Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformatoare audio dvb

Dorin Bodea

Postări Recomandate

150 Ohm/68k... Aici n-am stat sa periez toate setarile aparatului, m-am dus cu un filtru C-message si am masurat la 1kHz... Atentie! Daca pun iesirea si intrarea aparatului "in scurt - closed loop" citesc 0.008% THD la 1kHz...

Celelalte frecvente nu o duc chiar asa de bine dar nu mai intru in amanunte, as declara la modul conservator nivelul maxim al acestui transformator la 22Vrms adica un 62V virf la virf, adica +26dBV, ceea ce nu multi producatori dau la categoria asta... 

WP_20190901_15_24_06_Pro2.jpg

WP_20190901_15_23_51_Pro2.jpg

Link spre comentariu

Pentru cei pasionati de metodele de masurare pun un "teardown" al aparatului cu care am masurat, un video destul de interesant, partea de THD de la minutul 27.20 incolo...

Link spre comentariu

Pai da, unii investesc in aparatura ptr. dotarea laboratorului, altii investesc aceasi suma ptr. realizarea unui amplificator single ended iar masuratorile raman la aprecierea urechii...Care varianta este optima?

Link spre comentariu

@simson Eu colectionez aparatura de pe vremea lui Ceausescu dar nu cred ca aceasta determina musai performante/calitate. Daca stii ce faci si ai o baza poti foarte bine sa imprumuti aparatura critica doar atunci cind nu se poate fara ea. Altminteri in ziua de azi pina si "pionierii" au un generator si-un osciloscop, dintr-o placa de sunet mai acatarii daca nu unele reale...

Link spre comentariu
La 02.09.2019 la 12:17, simson a spus:

Pai da, unii investesc in aparatura ptr. dotarea laboratorului, altii investesc aceasi suma ptr. realizarea unui amplificator single ended iar masuratorile raman la aprecierea urechii...Care varianta este optima?

Varianta utilizata de multe firme din domeniul audio folosesc ambele variante dintr-un motiv  extrem de clar: "e democratie", si, ca atare, atunci cand doresti sa vinzi un produs audio trebuie sa ai un produs cu caracteristici tehnice f. bune dar si care "sa gadile placut urechile ascultatorilor"!!!

Asta pentruca, indiferent de cat de democratic privim problema, trebuie sa tinem cont ca un dosar tehnic excelent nu va putea convinge decat o parte a clientilor ( cei ce se incred numai in masuratori ), ori, clientela cuprinde si pe acei care care vor sa fie impresionati cat se poate de placut de sunetul  unui sistem in care este inclusa componenta aflata in discutie. In felul acesta se ajunge la aprecierea finala care este PUR SUBIECTIVA si care, in tote cazurile sau in procent de peste 90%, determina decizia de a achizitiona sau nu componenta in discutie.

De aici la exagerarile hi-endiste, nu ami este decat un pas pe care il fac atat producatorii, vanzatorii, dar mai ales cumparatorii de azi.

Trebuie amintite 2 lucruri:

- notiunea de hi-end este pur subiectiva si nu are la baza vreun standard;

- modificarile in sunet, unele extrem de putin sesizabile, altele mai pregnante, au la baza perceperea timbrului sunetului reprodus, calitate nemasurabila cu instrumente. Deci, subiectivitatea pare a fi factorul decisiv in aprecierea componentelor audio !

Link spre comentariu

Este un topic foarte lung, maraton, pe diyaudio legat de perceptia sunetului si de masuratori.

Nu vreau sa creez polemica sau sa contrazic pe cineva numai din dorinta de contrazicere DAR orice se poate masura, iar daca nu se poate masura inseamna ca nu ai instrumentele potrivite sau nu stii ce sa masori.

Link spre comentariu

Da, discutiile astea, sa le spunem "realism vs ezoteric", nu le-a concluzionat nimeni pentru uz general, fiecare are parerea lui... :-)

Imi aduc aminte cu placere de lungile discutii cu Dl. Mateescu, deja de mai bine de 15 ani in urma... cum a trecut timpul!

In final fiecare are un aparat la el si-anume pilozitatea antebratului, cind aceasta se manifesta sub forma de piele de gaina inseamna ca sintem pe aproape cu sistemul  audio sub "test" ...  :limb:  :rade:

Editat de Dorin Bodea
Link spre comentariu

Asta pentruca, indiferent de cat de democratic privim problema, trebuie sa tinem cont ca un dosar tehnic excelent nu va putea convinge decat o parte a clientilor ( cei ce se incred numai in masuratori ), ori, clientela cuprinde si pe acei care care vor sa fie impresionati cat se poate de placut de sunetul  unui sistem in care este inclusa componenta aflata in discutie. In felul acesta se ajunge la aprecierea finala care este PUR SUBIECTIVA si care, in tote cazurile sau in procent de peste 90%, determina decizia de a achizitiona sau nu componenta in discutie.

DA , corect , de aceea e bine de testat personal fiecare componenta din linie , din pacate la noi nu prea sunt posibilitati pt asta , in west poti alege sursa de semnal ,ampliful ,boxele in orice combinatie ,ca sa alegi ce-ti place .In lumea de azi nu ma incred in date tehnice , cam se masluiesc ceva parametrii.Candva prin 1981 -2 la discoteca locala "mergea"muzica de pe 2 buc Maiac 205 si amplif Vermona de  2x  100W cu 2 boxe ,"trase la 75% putere, sa nu distorsioneze si era de ajuns.Acum prea se arunca Wati ,cred inexistenti.Pana si standardul HI-FI ( 20hz-20 000hz ) a cam fost uitat.....

De aici la exagerarile hi-endiste, nu ami este decat un pas pe care il fac atat producatorii, vanzatorii, dar mai ales cumparatorii de azi.

Trebuie amintite 2 lucruri:

- notiunea de hi-end este pur subiectiva si nu are la baza vreun standard;

Hi-end are un standard , trebuie neaparat sa fie scump , da bine......

Si ca sa fim on topic , cineva a avut ocazia sa asculte  aceasi linie ,in finalul careia erau trafuri japoneze cu tole de 0.1mm  si aceasi linie cu trafuri cu 0.05mm. Se simtea diferenta cu toate ca si primul suna al naibii de bine.

Link spre comentariu

@sesebe,

Nu ne contrazicem, DAR ...........ati auzit ca s-a realizat masurarea timbrului unei voci, sau a sunetului unei incinte sau amplificator, sau orice alt component al unui lant audio ???

O analiza spectrala a unui sunet este ceva aproape obisnuit ( ex. - recunoasterea vocii unei persoane ) in unele laboratoare - cu restul este mai dificil.

Acustica ramane partea cea mai dificila a fizicii ( la o distanta oricat de mica intre 2 puncte din spatiu, parametrii acustici sunt diferiti, oricat de mica ar fi aceasta diferenta !.

@amplifier ( usilitel! ),

- inca considerati ca in Westul Salbatic sunt mormane de posibilitati care stau la indemana oricui! Teoretic, asa este, daca ai bani poti cumpara orice echipament daca nu e clasificat ca secretos! Sau, sa inchiriezi un laborator gata dotat cu echipamentele necesare, de exemplu o camera surda, cu sau fara tehnician.  Dar sa privim lucrurile serios:

- cu ce v-ar ajuta sa stiti ca limita cvasilineara  a caracteristicii de frecventa a unui amplificator , la stanga este de 18,5 Hz ( fata de 15 Hz - in prospect ) si la dreapta de 21.896 Hz ( fata de 22.500 Hz in prospect ).

- daca la traductoarele unei incinte Fs are o abatere de 10 - 15% fata de valoarea Fs din fisa tehnica, veti decide sa refaceti acordul incintei si sa recalculati reteaua de separare pentru valorile obtinute din masuratori?

- in cazul in care la o pereche de incinte , traductoarele cu aceiasi destinatie au Fs cu abateri tot de 10% dar la una cu + si lacealalta cu -, ce veti face ?, veti reface incintele tinand cont de valorile Fs rezultate din masuratori???

- daca as asculta eu amplificatorul cu cele doua variante de transformatoare si as sesiza vreo diferenta, as putea privi lucrurile asa cum le-ati expus, lasand sa se inteleaga ca tolele mai subtiri ar permite obtinerea unui sunet mai bun !!! MAI BUN ???? In ce sens ? Ar avea un raspuns mai extins la joase sau la inalte? O modificare a caracteristicii de frecventa?

Cine si cati dintre ascultatori vor fi de acord cu dvs.? [ ne-am intors la aprecierea timbrului sunetului ! ]

Atat timp cat judecata aplicata unui lant sau component audio este in final pur subiectiva ............ mai corect este sa ne ferim de ierarhizari in acest domeniu. O ierarhizare in functie de gustul fiecaruia putem face. Cand mai intervine si elementul financiar, lucrul e mai complicat: daca nu e restrictiv, putem ajunge repede pe baza unei experiente proprii neplacute, sa constatam ca o piesa de 100.000 de euro NU este totdeauna "mai buna" decat una de 10.000 euro. Daca elementul financiar e restrictiv, sorry: ne intindem cat ne este plapuma si ne gandim de 10 ori inainte sa luam o decizie.

Sanatate la toata lumea!

Link spre comentariu

Ca si asa nu stia nimeni sa foloseasca transformatorul meu 1:10 m-am gindit sa-l fac mai prietenos... :limb:

Iata deci, in premiera mondiala, un TVC (transformer volume control) care poate scoate 2-3 Watt dintr-un 2A3 SE direct din CD player, asta ca sa ma exprim vulgar... 

Cursa logaritmica IEC 60393, cod 15A, 23 pasi, stereo

WP_20190909_18_35_29_Pro (2).jpg

WP_20190909_18_35_55_Pro (2).jpg

WP_20190909_18_39_54_Pro (2).jpg

WP_20190909_18_43_17_Pro (2).jpg

WP_20190909_18_47_46_Pro (2).jpg

Link spre comentariu
Acum 9 minute, Dorin Bodea a spus:

Ca si asa nu stia nimeni sa foloseasca transformatorul meu 1:10 m-am gindit sa-l fac mai prietenos... :limb:

Iata deci, in premiera mondiala, un TVC (transformer volume control) care poate scoate 2-3 Watt dintr-un 2A3 SE direct din CD player, asta ca sa ma exprim vulgar... 

Cursa logaritmica IEC 60393, cod 15A, 23 pasi, stereo

WP_20190909_18_35_29_Pro (2).jpg

WP_20190909_18_35_55_Pro (2).jpg

WP_20190909_18_39_54_Pro (2).jpg

WP_20190909_18_43_17_Pro (2).jpg

WP_20190909_18_47_46_Pro (2).jpg

Felicitari.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări