Bogdan Postat August 24, 2007 Partajează Postat August 24, 2007 Aveam nevoie de mai multi acumulatori (baterii reincarcabile) pentru niste camere digitale. Mi-a imprumutat un prieten niste acumulatori si mi-am facut eu un incarcator format dintr-un transformator si o punte redresoare care sa dea aprox 1,5Vcc. Pe baterii scrie "Standard charge 270mA for 16h" iar transformatorul ala este destul de mare, da vreo 7-8A in secundar. E vreo problema ca are curet mai mare? Sau bateriile vor absorbi doar cat au nevoie in cele 16h? Alta chestie este ca aveam nevoie de mai multi acumulatori si mi-am cumparat eu inca 4 bucati. Pe ei scrie: "Incarcati acumulatorii noi conform instructiunilor de pe incarcator". Exista ceva procedura de urmat in cazul in care acumulatorii sunt noi si nu au mai fost incarcati? Sau ii leg la incarcator pentru 16h la fel ca si pe ceilalti? Link spre comentariu
Dr.L Postat August 25, 2007 Partajează Postat August 25, 2007 trebuie sa faci o sursa de curent constant(270mA pt acc tai) din traful aceladin ce am vazut eu,cam pe la 1,6-1,7v sunt incarcatiacumulatorii noi trebuie sa treaca prin ~3 cicluri incarcare-descarcare(ii incarci 16h@270mA si ii descarci pana cand ajung la 0,9-1V,preferabil cu 200-400mA)daca faci un incarcator fara delta-peak(=cand acc sunt incarcati,tensiunea scade un pic) e bine sa supraveghezi manual acumulatorii-pui mana sa vezi daca s-au incalzit dupa 10-12-14-16h. daca s-au incalzit(usor de tot,nu sa fiarba) atunci incarcarea este gatavezi ca incalzirea dauneaza electrolitului,scade viata acc(care oricum au 600-800de cicluri) etcdaca ai aparat foto,inseamna ca folosesti mereu grupuri de 2-4acc(in functie de aparat)daca e asa,poti sa-i incarci pe toti odata(adica grupul folosit ca atare si in aparat),ii pi in serie si cresti tensiunea de alimentare proportional-curentul insa,ramane acelasidaca ai mai multe grupuri,nu amesteca acumulatorii,ca produci dezechilibre(desi in practica te pot influenta mai mult sau mai putin,pana la urma le va scadea capacitatea,vor deceda premaur etc)pt a evita acest lucru,ii poti nota individual(in caz ca arata la fel)(poti face notarea cu un marker permanent,apoi insemnul acoperit cu o bucatica de scoci transparent-e suficient de rezistenta metoda sa nu-ti dea batai de cap)sa nu pui la incarcat sau la descarcat(respectiv in aparatul fpoto,sau orice alt consumator) acumulatori de capacitati/grad de uzura/grad de incarcare diferit-din nou vei avea parte de o dezechilibrare care omoara incet acumulatorulnu pune acumulatorii nedescarcati la incarcat(asta pt cei pe care nu scrie"no memory effect"-desi si asta poate fi o simpla metoda de marketing,de a atrage clientii) findca le cauzeaza 'efectul de memorie'(vezi gugal pt detalii)nu pune acumulatorii niciodata in paralel,indiferent de situatie-din aceleasii motive prezentate la legarea in grupurirevenind la incarcator ai 2 variante(+derivatele acestora)1-pui acumulatorii individual la incarcat(fiecare are un circuit de curent constant,cu propiul tranzistor)pt aceasta varianta,traful trebuie sa debiteze ~3v@ curentul de incarcat al unui acc * nr de acumulatori2-ii pui in grupuri(serie) de 2-4(in functe de cum ii folosesti) iar traful va debita cam 8v pentru 4 acumulatori@curentul de inacrcare pt unul singursper ca te-am lamurit cat de cat Link spre comentariu
George(sb) Postat August 25, 2007 Partajează Postat August 25, 2007 ii faci praf, si asta destul de repede, vezi ca sunt o gramada de scheme simple si ieftine, fa-ti un incarcator Link spre comentariu
Stefan Postat August 25, 2007 Partajează Postat August 25, 2007 va rog daca mai puteti pune link-ul acela unde era un tabel si scia cum se incarca fiecare tip de acu. (curent tens. durata de viata , auto desc, memoria??) :prayer: Link spre comentariu
MCDragoos Postat August 25, 2007 Partajează Postat August 25, 2007 Salut prin conex am gasit eu un incarcator de acumulatoare. E redesanata de mine in eagle, iar cablajul nu l-am facut pentru ca o am facuta pe o placuta de test. Am sa scanez si materialul original si am sa-l pun si pe acela. Link spre comentariu
Stefan Postat August 25, 2007 Partajează Postat August 25, 2007 nu stiu ce sa zic dar nu e cine stie ce .cautati la http://www.tehnic.go.ro .un incrcator cu comparato(pentru terminarea proc. de incarcare ).si limitarea curentului sau a tensiuni depinde de necesitati.eu am ceva cu un LM393 si un tranz plus rez. necesare .insa nu sunt ff multumit voi face ceva in impulsuri . Link spre comentariu
MCDragoos Postat August 25, 2007 Partajează Postat August 25, 2007 Ai dreptate nu e cine stie ce, e incarcator low cost. Il folosesc pentru a incarca niste acumulatoare de 3310 dar la Li-Ion imi incalzeste bateria de acumulatoare. Link spre comentariu
Dr.L Postat August 25, 2007 Partajează Postat August 25, 2007 bateria este cu circuitul electronic(de protectie) aferent? daca nu are circuitul,este un pic periculos ce facipoti incerca scaderea curentului de incarcare Link spre comentariu
MCDragoos Postat August 26, 2007 Partajează Postat August 26, 2007 Da pentru ca nu am spart acumulatorii. Dar la ce ii folosesc eu (lumini dinamice cu leduri) nu am probleme cu ei, de incarcat ii tin cam 10 ore la un curent de incarcare de 10% din valoarea curentului nominal al acumulatorului in plus acumulatorii nu sunt noi ci folositi asa ca nu am mari pretentii de la ei. Link spre comentariu
Dr.L Postat August 26, 2007 Partajează Postat August 26, 2007 pe la 4v sunt incarcati,in functe de circuit,ar trebui sa se opreasca automat incarcarea,daca nu,cand ajung la 4-4,1v ii poti scoate de la incarcatde obicei,acumulatorii se incalzesc de la supraincarcare/supracurent Link spre comentariu
Stefan Postat August 28, 2007 Partajează Postat August 28, 2007 daca ai in baterie trei acumulatori tre sa scrie pe ea 3,6V si tensiunea la borne (cand acu e incarcat) 3*1,44=4,32V. este ff important curentul de incarcare. Link spre comentariu
Dr.L Postat August 28, 2007 Partajează Postat August 28, 2007 eu ma gandeam ca e pe litiu :rolleyes: Link spre comentariu
Yo4You Postat August 28, 2007 Partajează Postat August 28, 2007 Ma jur ca pana acuma nu am vazut un incarcator destept sa realizeze decuplare la atingerea unui anumit prag de curent tensiune pe acumulator.Peste tot se bate campii.Ce am gasit si eu mai interesant este kitul de la weleman care dupa standardul care il are ar face incarcarea dupa un timer setat la 14 ore sau la 52 minute in incarcare rapida.Oricum am boala pe acel incarcator ca vreau sa execut sa realizeze 3 timpi setabili ptr incarcare: uregent high 52minute , incarcare normala la 5-6 ore ptr NI-MH ca asa e standarul am aizi powermax zice standard 6 ore cu 360mah 1,44V pe celula , si ultimul pas setabul 14 ore incarcarea lenta.Atasez kitul de la weleman pe aici cine are de gand sa isi bata capul sa faca cablaj sa puna pe forum ca eu am obosit de la atata imaginatie. Link spre comentariu
Dr.L Postat August 28, 2007 Partajează Postat August 28, 2007 ni-mh nu prea permite incarcare sub 5-7 ore,se duce dracu,la propiuorice supraincarcare generaza caldura,iar caldura este f daunatoare pt ni-mhni-cd permite la inceputul incarcarii curenti mari(>1-2c) dar dintr-un anumit punct al incarcarii,curentul trebuie scazut multlitiul este mai flexibil,permite incarcarea in 2-4 ore fara problemeincarcatoarele destepte sunt cele care detecteaza delta-peak-ul(s-a vorbit si aici despre asta)mai sunt thread-uri cu si despre incarcatoare pt acumulatori,in unul este prezentat si un circuit specializat(care ii si descarca,la nevoie)si pe pagina lui niq_ro sunt diverse scehe de i=ncarcatoare,de la simple pana la acel circuitaveam pe undeva un ditamai documentul despre acumulatori,in care sunt prezentate multe chestii,o sa-l caut zilele asteatreaba cu timer este printre cele mai bune,avand in vedere raportul simplitate/eficacitateeu p-ai mei asa ii incarc-calculez dupa curent in cat timp sunt gata si le verific temperatura inainte de termenul stabilit Link spre comentariu
Yo4You Postat August 28, 2007 Partajează Postat August 28, 2007 ni-mh nu prea permite incarcare sub 5-7 ore,se duce dracu,la propiuorice supraincarcare generaza caldura,iar caldura este f daunatoare pt ni-mhni-cd permite la inceputul incarcarii curenti mari(>1-2c) dar dintr-un anumit punct al incarcarii,curentul trebuie scazut multlitiul este mai flexibil,permite incarcarea in 2-4 ore fara problemeincarcatoarele destepte sunt cele care detecteaza delta-peak-ul(s-a vorbit si aici despre asta)mai sunt thread-uri cu si despre incarcatoare pt acumulatori,in unul este prezentat si un circuit specializat(care ii si descarca,la nevoie)si pe pagina lui niq_ro sunt diverse scehe de i=ncarcatoare,de la simple pana la acel circuitaveam pe undeva un ditamai documentul despre acumulatori,in care sunt prezentate multe chestii,o sa-l caut zilele asteatreaba cu timer este printre cele mai bune,avand in vedere raportul simplitate/eficacitateeu p-ai mei asa ii incarc-calculez dupa curent in cat timp sunt gata si le verific temperatura inainte de termenul stabilitScurt pe doi fa-mi demonstratie reala ca face decuplare automata a incarcarii a unui singur acumulator s-au a doi acumulatori schemele nlu niq_ro.Eu mai mult si mai mult nu am ce sa zic decat ca cel mai bun incarcator ramane cel cu integrat specializat la cae VREF e facut in fabrica contine anumite setari. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum