Vizitator viobio Postat August 29, 2019 Partajează Postat August 29, 2019 (editat) Deschid aici un topic unde se pot purta discuții despre reacția negativă globală , dacă este benefică sau nu , in amplificatoarele cu tuburi electronice. Ce spune colegul nostru tm07uxo " Va trebuii inca multa vreme ca sa inteleaga si comunitatea electronistilor de pe acest forum ca reactia negativa globala nu este benefica calitatii sunetului...Va trebuii sa curga inca multa apa pe Dunare, pentru a intelege aceasta. Marile firme in domeniu nu folsesc in produsele lor reactia negativa globala pentru ca stiu sa faca amplificatoare bune...Domnilor.... sesebe, George si multi altii..... noi facem amplificatoare proaste si de acea avem nevoie de reactie negativa globala nu firmele mari...lumea e divizata in doua si in chestiunea aceasta a fi sau a nu fi...intrebarea este simpla....insa raspunsul depaseste cu mult puterea de intelegere a multora...Aici pe forum realizari concrete si susustinatori a faptului ca nu este necesar reactia negativa globala sint doar doua persoane unul de pe Cris si altul de pe Mures...Daca mai sint si altii sa ridice mina ...Realizarile acestor Domni au fost comfirmate si prin masuratori dar si prin ascultare.... Sa mai citim si aici......https://www.nataudio.com/products.html Era sa uit ...sau aici ...https://www.audionote.co.uk/stereo-power-amps " Citatul este din topicul despre amplificatorul Ayon Spirit II . Eu sunt de părere că reacția negativă globală este benefică , in primul rind reduce mult distorsiunile . Repet aici ce am spus și in topicul despre Ayon Spirit II , basul este cam împrăștiat , de multe ori pe unele pasaje muzicale nu poți distinge toba mare de chitara bas sau contrabas , auzi o amestecătură , o mormăială ..Pe muzici care le cunosc extrem de bine , am auzit un bas lung si moale , in loc de unul scurt și percutant . Ieri am ascultat amplificatorul cel puțin cinci ore , cu diferite muzici . Eu am mai spus pe aici că sunt fan PP si reacție negativă globală , asta nu înseamnă că trebuie să fie toți de acord cu mine . Eu sunt curios de ceva , dacă se măsoară două amplificatoare de aceași putere , unu cu reacție negativă globală , altul fără ,care va avea THD si IMD mai mici , eu zic ca că cel cu reacție negativă globală . Editat August 29, 2019 de viobio Link spre comentariu
tm07uxo Postat August 29, 2019 Partajează Postat August 29, 2019 Bas - inprastiat, amestecatura, mormaiala = transformator de iesire prost. Si eu am mai spus pe aici ca sint fan SE fara reactie neg. globala , asta nu inseamna ca trebuie sa fie toti de acord cu mine. Nu inseamna ca un amp PP nu poate sa sune bine. Referitor la amp. PP supus masuratorilor cu sau fara reactie negativa globala am mai spus tot pe aici ca parametrul THD masurat a fost oferit de fabricanti vinzatorilor de scule audio. Nu s-a inventat inca acel aparat de masura care sa masoare distorsiunea reala ...Cu regret trebuie sa va scriu ca utilajul pe care -l detineti nu masoara ce trebuie...Nici aparatele D-lui derdoctor [sper ca nu se supara ] precum coroanele papei de la Roma puse una peste alta nu masoara ce trebuie...Am o intrebare .... in cataloagele de tranzistori este dat un parametru ft frecventa de taiere , in cataloagele de tuburi nu prea se mentioneaza acest parametru , sau nu am vazut eu bine ...stie cineva tuburile cel mai des utilizate ECC83, ECC82, ECC88 pina la ce frecventa merg ? Multumiri anticipat de raspuns. Link spre comentariu
gauss Postat August 29, 2019 Partajează Postat August 29, 2019 https://skyfiaudio.com/products/fisher-fm-am-r-200-multiplex-stereo-tuner-all-tube-classic-and-collectable 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat August 29, 2019 Partajează Postat August 29, 2019 (editat) Acum 1 oră, tm07uxo a spus: .... in cataloagele de tranzistori este dat un parametru ft frecventa de taiere , in cataloagele de tuburi nu prea se mentioneaza acest parametru , sau nu am vazut eu bine ...stie cineva tuburile cel mai des utilizate ECC83, ECC82, ECC88 pina la ce frecventa merg ? Multumiri anticipat de raspuns. Explică dumneata relevanța/însemnătatea/importanța acestui parametru ft în audio ? (montaj cu tuburi sau tranzistori, hibrid) atât timp cât la ieșire adaptarea sarcini se face prin intermediu unui transformator de ieșire. Putem "analiza" chestiuni banale dacă dorești. Răspunde bine în audio porcăria de mai jos(reacție negativă totală) ca bandă,THD, ... rejecție de mod comun bla-bla-bla ? Răspunde mai bine un repetor pe catod ?(repetor pe emitor) sau un transformator 1:1 ? Editat August 29, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
d2134 Postat August 29, 2019 Partajează Postat August 29, 2019 Acum 52 minute, tm07uxo a spus: Am o intrebare .... in cataloagele de tranzistori este dat un parametru ft frecventa de taiere , in cataloagele de tuburi nu prea se mentioneaza acest parametru , sau nu am vazut eu bine ...stie cineva tuburile cel mai des utilizate ECC83, ECC82, ECC88 pina la ce frecventa merg ? Multumiri anticipat de raspuns. In cataloagele de tuburi se dau capacitatile interelectozi si electrozi-masa. In functie de montaj calculezi raspunsul in frecventa. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 29, 2019 Partajează Postat August 29, 2019 (editat) Evident dacă ai cu cine discuta. O grilă de comandă se poate polariza prim 10MΩ sau poftim prin numai 10KΩ, la fel de bine poate fi conectată direct în masă. Editat August 29, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat August 29, 2019 Partajează Postat August 29, 2019 Da, exista o însemnătate foarte mare a acestui parametru (Ft) la tranzistoare iar dacă nu înțelegi însemnătatea lui este și normal sa consideri ca amplificatoarele fără reacție negativa globala sint mai bune. Ar trebui clarificat un aspect: Ce înseamnă reacție negativa globala? Sau care nu mai este globala? Dacă o reacție negativa se aplica pe un grup de 2 etaje de amplificare din 4 (caz ipotetic) este globala sau doar locala? Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat August 29, 2019 Partajează Postat August 29, 2019 Acum 1 oră, tm07uxo a spus: Bas - inprastiat, amestecatura, mormaiala = transformator de iesire prost. Si eu am mai spus pe aici ca sint fan SE fara reactie neg. globala , asta nu inseamna ca trebuie sa fie toti de acord cu mine. Nu inseamna ca un amp PP nu poate sa sune bine. Referitor la amp. PP supus masuratorilor cu sau fara reactie negativa globala am mai spus tot pe aici ca parametrul THD masurat a fost oferit de fabricanti vinzatorilor de scule audio. Nu s-a inventat inca acel aparat de masura care sa masoare distorsiunea reala ...Cu regret trebuie sa va scriu ca utilajul pe care -l detineti nu masoara ce trebuie...Nici aparatele D-lui derdoctor [sper ca nu se supara ] precum coroanele papei de la Roma puse una peste alta nu masoara ce trebuie...Am o intrebare .... in cataloagele de tranzistori este dat un parametru ft frecventa de taiere , in cataloagele de tuburi nu prea se mentioneaza acest parametru , sau nu am vazut eu bine ...stie cineva tuburile cel mai des utilizate ECC83, ECC82, ECC88 pina la ce frecventa merg ? Multumiri anticipat de raspuns. Dacă tuburile folosite funcționează până la 100khz , cu toate că pot mult mai mult , 100khz sunt arhisuficienti pentru audio . Cum a spus dl valderama , buba cea mare este in traful de ieșire , dacă ai capacitate mare intre primar si secundar .....degeaba ai tuburi care merg până la 1Ghz. Ca fapt divers , E88CC,6922,6DJ8 , 6H23P , merg montate in blocul FM de la aparatele de radio , eu am citeva la care am inlocuit ECC85 cu tuburile nominalizate mai sus , am selectivitate mult mai bună , dacă merg in FM ....in audio sunt parfum . Link spre comentariu
Vizitator Postat August 29, 2019 Partajează Postat August 29, 2019 Am incercat NFB la citeva amplificatoare facute de mine apoi am renuntat complet la aceasta procedura, nu am sa expun motivele fiindca de-a lungul timpului au mai fost discutii legat de acest aspect totusi unele reactii negative locale aplicate moderat maresc stabilitatea amplificatorului fara sa afecteze sunetul in special prin nedecuplarea in c.a. a catozilor sau a celor de tip Schade aceasta din urma doar daca este neaparat nevoie sa se echilibreze spectrul armonic Link spre comentariu
VAX Postat Septembrie 13, 2019 Partajează Postat Septembrie 13, 2019 La 29.08.2019 la 9:57, gauss a spus: https://skyfiaudio.com/products/fisher-fm-am-r-200-multiplex-stereo-tuner-all-tube-classic-and-collectable Unul din asta mi-ar trebui mie, sa faca caldura in casa pe timpul iernii. Sunt decuplat de la termoficare si folosesc (rar - cand este cazul) calorifer electric. Am 20-21 de grade in camera (este suficient) in timpul iernii. Face caldura si televizorul, care merge tot timpul. In legatura cu subiectul pus in discutie, reactia negativa globala poate sa duca la instabilitate (oscilatii) din cauza defazajelor introduse in cele n etaje de amplificare. Reactia negativa locala nu este periculoasa. Nu am citit ceva (un studiu - cu calcule) in care sa se analizeze cele doua tipuri de reactie (o comparatie, etc). Link spre comentariu
dark_angel Postat Septembrie 13, 2019 Partajează Postat Septembrie 13, 2019 Pai in cazul asta de ce mai cumpara romanii pe langa televizoare si centrale termice? Ca s-ar incalzi toti doar cu tv-ul.... Daca ai un calorifer de 5kW care defapt nu e calorifer ci sunt panouri radiante (imprastiate prin casa) si asa iti place sa le spui e altceva... Revenind la reactia negativa, daca ai grija la marginea de faza pentru castig unitar atunci nu apar probleme. La un SE oricum transformatorul actioneaza ca un FTJ iar amplificarea in tensiune o face cu precadere primul etaj (sau transformator ... de ce nu? poate unul marca dvb) , tubul final mai putin. Ei bine pentru 2-3 etaje nu e asa mare problema lipsa reactiei negative globale, Nelson Pass are ceva exemple cu niste "calorifere" cu mosfet, parca Zen le-a botezat. Merge pe acelasi principiu, etaje cat mai putine https://www.passlabs.com/press/audio-distortion-and-feedback . Link spre comentariu
VAX Postat Septembrie 13, 2019 Partajează Postat Septembrie 13, 2019 Acum 9 minute, dark_angel a spus: Pai in cazul asta de ce mai cumpara romanii pe langa televizoare si centrale termice? Blocul este pe cadre de beton armat, cu peretii din BCA (izolatie termica buna). Apartamentul meu este intre apartamente incalzite cu centrala proprie. Nu trebuie sa cheltui bani cu incalzirea. In legatura cu reactia negativa globala, nu am studiat problema (nu ma intereseaza Hi-Fi decat marginal). Cred ca liniarizarea prin reactie negativa locala este avantajoasa si din punct de vedere al distorsiunilor de intermodulatie mai mici. Link spre comentariu
Dorin Bodea Postat Septembrie 13, 2019 Partajează Postat Septembrie 13, 2019 (editat) Crownhurst and Shorter au demonstrat ca "the more negative feedback you have the higher upper harmonics" ... De fapt ei n-au zis asta, doar au demonstrat, traducerea imi apartine... mai exersez si eu in engleza ca daca nu o uit... Editat Septembrie 13, 2019 de Dorin Bodea 1 Link spre comentariu
gg101 Postat Septembrie 13, 2019 Partajează Postat Septembrie 13, 2019 Acum 10 minute, Dorin Bodea a spus: Crownhurst and Shorter au demonstrat ca "the more negative feedback you have the higher upper harmonics" ... ...yeap ! and less amplitude of lower and bass frequencies . Link spre comentariu
dark_angel Postat Septembrie 13, 2019 Partajează Postat Septembrie 13, 2019 Asa o fi, dar parca e mai frumos cu un castig cat se poate de constant in banda audio fata de un "deal" sau o "vale" in raport cu unele frecvente. Tot nea' Crownhurst parca spunea ceva si de dozarea NFB si dadea niste decibeli pe acolo dar nu mai tin minte, o fi fost doar o ipoteza de-a lui ... cine stie... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum