Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ceaiul, ceașca de sănătate!


Vizitator

Postări Recomandate

 

Ceaiurile sunt cea mai simplă cale prin care putem folosi beneficiile plantelor. Ceaiurile sunt clasificate în mai multe categorii. Există ceai verde, negru, ceai de flori și frunze, ceai parfumat, amar sau acrișor, ceaiuri cu efect puternic, sau ceaiuri ce captivează simțurile. Ceaiurile se pot consuma simple, cu zahăr sau miere, cu lămâie sau lapte. Vorbim despre ceaiuri în acest mic tratat naturist.

 

 

În general vorbind, unele din componentele ceaiurilor, catechinele (sau taninuri), polifenolii, derivați din flavonoide (substanțele naturale conținute de plante) ajută și protejază inimă, controlează concentrația de colesterol din sânge, reglează nivelul glucozei, previne și întârzie îmbătrânirea cerebrală și contribuie eficient la diminuarea depozitelor de grăsimi. În funcție de compoziție, ceaiurile stimulează sau diminuează apetitul stimulează tonusul psihic și reprezintă o importantă sursă de antioxidanți.

 

Pentru a te simți bine, pentru a beneficia de o anumită stabilitate fizică, organismul are nevoie să fie ajutat să elimine ceea ce îl poluează pe interior. Faci curat în casă, măcar o data pe săptămâna, nu? De câte ori faci curat la tine în organism? Bogăția de antioxidanți din ceaiuri este capabilă să anihileze toxinele din organism, și să protejeze corpul de agresiunea factorilor externi. Tot ceea ce trebuie să faci este să-ți stabilești colecția ta de ceaiuri – în funcție de problemele tale sau de nevoile organismului tău și să bei, zilnic una-două căni

Ceaiurile din plante și ceaiul verde și negru poate ajuta într-o dietă la scăderea în greutate și reprezintă o de creștere a capacitatea de apărare a organismului în față bolilor. Ceaiul negru, rezultat din fermentarea ceaiului verde este deosebit prin gustul lui, în timp ce, de departe, cel mai sănătos este cel verde, nefermentat, special prin aromă și gustul puțin amar. Deosebit de bun pentru sănătate este cel verde, fiind o ”€œmagazie” de antioxidanți. Japonezii beau și un ceai ”€œalbastru”, denumit și Oolong, care rezultă din fermentarea parțială a ceaiului verde. Calitatea și gustul depinde de mulți factorii, de la soi, până la modul de uscare și de momentul culegerii.

 

Ceaiul îți va dărui toată aromă lui doar dacă va fi corect preparat. De exemplu ceaiul negru este mai puțin pretențios decât cel verde sau cel albastru, unde apa trebuie să aibă o anumită temperatură. Ceaiurile de plante și cele medicinale au și ele reguli de preparare stricte pe care trebuie să le respecți, pentru că doar în acest mod ai posibilitatea de a a€”scoate” toate beneficiile din plante.

Decoctul nu este tot una cu infuzia, iar cantitatea de apa și de plantă trebuie respectată, pentru că ceaiul să aibă gust, aromă și eficientă, dacă este vorba de cele medicinale.

 

Nu toate ceaiurile se prepară la fel. Ceaiurile verzi se prepară cu apa în jur de 75-80 de grade, iar cel negru cu apa la 90 de grade. Ceaiurile tări (negre), trebuie lăsată să infuzeze 1-2 minute, în timp ce variantă verde, mai fină, are nevoie de 3-4 minute. Timpul de infuzare scade dacă folosești o cantitate mai mare de ceai.

 

Ceaiurile din plante și ceaiul verde și negru poate ajuta într-o dietă la scăderea în greutate și reprezintă o de creștere a capacitatea de apărare a organismului în față bolilor. Ceaiul negru, rezultat din fermentarea ceaiului verde este deosebit prin gustul lui, în timp ce, de departe, cel mai sănătos este cel verde, nefermentat, special prin aromă și gustul puțin amar. Deosebit de bun pentru sănătate este cel verde, fiind o ”€œmagazie” de antioxidanți. Japonezii beau și un ceai ”€œalbastru”, denumit și Oolong, care rezultă din fermentarea parțială a ceaiului verde. Calitatea și gustul depinde de mulți factorii, de la soi, până la modul de uscare și de momentul culegerii.

 

Ceaiul îți va dărui toată aromă lui doar dacă va fi corect preparat. De exemplu ceaiul negru este mai puțin pretențios decât cel verde sau cel albastru, unde apa trebuie să aibă o anumită temperatură. Ceaiurile de plante și cele medicinale au și ele reguli de preparare stricte pe care trebuie să le respecți, pentru că doar în acest mod ai posibilitatea de a a€”scoate” toate beneficiile din plante.

Decoctul nu este tot una cu infuzia, iar cantitatea de apa și de plantă trebuie respectată, pentru că ceaiul să aibă gust, aromă și eficientă, dacă este vorba de cele medicinale.

 

Nu toate ceaiurile se prepară la fel. Ceaiurile verzi se prepară cu apa în jur de 75-80 de grade, iar cel negru cu apa la 90 de grade. Ceaiurile tări (negre), trebuie lăsată să infuzeze 1-2 minute, în timp ce variantă verde, mai fină, are nevoie de 3-4 minute. Timpul de infuzare scade dacă folosești o cantitate mai mare de ceai.

 

Infuzia este cea mai folosită metodă. Infuzia se obține prin opărirea plantei cu apa. Trebuie folost doar un vas cu smalțul perfect întreg. Timpul de infuzare este specific fiecărui tip de ceai. Unele plante se pot prepară doar prin infuzie deoarece prin fierbere principiul lor activ dispare. Teiul, mușețelul, mentă se prepară doar prin infuzie, la fel și ceaiul verde și negru.

 

Decoctul este procedeul prin care plantă se amestecă cu apa rece, apoi totul se pune la fiert, un anumit interval de timp. Decoctul se strecoară și eventual se completează cu apa caldă. Frunzele, florile se fierb10 – 15 minute, iar cojile și rădăcinile 30 – 40 de minute.

 

Deci vin, cu întrebarea, ce ceaiuri consumați, de fel!? 

Care este cel care v-a impresionat pozitiv, dar și cel care nu v-a plăcut!? 

Recomandări!? 

 

 Mulțumesc! 

(mie imi place simplu, fără zahar, în general consum ceaiuri medicinale, cu efect antibiotic!) 

 

 

 

5-ceaiuri-din-plante-si-minunile-lor.jpg

Link spre comentariu

De mai bine de 10 ani, in fiecare dimineata, beau ceai negru sau ceai de sunatoare... daca am nevoie sa fiu "fresh" in ziua respectiva beau ceai negru.... daca vreau sa fiu relaxat beau ceai de sunatoare.... am ajuns la cele 2 optiuni dupa ce am experimentat multe alte ceaiuri din plante... pe termen lung, acestea doua, sunt excelente pentru sanatatea  si tonusul psihic ale subsemnatului!.... 300 ml este cantitatea bauta in fiecare dimineata... sunt variatii de la zi la zi functie de preferintele din respectiva dimineata... 1 sau 2 pliculete de ceai, o lingurita de zahar sau miere sau deloc dulce... PS. Cafea nu mai beau deloc de cand am inlocuit-o cu ceaiuri.... 

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Se bea ceai si in Orientul apropiat , in India si Pakistan , in deserturi si in munti . Si in toata Asia . In Afganistan ( zona muntoasa ) alimentatia de baza traditionala este alcatuita din turte nedospite , coapte pe pietre incinse , si ceai . Acolo majoritatea traiesc intre 80 - 100 ani . Vorbim de ceaiul " chinezesc " , care de fapt nu e originar din China , cu variantele verde , negru , galben . Culturi de ceai verde de ( foarte ) buna calitate sunt si in USA , oricat ar fi de greu de crezut . 

 

P.S. - Earl Grey este ceai negru , aromatizat cu bergamot , natural sau sintetic .  

Editat de gauss
Link spre comentariu

Eu beau ceai doar cind sint racit ''cobza''. Ceailul preferat e ceaiul de menta si sunatoare.

Iarna, mama, fie iertata, ne facea ceai de macese si de paducel. Fructele de maces le culegea din gardul  de la capatul ogrăzii. Nu departe era un paducel, plin cu fructe.  Ne mai facea si ceai de busuioc si sunatoare. Adevarul ,adevatat e, ca rar se intimpla sa fim raciti bocna. Iarna in vacanta, mai mult eram afara decit in casa. Cind nu mai puteam de frig ,abia atunci intram in casa.

Aici, unde stau acum, in fata casei , avem semanat busiuoc. Abia acum a inceput sa infloreasca.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Trebuie facuta distinctie intre ceaiurile " medicinale " ocazionale , si institutia ceaiului asiatic , care se consuma ca obicei , avand reactii imediate si beneficii cumulative pe termen lung . A doua versiune nu e specifica spatiului romanesc , si nici celui european continental . Din motive ( zic eu ) evidente , anume ca marfa e de import .  Doar Anglia e racordata , producatorii de ceai ( unii ) fiind la momentul introducerii consumului colonii ale Angliei  , si Rusia , unde obiceiul a patruns din zona asiatica . 

 

P.S. - personal consum ceai verde regulat de vreo 30 de ani , de cand a devenit accesibil pe piata romaneasca , alaturi de ceai negru ( nu zilnic ) , dupa inspiratie .  De multe ori le amestec la preparare . Alaturi bineinteles de " stramoseasca " cafea ... , am deschis cu ceva timp in urma si un topic la Bodega . Despre cafea , adica ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Seamana cu ailalti , de la americani . Care merg sute de km , si cumpara de juma' de rezervor , dupa ce se tocmesc la 10 dolari . Fiecare interesanti toti ( in felul lor ) . Daca ar fi  cat de cat  " adevarati  ",  adica emisiunile  ...  Dar totul e o mare regie .  Ma rog , asa o percep eu . Ca si la aia cu depozitele , liciteaza o curte de oameni si castiga numai aceleasi personaje care le vedem de ani buni . Mari strategii etc .  Ca si amanetul , si achizitorii - reparatori de masini  , si altii . Net - ul e plin de adevaratele  chestii din spate ,  emisiuni pentru  ... , nici nu stiu pentru cine ! In fine ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări