Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reguli nescrise in proiectare / asamblare PCB

informer

Postări Recomandate

Am doua intrebari, din curiozitate profesionala :) .

Cat de mult va dati silinta sa:

1. Asezati toate IC-urile cu cheia in aceeasi parte, atunci cand proiectati PCB-uri?

2. Lipiti toate componentele cu scrisul/inelele/dungile colorate citibile in acelasi sens, cand asamblati PCB-uri?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• informer

3

• bobinatorul

1

• sesebe

1

• Mircea

1

Top autori în acest subiect

1 si 2 credeam că doar eu am păsărici din astea.

1 doar daca pcb-ul e simplu placat decât să mă complic cu routarea fac un "compromis" si il așez cum îmi este mai ușor.

2 de multe ori mă mai enervez în cazul smd-urilor ca ale naibii toate cad cu marcajul în jos și decât să întorc de 2 ori piesa o pun așa și toate sunt albe si fromoase:dsgfds

Link spre comentariu

1. - nu. Dacă este o placa logica cu 30-50 integrate porți logice sau memorii, atunci e mai indicat sa le pui cu cheia in aceeasi directie, altfel nu are rost, duce la complicații la rutare. 

2. - nu, cum se nimerește. 

Link spre comentariu

1. Cand un CI are plusul pe 1 si minusul pe 8, comparat cu plus pe 8 si minus pe 4... e evident ca nu are sens sa complic traseele.

2. Absolut in THT, la SMT cum se potrivesc caci oricum iti trebuie lupa si la 0603.

Link spre comentariu

Cred ca era frumos sa zic si eu: :) 

1. Incerc intotdeauna sa pun integratele care sunt paralele cu cheia pe aceeasi parte... de ex. cele orizontale cu cheia spre dreapta iar cele verticale (daca sunt) cu cheia in sus.

Au fost cazuri cand intr-adevar complicatiile de rutare ar fi fost prea mari si le-am amestecat... dar cu regret... :) 

2. Incerc intotdeauna sa montez pasivele citibile in acelasi sens cu silkscreen-ul. Niciodata cu scrisul spre PCB (la SMD-uri sau componente la care se poate intampla asta).

STIU ca sunt "pasarele" si n-au efect functional dar pt. mine conteaza intrucatva si aspectul. 

Editat de informer
Link spre comentariu

Am boala pe rezistente!....daca sunt marcate in clar le pozitionez astfel incat sa poata fi citita valoarea normal (de la stanga la dreapta sau de sus in jos)...daca sunt in codul culorilor ,inelul de toleranta in dreapta respectiv in jos functie de pozitionarea orizontala sau verticala...

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Acum multi ani incercam sa pun circuitele orientate la fel, acum nu mai imi pasa, unele, mai ales cele patrate, le rotesc cu 45° astfel traseele le indoi mai putin.

In ultima vreme am desenat cablaje de diverse forme, pentru a incapea in anumite spatii, si orientarea pieselor era secundara.

Eu urmaresc lungimea traseelor si interferentele care ar putea sa apara, estetica nu o mai consider.

In plus, imi doresc ca realizarile mele sa fie functionale si unele pcb-uri le inglobez in rasina, nu ascund secrete dar nu tin sa isi bage nimeni nasul. In plus, rezista mai bine la umiditate si alti agenti externi(vibratii, etc.)

Rezistentele da, le aliniez daca lipesc manual, daca le face o masina automata este o consecinta.

Totusi e frumos sa vezi un cablaj unde piesele sunt orientate si dupa criterii vizuale.

mb.jpg

Editat de one
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

La intrebarea original exista un singur raspuns si anume: Depinde de clasa IPC in care vrei sa lucrezi. Conform IPC A-610 (standardul international care defineste Acceptabilitatea Ansamblurilor Electronice) exista 3 clase (sau 4) de cablaje cu piese astfel:

Clasa 1: Produse Electronice pentru aplicații generale (electronice de consum)
Clasa 2: Produse Eletronice pentru aplicații specializate (dispozitive de comunicare, mașini avansate de birou)
Clasa 3 :Produse electronice pentru aplicații critice (dispozitive medicale, echipamente militare, industria aviatică)

Asa ca daca lucrez in clasa 1 - cum orientezi piesele NU conteaza. Daca lucrezi in clasa 3 atunci orientarea lor conteaza.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări