Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce sa fac sa nu se mai incinga ? :((

adynis

Postări Recomandate

se da schema din figura atasata;Initial aveam un BD137(vreo 45V si vreo 1.2A), apoi am pus un BD 439 (60V si 4A) si in final am incercat si cu un TIP102 (8A, 100V) si toate se INCING in vreo 20 secunde DOAR cand cuplez din comutator circuitul cu care aprind cateva leduri dincolo de LM7805, in total masurat 100 mA. Normal mi-ar trebui maxim vreo 500mA pe care sa-i duca LM7805 dar in conditiile in care la 100mA mie mi se incing alea de nu le pot atinge ... :((Alimentarea este de 38V (de la un transformator) dar in functie de sarcina pe care o va duce transformatorul tensiunea poate scadea pana pe la 24V ... (deci zenner mai mare nu prea pot pune:( ) iar placuta cu cablajul este facuta :-| E vreo varianta sa pot rezolva situatia? later edit: am verificat si curentul direct in colectorul tranzistorului si chiar este 100 mA, iar tensiunea pe CE este de 21.9 V .. deci 2.19W ... iar TIP102 avea parca 80W ... (chiar daca i-as pune radiator ... nu pot sa-i pun ceva GIGANT ... si in plus acum e consum de 100mA nu de 400... Mersi.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adynis

3

• cirip

2

• mircea888

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

pai tu ai pus radiator la tranzistor sau nu? oricum trebuie radiator, eventual poti pune tranzistorul pe un radiator mai mare care sa fie separat de placa.fara radiator e normal sa se incinga asa.vezi ca LM7805 merge la 35V, cred ca nu se va intampla nimic daca renunti la tranzistor si la zener. daca ai 38V in gol atunci in sarcina scade macar la 35V.

Link spre comentariu

Pai initial nu-i gandisem radiator ... Dar am incercat si cu radiator si tot se incinge ... adica incalzeste radiatorul cat sa friga ... pot tine degetul pe radiator cam 1 secunda .. 2 ... si repet, asta la 1.5mA ... M-am gandit si la alimentarea directa a lui LM7805 dar am masurat si abia pe la 250mA scade tensiunea la 35V ... si mi-e ca se va incinge la maxim lm7805 chiar daca e pe radiator ... :-|

Link spre comentariu

am verificat si curentul direct in colectorul tranzistorului si chiar este 100 mA, iar tensiunea pe CE este de 21.9 V .. deci 2.19W ... iar TIP102 avea parca 80W ...

Salut,Atentie putin la interpretarea foii de catalog. Uite linkul asta: http://www.fairchildsemi.com/ds/TI/TIP102.pdfPuterea maxima disipata de colector este de 2W la ambiant de 25 de grade adica fara radiator. Puterea maxima este 80W _daca_ temperatura capsulei este mentinuta la 25 de grade, adica pe radiator infinit.La 2.19W fara radiator esti peste specul tranzistorului.Cirip
Link spre comentariu

Salut,Atentie putin la interpretarea foii de catalog. Uite linkul asta: http://www.fairchildsemi.com/ds/TI/TIP102.pdfPuterea maxima disipata de colector este de 2W la ambiant de 25 de grade adica fara radiator. Puterea maxima este 80W _daca_ temperatura capsulei este mentinuta la 25 de grade, adica pe radiator infinit.La 2.19W fara radiator esti peste specul tranzistorului.Cirip

Mda ... asa se pare ca este ... DAR ... iarasi sunt cateva nelmuriri:- Am pus tranzistorul TIP102 pe acelasi radiator Mare a tranzistorului care reprezinta elementul regulator serie din circuitul meu (un BD245C care se presupune ca ar trebui sa reziste cand vor trece 2A (tensiunea putand fi variata intre 1 si ~25V). Radiatorul este unul de procesor, asa relativ ca volum cam 6cm/7cm/3cm ... dupa vreo 15 minute cu aproximativ 150 - 200mA prin tranzistorul TIP102 radiatorul din spate s-a infierbantat astfel incat pot tine mana pe el maxim 5 secunde ... Pai daca as mai si pune o sarcina mare pentru celalalt tranzistor (ERS-ul) ... ce iese acolo ? :-(-celalalt tranzistor el meu (ERS-ul) cum se presupune ca va suporta la valorile respective (max. 2A cu tensiune de iesire ..25V) ?-Cum altfel pot face ca sa alimentez lm7805 fara sa fie problema caldurii ? (tensiunea de alimentare: 20 - 38V) : direct, mi-e frica c-o sa se incinga la fel de tare 7805; cu alt transformator ar fi o varianta, dar mi-ar placea fara; vreo alta idee sa micosrez puterea disipata pe transitorul din prima figura?
Link spre comentariu
ce iese acolo ? :-(
Cum ce? Simplu! Talmes balmes ca la nashu! :yawinkle:

cum se presupune ca va suporta la valorile respective (max. 2A cu tensiune de iesire ..25V) ?
Cu stoicism si emulatie patriotica si revolutionara! Ce nu te-omoara, te-ntareste. Acuma pe bune. P=U*I. U intre E si C si I e crt prin dispozitiv. Compara cu foaia de catalog, aplica deratingul in fct de temperatura si... cam asta e. Faptul ca pe tranzistor scrie 80W nu inseamna mare lucru daca nu iei in considerare si conditiile in care... bla bla.

-Cum altfel pot face ca sa alimentez lm7805 fara sa fie problema caldurii ?
Ca sa reduci puterea disipata tre' sa reduci unul din factorii care determina puterea. I nu-l poti micsora ptr ca ala e crt de sarcina. Atunci incerci sa reduci U pe dispozitiv. In cazul asta U intre intrare si iesire se reduce prin inserierea unei rez de putere la intrare, care, la curentul de sarcina maxim, mai lasa fro 2-3V cadere pe 7805. Atentie, disipatia totala nu scade. Randamentul va fi tot de KKO, dar muti caldura de pe integrat pe o rezistenta.

Solutia cea mai eleganta in cazul tau, daca nu vrei sa pui alt traf, e o sursa in comutatie, un step down sau buck.

Cirip

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări