Vizitator tomozean aladin Postat Septembrie 2, 2019 Partajează Postat Septembrie 2, 2019 Se da schema de mai jos,in care K este bobina unui releu cu rezistenta de 400 ohmi,iar tensiunea U este de 12V cu stabilitate de 1%. Ce valoare trebuie sa aibe condensatorul C si rezistenta R (simbolizata ca potentiometru,dar dupa calcul inlocuita cu valoare fixa),ca la conectatea alimentarii prin actionarea intrerupatorului S,durata de timp la care se anclansaza releul *intensitate maxima prin bobina) sa fie de 5 secunde? Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 2, 2019 Partajează Postat Septembrie 2, 2019 (editat) Cred că problema nu e enunțată corect . Ce înseamnă ”intensitate maximă prin bobină ” ? La un circuit cu componente ideale condensatorul se va încărca un timp infinit de lung , Uc tinzând asimptotic spre valoarea dată de divizorul de tensiune format din bobina releului și R. Asta înseamnă că o valoare maximă nu se atinge niciodată. Editat Septembrie 2, 2019 de UDAR Link spre comentariu
informer Postat Septembrie 2, 2019 Partajează Postat Septembrie 2, 2019 Io as intreba altceva: cum crezi ca se poate raspunde la ce intrebi fara a sti caracteristicile complete ale releului (cum ar fi curentul minim pt. aclansare)? Link spre comentariu
Mircea Postat Septembrie 2, 2019 Partajează Postat Septembrie 2, 2019 Cred ca se cauta o solutie astfel ca in 5 secunde sa urce tensiunea la bornele bobinei releului peste valoarea minima a tensiunii de anclansare a releului. Deci, ce model e releul? Daca e ipotetic, la ce tensiune minima anclanseaza? Link spre comentariu
Nostalgic Postat Septembrie 2, 2019 Partajează Postat Septembrie 2, 2019 (editat) pentru o rezolvare empirica , modifici R-C pina obtii cele 5 sec. pentru a calcula , detalii de parametri componente nu se da Editat Septembrie 3, 2019 de ratza Fără miştouri ordinare, vă rog! Link spre comentariu
Vizitator tomozean aladin Postat Septembrie 2, 2019 Partajează Postat Septembrie 2, 2019 (editat) Dupa cum se spune in enunt :" durata de timp la care se anclansaza releul = intensitate maxima prin bobina ",care bobina are rezistenta de 400 ohmi. Releul este de 12V,nu se dau alte date. Nu am voie cu rezolvare empirica,doar din calcul. Editat Septembrie 2, 2019 de tomozean aladin nu a aparut postul Link spre comentariu
Vizitator tomozean aladin Postat Septembrie 2, 2019 Partajează Postat Septembrie 2, 2019 Releul este de 12V,nu se dau alte date. Nu am voie cu rezolvare empirica,doar din calcul. Link spre comentariu
informer Postat Septembrie 2, 2019 Partajează Postat Septembrie 2, 2019 (editat) Atunci raspunsul este simplu: un sistem de n ecuatii cu n+1 necunoscute... intelegi ce zic, nu? (oare cine ne chinuie?!?) Editat Septembrie 2, 2019 de informer Link spre comentariu
Vizitator tomozean aladin Postat Septembrie 2, 2019 Partajează Postat Septembrie 2, 2019 Mie imi trebuie o formula prin care sa pot calcula si sa aflu in acest fel valorile C si R,pentru a rezulta acea intarziere de 5 secunde.Nu trebuie sa realizez montajul practic. Link spre comentariu
Mircea Postat Septembrie 2, 2019 Partajează Postat Septembrie 2, 2019 Dupa 4 mesaje, macar un Va rog sau Multumesc... Constanta de timp a unui circuit RC: https://www.digikey.ca/en/resources/conversion-calculators/conversion-calculator-time-constant As considera, ipotetic ca 60-70% din 12V sunt suficienti pentru o anclansare. Link spre comentariu
Vizitator tomozean aladin Postat Septembrie 2, 2019 Partajează Postat Septembrie 2, 2019 Scuze,multumesc de informatii,dar posturile apar cu intarziere si e frustrant. Da,dar in aceasta problema intervine li tensiunea U de 12V,cu o stabilitate de 1%,si mai este si curentul prin bobina releului.Astea cum le aplic in formula? Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 2, 2019 Partajează Postat Septembrie 2, 2019 (editat) Repet, așa cum e pusă problema nu se poate rezolva ! Timpul după care se atrage releul depinde de tensiunea lui de anclanșare . Un releu cu 8V tensiune de atragere va acționa mai repede decât unul de 10V chiar dacă celelalte componente sunt aceleași. Problema nu este trivială nici măcar în cazul în care se dă tensiunea respectivă . Zici că vrei o formulă - mă tem că nu se poate scoate o formulă directă de genul R = ....... și C = ........ OFF TOPIC ( oarecum ) Problema are trei soluții posibile : 1. Se face mișto de noi 2. Elevul/studentul n-a priceput cerința 3. Profesorul care a dat tema e cretin . Editat Septembrie 2, 2019 de UDAR 1 Link spre comentariu
Vizitator tomozean aladin Postat Septembrie 2, 2019 Partajează Postat Septembrie 2, 2019 Asa mi s-a dat aceasta problema si trebuie sa o rezolv cumva... Anclansarea releului se produce la intensitatea maxima prin bobina lui,care prezinta o rezistenta ohmica de 400 ohmi,alimentata la 12V,cu 1% precizie de tensiuneEu inteleg ca la aceasta intensitate trebuie sa calculez R si C. Varianta 3 e cea reala,dar eu nu pot sa-i spun profului in fata asa ceva.Trebuie sa rezolv problema. Link spre comentariu
Mircea Postat Septembrie 2, 2019 Partajează Postat Septembrie 2, 2019 (editat) Eu nu as sari la gatul profului. Un circuit RC are constanta de timp t=RC. R in ohmi, C in F Asa cum ziceam pe la 60-70% din 12V va anclansa. Insa curentul prin rezistenta serie se imparte in 2: curentul de incarcare al condensatorului + cel prin cei 400 ohmi ai bobinei. Vcondensator=Vsursa(1-2,71^(-t/RC)). Evident ca R serie trebuie sa fie cu cel putin un ordin de marime mai mica decat cei 400 de ohmi ca influenta divizorului rezistiv sa fie neglijabila. Dar asta va duce la un C de zeci sau sute de uF. Cum e ceva teoretic, sa fie! Editat Septembrie 2, 2019 de Thunderer Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 2, 2019 Partajează Postat Septembrie 2, 2019 Desigur e posibil ca profu' să fi făcut mențiunile necesare sau ca acestea să fie pe undeva, prin vreun curs, dar cu ce avem noi nu se poate rezolva . Sigur, putem presupune o valoare rezonabilă pentru tensiunea de anclanșare a releului dar asta ar fi trebuit menționat - ceva de genul ” Alegeți un releu adecvat ...” Oricum , rezolvarea analitică nu cred că e posibilă chiar dacă luăm, de exemplu, Uancl = 8V. Cel puțin eu nu cred că știu s-o fac (la momentul ăsta sigur nu) Link spre comentariu
Postări Recomandate