Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dog

alcon

Postări Recomandate

Dl . Nicolae Vacaroiu a declarat in repetate randuri ca ce se " aude " nu este adevarat ! " De altfel , este de notorietate ca eu nu consum de loc alcool ! " . Aceasta este spusa d - lui fost prim - ministru , la numeroase interpelari si interviuri . Acu' , judeca fiecare ... la jumatate , la trei sferturi , sau direct la litru !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Eu auzisem de "vodcăroiu". Ori "săniuță", varianta 2.:rade:

În vremuri mai recente poporul a emanat și alte năzbâtii, cică e unul "mandolină" care cântă prohodul economiei între două guri de tărie... in fine, lumea-i rea, vorbește vrute și nevrute :95

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu
La 31.08.2019 la 15:55, validae a spus:

Din păcate e la modă folosirea excesivă şi inutilă a unor termeni englezeşti pentru care există de mult înlocuitori consacraţi în limba română.Auzi mereu de trend, showroomjob şi multe alte cuvinte pentru care se putea folosi substituentul (tendinţă, expoziţie, serviciu).Avem multe cuvinte împrumutate din alte limbi, dar folosirea excesivă a ,,englezismelor,, în vorbirea curentă e foarte enervantă....

Cam toate cele mentionate de tine sunt neologisme si sunt imprumutate. Mai nou le e lene pana si sa imprumute, e mai simplu sa vb in engleza direct.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, +_Florin_+ a spus:

@informer, de acord că în epoca actuală  găsirea unei căi de comunicare menită să ne facă tuturor viata mai ușoară e o necesitate.

Poți spune că tot mapamondul ar fi bine să știe si limba engleză, ca a doua limbă, în afară de cea maternă. Și se pot face eforturi in acest sens. 

Dar ideile că omul ar trebui să vorbească o singură limbă pe Pământ sau că conceptul de identitate națională ar fi "perimat", sunt cel putin nefirești, ca să nu zic altfel.

Personal sunt de acord cu progresul și adaptarea permanentă la noi condiții, atâta tîmp cât "schimbarile" nu afectează naturalul si firescul.

Ce este "natural" ori "firesc", dupa parerea mea e relativ si subiectiv.

Vorbind de limba, am fost crescut de o bunica unguroaica... pana am mers la scoala (intors in orasul parintilor), vorbeam romaneste cu copiii pe afara si ungureste in casa sau cu copiii care stiau si ei (nu putini in judetul Bihor)... nu mi s-a parut nici o limba mai materna, mai naturala sau mai fireasca decat cealalta, nici nu mi-am pus problema si nu mi-o pun nici acum.

Pt. mine limba este o unealta de comunicare si atat, nu ma defineste sub nici o forma si nu consider ca trebuie sa aduc osanale uneia sau alteia... ma limitez la a vorbi si scrie pe cat posibil corect, in orice limba ar fi.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, gauss a spus:

Dl . Nicolae Vacaroiu a declarat in repetate randuri ca ce se " aude " nu este adevarat ! " De altfel , este de notorietate ca eu nu consum de loc alcool ! " . Aceasta este spusa d - lui fost prim - ministru , la numeroase interpelari si interviuri . Acu' , judeca fiecare ... la jumatate , la trei sferturi , sau direct la litru !

Atentie! Nea Nicu (Vacaroiu) chiar nu consuma bauturi spirtoase.

Link spre comentariu

Da Thunder, despre asta vorbeam! Normal ca tiparnitele lor nu aveau "ț" sau "ă".

Azi dimineata, la stiri, o fatuca, in 30 de secunde de interventie a folosit trei englezisme, desi termenii existau in limba romana. Dar vai, ce făloasa era!

Link spre comentariu

Pana la urma , sa vorbeasca si sanscrita ! Asta daca nu se poate altfel . Numai sa aiba sens ce spune , si sa  - l perceapa intai ( corect )  vorbitorul . De ce ? Simplu ... 

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/39-dintre-elevii-romani-sunt-analfabeti-functional-cum-ii-va-afecta-pe-viitor-1070140

Fenomenul nu e de ieri ... , undeva trebuie sa ajunga si cetatenii acestia . Adica in vreun sector al vietii sociale , si , de ce nu , economice . Multi au ajuns . Se vede cu ochiul liber . Zic si eu ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 8 ore, alcon a spus:

Atentie! Nea Nicu (Vacaroiu) chiar nu consuma bauturi spirtoase.

Cred ca se adevereste zicala, care spune ca:  nu iese fum fara foc !

Acum 21 minute, icar a spus:

Da Thunder, despre asta vorbeam! Normal ca tiparnitele lor nu aveau "ț" sau "ă".

Azi dimineata, la stiri, o fatuca, in 30 de secunde de interventie a folosit trei englezisme, desi termenii existau in limba romana. Dar vai, ce făloasa era!

Pai fătuca vroia cu tot dinadinsul, sa arate,  ''ca le are cu engleza''.:da

Link spre comentariu

Gauss, cind l-am vazut prima data pe Vacaroiu, am zis: vai ce mutra de betiv are! Toti au zis asa, inclusiv stiristii si...asa a ramas! Desi,  Vacatoiu nu bea mai mult decit oricare dintre noi. Siu asta din sursa sigura! Cred ca si eu il intrec, care beau un paharel de Anul Nou si ziua mea. Vinul, berea, bauturile straineze nu-mi plac. 

Exact, Orban e betiv sadea, a avut si un accident in stare de ebrietate, cu fuga de la locul faptei, dar...nu s-a pus! 

Sharky, nu, nu sunt neologisme, ci barbarisme. Avem pentru ele termenii tendinta, expozitie sau sala de expunere, serviciu/slujba/loc de munca. Ca intre timp au intrat in fondul lexical, e o alta poveste.

Link spre comentariu

Analfabetii functionali, nu sint neaparat un produs al ultimilor 30 de ani, degradarea invatamintului a inceput pe vremea impuscatului. E drept, acum, fenomenul aproape s-a generalizat. Normal, un tâmp e mai usor de agatat sa voteze cu anumiti trandafiri! Chestia e ca si scoate mei repede bita in trafic! Dar asta e doar o problema colaterala!

Link spre comentariu

Eu consum tarii ( otravuri ) . Si de import . Ma rog , rezonabil ( zic eu ) . Si nu prea se intampla in public . Altfel , consider ca singura sursa ( relativ ) sigura pentru comportamentul unei persoane libere , care circula si are o viata sociala este sotia ( sotul ) , sau amanta ( amantul ) . Sau ambele . Si nu numai referitor la consumul de bauturi alcoolice . Am folosit termenul relativ fiindca unii ( unele ) disimuleaza si fata de acestia ( acestea ) . 

P. S. - Cu dl . Vacaroiu aveam aceleasi informatii . De aceea am si postat . Ma rog , bere si jocul de table sunt obisnuinta . La fel si in cazul d - lui Orban , apropo de informatii . Ceva afecte se vad pentru un privitor avizat .  Nu stiu daca este betiv ( eu asimilez notiunea cu alcoolic ) , dar consuma consistent si nu prea rar . Accidentul de langa Cotroceni e " cu ochi si cu sprancene ". Dar a fost de mult , si dupa cum vedem ca actioneaza fortele de ordine , e posibila o musamalizare . Mai ales pentru preadistinse persoane , n - ar fi nici prima . Din pacate , nici ultima . Ca doar nu suntem in USA , ci in Romania .

P.P.S. - anumiti trandafiri sunt votati de multe persoane . Medici , judecatori , procurori , profesori etc . Cu leafa triplata ( dupa ce a fost dublata ) , nu e de neinteles . Mai ales cand unii maresc , si altii micsoreaza , si asta sistematic ( si programatic ) . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

O dam in politica, spre supararea moderatorilor, dar intreb, totusi, de ce, fix inainte de alegeri, s-au marit pensiile? Daca nu au nimic de amagit, de ce nu le-ar fi marit dupa alegeri?

Link spre comentariu
La 31.08.2019 la 16:37, +_Florin_+ a spus:

Moda asta de a adopta abuziv cuvinte din altă limbă nu e o noutate, să vedeți în perioada interbelică cum vorbeau "boieroaicele din inalta societate", trei cuvinte in română și două in franceză. Ca să știe lumea dom'le că ele sunt culte si au fost la Paris :57.

"Brand" (In sensul de marcă, firmă) l-am adoptat si eu, ca si "locație". Cel puțin ultimul nu mi se pare barbarism.

Cu observatia ca respectivele "boieroaicele din inalta societate" chiar vorbeau fluent limba franceza,  stiudiasera in acea limba, citeau sau puteau compune versuri in limba franceza, nu spoiala invatata din filme sau meniurile programelor de calculator!

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări