Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LAC pentru bobinaj

Florinel TV

Postări Recomandate

• Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Florinel TV

5

• gauss

2

• sesebe

2

• Усилитель

1

Fi mai precis.

Ce fel de lac cauti? Pe baza de apa cu uscare in cuptor? Pe baza de solventi organici? ETC

Iti pot da eventual o indicatie de unde ai putea gasi lac pe baza de apa cu uscare in cuptor, pe PM.

Link spre comentariu

In principiu ar trebui cautat o mica firma de bobinaj ,vazut ce folosesc ,exista o multitudine de compozitii chimice , precum si sirma de bobinaj poate avea mai multe feluri de izolatii , unele combinatii pot fi nesanatoase.

Apoi poti apela la prietenul tau Google .Profesionistii au o cutie etansa in care pun lacul ,transformatorul ,si o pompa cu vid care scoate aerul ,face presiune negativa, iese aerul din traf si intre lac ,lacuitul pe exterior nu este destul.

https://aremix.ro/lacuri-electroizolante/lac-electroizolant-ac-43/

Link spre comentariu

Eu caut lac pentru izolarea unui transformator la care sa dus lacul de pe sarma de cupru si acum trebuie sal lacuiesc la loc , transformatorul este folosit pentru sudura

Link spre comentariu

Nu te obosi cu relacuirea conductorului . Nu obtii nimic folositor . Izolatia conductoarelor de bobinaj e din lac de bachelita , sau mai bun . Tehnologia depunerii e peste posibilitatile de amator . Daca nu vrei alta sarma , si ai spatiu in fereastra transformatorului unde e bobinajul , se practica bandajarea cu banda de bumbac sau fibra de sticla , la secundar . La primar , e mai greu . Poate doar rebobinarea cu pas ( 2 conductoare paralele , unul se debobineaza si ramane spatiu intre spire ) si izolatie serioasa intre straturi . Eventual conductorul  acoperit cu ceva vopsea amestecata cu fulgi de azbest sau fibra de sticla . Inainte de bobinare , sau complet la fiecare strat . Se cam afecteaza racirea prin ventilatie , si metoda e doar un paleativ . Asta daca exista spatiu pentru aplicarea ei .

P.S. - de ce s - a compromis izolatia initiala ? 

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 11 ore, gauss a spus:

P.S. - de ce s - a compromis izolatia initiala ? 

Este compromisa sarma pe primar , are 5 trepte si sunt cu suruburi si nu sa strins un surub bine si a facut scurt cu alta treapta si din aceasta cauza a dus la incalzirea transformatorului , aparatul nui al meu este a unui client , si ma rugat daca pot sa il fac ca sa impacat bine cu el , cred ca am sa dau cu banda de bumbac ca are loc , izolatia sa dus doar pe o treapta nui toata sarma compromisa

Link spre comentariu

Buna idee . Sa petreceti bine banda de bumbac ( intinsa fortat )  , spira ( oblica ) sa acopere  jumatate din cea anterioara , se poate " bandaja " si pe masura ce bobinati . Daca dati si ceva lac , pe masura ce bobinati , cu pensula , sau la final , cred ca refacerea va fi reusita . Se poate da cu lac si pe sarma " cruda " , inainte de bandajare . Ceva manusi de cauciuc , de unica folosinta , sunt de folos . Ma rog , dupa gusturi . Spor ! 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Daca este vorba doar de o treapta (cateva spire/cativa m), cred ca e mai bine s-o schimbati.

Sarma o puteti inlocui cu una cu ac. sectiune sau mai multe, care sa aiba sectiunea ceruta (sau un pic mai mare).  

Editat de vera
PS-indiferent de varianta aleasa, transformatorul trebuie impregnat.
Link spre comentariu

Va Multumesc pentru raspunsuri la toti colegi , topicul se poate inchide caz rezolvat 

Traful defect

2019-09-05-2200.jpg

2019-09-05-2201.jpg

2019-09-05-2202.jpg

2019-09-05-2203.jpg

2019-09-05-2205.jpg

Traful rebobinat

2019-09-08-2206.jpg

2019-09-08-2207.jpg

2019-09-08-2208.jpg

Functioneaza perfect nu se incalzeste dupa o ora de functionare

Link spre comentariu

Prima data fara sa-l desfac am crezut ca este doar o sectiune compromisa , dar cind am desfacut era compromisa toata sarma compromisa , asa ca am decurs dupa cum se vede in poze 

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări