe variante constructive,cu alte fete de aparat,unele mai moderne

Link spre comentariu

Electrolitici si treceri de cablaj intrerupte . Rar vreun integrat ... Au fost mai multe serii de fabricatie , fiecare cu betesugurile ei . La rusi sunt topicuri intregi privind resuscitarea , sigur le gasiti . Trebuie sa mai fie si pe - aici , la unul mi - amintesc ca am postat ceva instructiuni traduse in romana , si cateva variante de carti tehnice . Daca or mai fi atasamentele ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Faceti cum doriti, dar sonda originala este cu dinamica mica, chiar daca dioda merge la 1GHz. La tensiuni RF sub 100mV diodele au rezistenta dinamica mare si se comporta aproape liniar (efect de detectie redus). Daca dioda nu are polarizare initiala, este chiar nasol. Nici polarizarea nu face minuni. Pentru redresare de precizie la nivel de mV se pot utiliza comparatoare ultrarapide (de ex. de la Maxim) care comanda un MOSFET (BSV81) cu rol de comutator (inchis pe alternanta pozitiva si deschis pe alternanta negativa). Merge la frecvente de MHZ si are dinamica mai mare ca sondele cu dioda.

Va urez succes !

Link spre comentariu

Asa arata trusa originala cu sonde, cabluri, virfuri de masura, adaptori si atenuatori;

346717079_X1-50geantaoriginalacuaccesorii.thumb.jpg.e402480a458cbb0c31cc551502e52a35.jpg

Este de retinut ca tot sistemul este construit pentru 75 ohmi si sunt si adaptori si sonde care prin cuplajul capacitiv permit masurarea tensiunii de RF chiar in prezenta tensiunilor continui.

image.thumb.png.e72118dea1612ad0dac06ccefdb28e7a.png

Totusi este o diferenta, se folosesc diode KA104A si KA120B care s-ar putea sa aibe altfel de terminale, de ex. coaxiale sau plate.

image.thumb.png.c79f62d1fdbaccc147f87cca31db574e.png

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări