Marian Postat Septembrie 3, 2019 Partajează Postat Septembrie 3, 2019 8 hours ago, tomozean aladin said: Anclansarea releului se produce la intensitatea maxima prin bobina lui Acea intensitate maxima este prezenta in momentul cand tensiunea este maxima, numai ca rezistenta serie impreuna cu rezistenta bobinei formeaza un divizor rezistiv, iar divizorul prin definitie reduce tensiunea, deci acea tensiune nu poate atinge 12V, si prin urmare nici intensitatea nu poate atinge cota standard maxima. E drept ca se poate alege o valoare R suficient de mica in comparatie cu R a bobinei, numai ca tu vrei o constanta de timp destul de mare, ceea ce ar necesita o valoare C nerealista. @UDAR are dreptate, nu se detin suficiente informatii pentru a se efectua o rezolvare matematica, trebuiesc cunoscute mai bine caracteristicile releului, este absolut necesar sa se cunoasca tensiunea minima la care bobina poate actiona, sau eventual curentul minim. Poate ca este si un test de perspicacitate ( daca proful e suficient de inteligent pentru asa ceva ), te supune unei situatii fara rezolvare pentru a-ti testa reactia. Habar n-am... dar momentan nu vad nici eu o rezolvare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 3, 2019 Partajează Postat Septembrie 3, 2019 (editat) Editat Septembrie 3, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 3, 2019 Partajează Postat Septembrie 3, 2019 (editat) Foarte corect, am făcut și eu o Foaie Excel care îmi calculează timpul în funcție de R , C și Uanclanșare. Problema e că omul vrea rezolvare analitică , vrea formule . Ori eu cred că nu se poate face așa ceva - oricum nu cu matematica pe care eu o știu . PS În acest sens, adică se dă Uancl, R și C și se cere timpul , se poate și analitic. De asemenea se poate dacă se dă Uancl, R și T ( timpul ) și se cere C. Nu se poate dacă se dă Uancl, C și T și se cere R . De asemenea nu se poate scoate o expresie generală în R și C funcție de ceilalți parametri. Editat Septembrie 3, 2019 de UDAR Link spre comentariu
amudsen Postat Septembrie 3, 2019 Partajează Postat Septembrie 3, 2019 Formule? https://sibay-rb.ru/ro/motors/calculation-of-the-time-constant-rc-integration-and-differentiation-circuits-rc.html Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 3, 2019 Partajează Postat Septembrie 3, 2019 @amudsen Nu se cer ( în problema noastră ) formulele alea generale de care e plin Internet-ul ( pentru cine le-a uitat din liceu ) ci niște formule în care să introducem 12V, 400Ω, 5s și ce mai avem ( obligatoriu o tensiune de anclanșare cum s-a arătat ) și să obținem R și/sau C . Găsim pe pagina aia o astfel de formulă ? În fine ca să continui ce-am început în anterioara mea postare : T = R*C/(R+K) * ln ( E' /(E'-U) ) unde R,C,K sunt elementele menționate în enunț , U este tensiunea de anclanșare a releului iar E' = E * K/(R+K) cu E = 12V. Deci putem calcula timpul dacă știm toate celelalte . De mai sus putem scoate C = T/(ln(E'/(E'-U)) * R/(R+K)) - capacitatea necesară pentru a obține timpul T dacă cunoaștem restul. Dar nu putem scoate ( cel puțin eu nu pot ) o formulă care să ne spună R = f( C,K,E,U,T) ! Problema se poate deci rezolva doar parțial cu condiția să se dea Uanclanșare sau ceva echivalent. Scuze pentru forma de scriere a formulelor . Atâta poate platforma . Link spre comentariu
ratza Postat Septembrie 3, 2019 Partajează Postat Septembrie 3, 2019 Poate că nu e nevoie de obţinerea unei valori, ci doar de a deduce formula de calcul. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 3, 2019 Partajează Postat Septembrie 3, 2019 (editat) Asta ar insemna sa se introduca o supozitie, fie tensiunea minima de aclansare, fie eventual curentul minim necesar prin bobina pentru aclansare, fara ele nu exista abordare. Poate doar una simplista ignorand tensiunea minima de aclansare si luand in calcul doar pe aia 12V, o R suficient de mica incat caderea de tensiune pe ea sa fie nesemnificativa, si un C atat de mare cat cere constanta de timp... Editat Septembrie 3, 2019 de Marian Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 3, 2019 Partajează Postat Septembrie 3, 2019 (editat) Enuntul nu e complet . Sau initiatorul a " pierdut " cate ceva pe fluxul transmiterii informatiei , din diferite motive ( ma feresc sa fac vreo supozitie ) , sau e o chestie in spiritul multor " proiecte " care s - au postat pe forum , cu cereri de ajutor , de catre diversi , in scop de divertisment . Noul coleg tomozean aladin(?) n - a fost curios ce spun cei carora le - a cerut ajutorul , n - a vizitat topicul de 15 ore . Chiar n - o fi fost curios ? ... Editat Septembrie 3, 2019 de gauss Link spre comentariu
ratza Postat Septembrie 3, 2019 Partajează Postat Septembrie 3, 2019 (editat) Evident. Doar că fără valori sau strict cu cele clar cunoscute. Zici că-i o problemă tipică de inginerie: parametrii necesari nu sînt cunoscuţi, iar parametrii cunoscuţi nu sînt necesari. EDIT: Eu nu m-aş supăra pe faptul că iniţiatorul n-a mai dat prin topic de cîteva ore, din moment ce altora le reproşăm că scriu ca pe chat şi că n-au răbdare. Editat Septembrie 3, 2019 de ratza Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 3, 2019 Partajează Postat Septembrie 3, 2019 (editat) Cateva ore sunt juma' de zi plus trei ore . Ma gandeam ca ( totusi ) e interesat , poate n - o invata fara oprire atata timp ( se dau restante la facultati ) . Personal , mi - e indiferent . Doar ca am ceva banuieli . Editat Septembrie 3, 2019 de gauss Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 3, 2019 Partajează Postat Septembrie 3, 2019 (editat) Păi cred că e ocupat să frece lampa, iar duhul nu mai vrea să iasă......sau a ieşit şi s-a dus definitiv. E în stilul clonelor care pun întrebări din topicuri vechi, copiate de pe softpedia....numele sunt sugestive. Editat Septembrie 3, 2019 de validae Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 3, 2019 Partajează Postat Septembrie 3, 2019 (editat) Aveti dreptate . Saracu' duh , trece printr - o perioada incarcata . Si eu cred ca s - a dus definitiv ( in zicerea populara se formuleaza altfel ... ) . Editat Septembrie 3, 2019 de gauss Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 3, 2019 Partajează Postat Septembrie 3, 2019 (editat) Vorba aia ,,sărac cu duhul,,.....ca N.eculea C şi companionul său de nebunii, Vintilă (knauf) Editat Septembrie 7, 2019 de validae Link spre comentariu
Postări Recomandate