Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu de timp

Vizitator tomozean aladin

Postări Recomandate

Se da schema de mai jos,in care K este bobina unui releu cu rezistenta de 400 ohmi,iar tensiunea U este de 12V cu stabilitate de 1%.

Ce valoare trebuie sa aibe condensatorul C si rezistenta R (simbolizata ca potentiometru,dar dupa calcul inlocuita cu valoare fixa),ca la conectatea alimentarii prin actionarea intrerupatorului S,durata de timp la care se anclansaza releul *intensitate maxima prin bobina) sa fie de 5 secunde?

622840097_releutimp.thumb.GIF.f6d083108454683703674c99c28b4988.GIF

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

5

• gauss

3

• Mircea

3

• informer

2

Cred că problema nu e enunțată corect . Ce înseamnă ”intensitate maximă prin bobină ” ? La un circuit cu componente ideale condensatorul se va încărca un timp infinit de lung , Uc tinzând asimptotic spre valoarea dată de divizorul de tensiune format din bobina releului și R.  Asta înseamnă că o valoare maximă nu se atinge niciodată.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Cred ca se cauta o solutie astfel ca in 5 secunde sa urce tensiunea la bornele bobinei releului peste valoarea minima a tensiunii de anclansare a releului.

Deci, ce model e releul? Daca e ipotetic, la ce tensiune minima anclanseaza?

Link spre comentariu

pentru o rezolvare empirica , modifici R-C pina obtii cele 5 sec.

pentru a calcula , detalii de parametri  componente nu se da 

Editat de ratza
Fără miştouri ordinare, vă rog!
Link spre comentariu

Dupa cum se spune in enunt :" durata de timp la care se anclansaza releul  = intensitate maxima prin bobina ",care bobina are rezistenta de 400 ohmi.

Releul este de 12V,nu se dau alte date.

Nu am voie cu rezolvare empirica,doar din calcul.

Editat de tomozean aladin
nu a aparut postul
Link spre comentariu

Atunci raspunsul este simplu: un sistem de n ecuatii cu n+1 necunoscute... intelegi ce zic, nu? :) 

(oare cine ne chinuie?!?)

Editat de informer
Link spre comentariu

Mie imi trebuie o formula prin care sa pot calcula si sa aflu in acest fel valorile C si R,pentru a rezulta acea intarziere de 5 secunde.Nu trebuie sa realizez montajul practic.

Link spre comentariu

Scuze,multumesc de informatii,dar posturile apar cu intarziere si e frustrant.

Da,dar in aceasta problema intervine li tensiunea U de 12V,cu o stabilitate de 1%,si mai este si curentul prin bobina releului.Astea cum le aplic in formula?

Link spre comentariu

Repet, așa cum e pusă problema nu se poate rezolva ! Timpul după care se atrage releul depinde de tensiunea lui de anclanșare . Un releu cu 8V tensiune de atragere va acționa mai repede decât unul de 10V chiar dacă celelalte componente sunt aceleași. 

Problema nu este trivială nici măcar în cazul în care se dă tensiunea respectivă . Zici că vrei o formulă - mă tem că nu se poate scoate o formulă directă de genul R = ....... și C = ........

OFF TOPIC ( oarecum ) 

Problema are trei soluții posibile :

1. Se face mișto de noi 

2. Elevul/studentul n-a priceput cerința 

3. Profesorul care a dat tema e cretin .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Asa mi s-a dat aceasta problema si trebuie sa o rezolv cumva...

Anclansarea releului se produce la intensitatea maxima prin bobina lui,care prezinta o rezistenta ohmica de 400 ohmi,alimentata la 12V,cu 1% precizie de tensiuneEu inteleg ca la aceasta intensitate trebuie sa calculez R si C.

Varianta 3 e cea reala,dar eu nu pot sa-i spun profului in fata asa ceva.Trebuie sa rezolv problema.

Link spre comentariu

Eu nu as sari la gatul profului. Un circuit RC are constanta de timp t=RC.

R in ohmi, C in F

Asa cum ziceam pe la 60-70% din 12V va anclansa.

Insa curentul prin rezistenta serie se imparte in 2: curentul de incarcare al condensatorului + cel prin cei 400 ohmi ai bobinei. 

Vcondensator=Vsursa(1-2,71^(-t/RC)).

Evident ca R serie trebuie sa fie cu cel putin un ordin de marime mai mica decat cei 400 de ohmi ca influenta divizorului rezistiv sa fie neglijabila. Dar asta va duce la un C de zeci sau sute de uF. Cum e ceva teoretic, sa fie!

Editat de Thunderer
Link spre comentariu

Desigur e posibil ca profu' să fi făcut mențiunile necesare sau ca acestea să fie pe undeva, prin vreun curs, dar cu ce avem noi nu se poate rezolva .

Sigur, putem presupune o valoare rezonabilă pentru tensiunea de anclanșare a releului dar asta ar fi trebuit menționat - ceva de genul ” Alegeți un releu adecvat ...”

Oricum , rezolvarea analitică nu cred că e posibilă chiar dacă luăm, de exemplu, Uancl = 8V.  Cel puțin eu nu cred că știu s-o fac (la momentul ăsta sigur nu) 

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări