Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformatoare audio dvb

Dorin Bodea

Postări Recomandate

Ca sa nu-mi "poluez" chiar eu singurul subiect care mi-a mai ramas - dupa mai bine de 10 ani de activat pe forumul asta - deschid aici un topic unde am sa prezint unele din lucrarile mele,

acelea pe care le consider interesante prin inedit si/sau performante.

Incep cu un transformator de intrare (cam de marimea unei nuci) 1:10, 600 Ohm : 60 kOhm. Acesta este o varianta revizuita si imbunatatita a transformatoarelor de tip IN11xx pe care le-am prezentat in trecut si care permiteau defazarea foarte precisa a semnalului audio in scopul construirii etajelor PP pe o baza mult simplificata si, de ce nu?, mai "vintage"... :-) 

Cele trei fisiere atasate arata masuratorile pe 50, 300 respectiv 600 Ohm impedanta sursei de semnal. Mentionez ca in ziua de azi rar gasesti o sursa de semnal (CD, DAT, PC, etc) cu impedanta de iesire mai mare de 100-200 Ohm... pentru surse cu impedanta mai mare de 600 Ohm se poate insera un "cathode follower", folosind aproape orice trioda de semnal mic.

50 ohm 1_10.png

600 ohm 1_10.png

300 ohm 1_10.png

Link spre comentariu

Bravo ,aspect si performante 10 din 10  ! Imi place stilul cu forme cilindrice si mai ales cuprat.Se poate afla costul unei "bijuterii " ?

Link spre comentariu

Oare o eroare strecurata?

"Incep cu un transformator de intrare (cam de marimea unei nuci) 1:10, 600 Ohm : 60 kOhm. Acesta este o varianta revizuita si imbunatatita a transformatoarelor de tip IN11xx pe care le-am prezentat in trecut si care permiteau defazarea foarte precisa a semnalului audio in scopul construirii etajelor PP pe o baza mult simplificata si, de ce nu?, mai "vintage"... :-)"

1:10 nu ar fi insemnat 600 Ohm:6000 Ohm?

Vad ca este scris 60 kOhm...

Link spre comentariu

Rs/Rp = n**2 , de unde Rs = Rp * n**2 = 600 * 10**2 = 60k

Trebuie sa nascocesc ceva sa includa macar doua frumuseti din alea.

Editat de RockDok
Link spre comentariu

Transformatorul nu-i chiar 1:10 ci un 1:10,52 pentru ca am vrut rezultate in amplitudine rotunde, "neafectate" de factorul "insertion loss"...

Asadar 10,52^2=110,67*600=66,4k ... de aceea am folosit rezistenta de 68k in teste... bine, asta insemnind un exces de zel ca acolo se poate pune orice intre 30k si 1M, partial in functie si de impedanta sursei sau de capacitatea etajului de dupa secundar... dar nimic nu-i foarte critic, se comporta foarte frumos la diverse nepotriviri... rezonabile

Link spre comentariu

Eu ma refeream la raportul de transformare 1:10, rezistenta in DC a infasurarilor.

Adica presupunem infasurarea primara de ex 2000 spire si are 600 ohm DC , infasurarea secundara 20000 spire si va avea (teoretic) 6000 ohm, desi va fi mai mult pt ca este sirma mai multa, bobinindu-se straturi suprapuse, deci raport de transformare supraunitar de 1/10.

Si bagam pe input 1Vrms /600 ohm si la iesire scoate 10Vrms/6000 ohm.

Gresesc?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 12 ore, DjLeco a spus:

Eu ma refeream la raportul de transformare 1:10, rezistenta in DC a infasurarilor.

Adica presupunem infasurarea primara de ex 2000 spire si are 600 ohm DC , infasurarea secundara 20000 spire si va avea (teoretic) 6000 ohm, desi va fi mai mult pt ca este sirma mai multa, bobinindu-se straturi suprapuse, deci raport de transformare supraunitar de 1/10.

Si bagam pe input 1Vrms /600 ohm si la iesire scoate 10Vrms/6000 ohm.

Gresesc?

Da, gresesti.

Raportul de transformare nu este direct proportional cu raportul in DC a rezistentelor infasurarilor (cum scrii tu). 

Raportul de transformare n = numar de spire primar / numar de spire secundar = radical(Impedanta primar/Impedanta secundar)

Tu te-ai gandit ca daca am in primar 1000 spire si astea au 100 ohmi atunci  daca secundarul are  10000 spire va avea o rezistenta in jur de 1000ohmi ceea ce nu este adevarat.

Link spre comentariu
Acum 21 minute, adrian_pic a spus:

Tu te-ai gandit ca daca am in primar 1000 spire si astea au 100 ohmi atunci  daca secundarul are  10000 spire va avea o rezistenta in jur de 1000ohmi ceea ce nu este adevarat.

Sectiunea sarmei este identica?

Pt. ca dupa cum se stie rezistenta in DC variaza direct proportional cu lungimea si invers proportional cu sectiunea respectiv patratul razei.

Sigur ca lungimea totala nu-i chiar lungimea unei spire x nr. de spire din motive de straturi si modificare de lungime spira dar nah, se poate aproxima....

Editat de informer
Link spre comentariu

Foarte greu de construit un asemenea transformator  mai ales cu asemenea performante insa este pe deplin justificat atunci cind se doreste un sunet de inalta calitate, felicitari Dorin !

Link spre comentariu

Multumesc!

Aici am modificat conditiile de test in sensul aproprierii de o sursa din viata reala si anume CD player. Astfel am micsorat impedanta sursei la 150 Ohm (50+100) si am marit semnalul pina cind am citit pe rezistenta de sarcina de 68k valoarea de 17Vrms. Nu-mi place valoarea asta, insa daca merg peste 18Vrms cu sondele existente intru in limitare... (am sa pun rezultate cu alt aparat de test care accepta tensiuni mai mari, Keithley 2015 THD, mai incolo)

Pentru cei tentati sa spuna ca distorsiunile la joase sint mari sa facem un calcul simplu: 43.67+17.59=61.26dB=0.086% THD la 20Hz...

17 Vrms 150 ohm.png

Link spre comentariu

Exact cum s-a spus mai sus m-am gindit.

Daca am gresit nu am de ce sa ma supar, eu am bobinnat pe vremuri doar citeva trafo de retea, pentru amplificatoare, pe miez de TMA315.

Succes Dorin in continuare!

Ce faci tu e deja ARTA nu hobby.

Si scriu asta nu ca sa ling in sau sa umflu pe cineva in pene, dar am ascultat sunet trecut prin trafo facut de tine si mi-a placut.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări