Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Banda led rigida 144 led pt iluminat

ionapostol

Postări Recomandate

Acum 4 ore, Spitfire a spus:

Exceptand situatia in care din motive estetice, sau chiar optice propriu-zise, sunt necesare baghete, mie imi pare incomoda solutia de iluminare LED cu baghete, se pierde unul din avantajele LED-urilor, geometria miniaturizata si usurinta de transport. Si mai aiurea e situatia "tuboled-urilor" , tuburi fluorescente imitatie cu LED...aiurea rau sa te plimbi cu teava de 1,2m care imita un tub de 36W!

Strict parerea mea: Prefer ca sursa de lumina sa aiba suprafata mare, panou,  bagheta, sau ceva ce aratat ca un  tubu fluorescent. Pentru ochii mei este mult mai comod ca sursa de lumina sa nu fie punctiforma.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Ovidanie a spus:

Strict parerea mea: Prefer ca sursa de lumina sa aiba suprafata mare, panou,  bagheta, sau ceva ce aratat ca un  tubu fluorescent. Pentru ochii mei este mult mai comod ca sursa de lumina sa nu fie punctiforma.

Vezi ce am facut eu cu sursa de lumina punctiforma (sau mai exact concentrata)!

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Credeam ca am spus clar mai sus - daca sursa este cu densitate mare de radiatie (sa zicem un COB) atunci trebuie:

1. fie sa existe elemente de optica secundara care sa nu permita sa ajunga in ochiul utilizatorului (lentile, oglinzi, prisme, tuburi)
  2. fie sa preia radiatia concentrata si sa o "dilueze" spatial adica sa o imprastie pe un dispersor cu dimensiuni atat de mari incat sa nu mai fie deranjant
  3. fie emisia sa se faca spre o suprafata reflectanta-mata (suprafata continuta in corpul de iluminat SAU chiar spre tavan sau un  perete alb) ceea ce va produce reflexie partiala dar si dispersare (suprafata fiind mata, nu oglinda).

Poate mai aveti si alte idei... totul este ca in ochii locuitorilor zonei sa nu intre radiatie mai intensa ca pragul de tolerabilitate.

Link spre comentariu

În ce sens? 

Ca să iluminezi o camera?

Cred ca glumești. Ai văzut cita lumina generează? Luminozitatea lui este cit a unui televizor, atita doar ca tv-ul este mai mare și deci o sa dea mai multa lumina. 

Dacă vrei sa scrii ceva pe un perete cu litere luminoase atunci cred ca se poate. 

Nu mai comentez ce CRI are. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Imi cer scuze ca o sa fiu maxim de transant:

• chiar nu inteleg fixatia pe benzi/baghete, decat daca ar fi vorba de ceva care in mod clar sa impuna asa ceva, mai ales ca vad ca se doreste pret "bun", adica mic
  • solutia este clara si testata cu succes de mult timp si de multi oameni: COBuri
  • exista diverse COBuri de la TME (LiteOn, Prolight, Citizen) testate de colegi de pe foum, cu ele nu mai trebuie sa iti iei riscuri
  • chiar daca ai nevoie de o geometrie "lunga" decat sa risti cu cativa metri de banda care oricum nici nu prea are cum sa fie buna - mai bine 5-6 COBuri dispuse liniar si alimentate in paralel dintr-o singura sursa CC. Sursa dimensionata corespunzator... sunt sute de variante pe TME. Plus radiatoare independente, dupa nevoie
  • asa ai sursa de lumina garantata / alimentare cu randament bun / pret de cost rezonabil avand in vedere ca la acelas CRI si randament nu poti sa ajungi cu nici o banda... (oricare) // iar daca vrei sa folosesti baghete atunci iesi mult mai scump

Deci chiar nu vad de ce cauti variante "altfel" cand toata lumea iti spune ca nu exista.

Link spre comentariu

Cob-uri ne-cob-uri, ideea este ca nu imi place ce iese cu acele coburi. Dpdv al designului imi place sa realizez ceva liniar pe tavan si aceste benzi/bare ar fi ideale...

Am cautat pe tme si am gasit asta. nu pare chinezarie , are chiar si acel indice de redare...ridicat... dar...astept o parere.

Link spre comentariu

Pare ok dar eu personal nu an testat-o sau auzit de alții sa o testeze. 

De producător nu am auzit pina acum dar asta nu înseamnă neapărat că-i bună sau nu. 

Mai contează și cu ce o alimentezi - sa fie de calitate și apoi trebuie de văzut și ce cerințe de răcire are pt ca ar fi bine dacă o poți menține sub 60 de grade în orice condiții (și iarna dar și vara la 35 de grade în casa). 

Poți cumpăra doar una și sa o testezi DAR foarte important :sa ai și termen de comparație corect, nu un bec luat din bazar. 

Link spre comentariu

Asta in speta NU

Daca eu am citit bine datele are 62mA/m adica in jur de 1,5W/m la un randament de 130lm/W

Insa tu cumperi numai 30cm, adica vei avea imensa putere de 0,5W si 65 lumeni... ??? or fi astia seriosi??? , poate ceva au gresit...

Daca intri in DS acolo precizeaza insa ca 1,5W sunt pentru toata lungimea, deci ai 1,5W si 200 lumeni la 73 de lei.

Presupun ca vei avea nevoie de 2000lm sa zicem, deci 730 lei.  ??? Plus alimentarea si racirea, ajungi la 1000 lei...

GLUMESTI????

Pentru 2.000 lumeni (de 10 ori mai mult) un COB tinde sa coste de 5 ori mai putin... Nimica toata, doar de 50 ori mai scump...

Ce spui cu COBul arata ca nu ai inteles nimic.:

- doresti sa ai emisia de pe o bara de 2m liniari

- poti sa pui banda jalnica si vei avea emisia din 200 de leduri, sa zicem

- dar poti sa pui pe aceeasi lungime un numar de 6 COBuri -> va iesi ceva tot liniar, cum doresti tu, vor fi distantate la 40cm intre ele, dar in zona tinta lumina se va suprapune de la mai multe COBuri, nu vei avea zone neiluminate... este cam acelas lucru...

Avantajul este ca sa pui tu manual 6 COBuri este lejer, dar sa pui 200 de leduri este mult mai dificil si nu are rost... nu va exista mare diferenta - asta atat timp cat ai prevazut cumva ca lumina sa nu bata direct in ochi...

Totusi chiar si un led te orbeste binisor din cauza ca emisia este aproape punctiforma, deci se mentine o densitate energetica foarte mare.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Da, din pacate @Dxxx are dreptate, eu nu m-am uitat si la cantitatea de lumina generata. 

Cantitatea de lumina generata este foarte mica 196Lumeni/m, cam ca de la o lumanare sau ca de la un bec de figider de 15W.

Este buna pt iluminare de fundal dar nu pt iluminare principala.

Incearca sa gasesti sa gasesti in lista asta ceva si apoi putem discuta despre ......

Editat de sesebe
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Vezi ca dracu' sta in detalii.

Nu exista leduri de 88mA... trebuie un cod si un DS

Tu poti sa pui acolo, la cei 88mA si un led de fix 88mA maxim (caz ultra-prost, ai indice incarcare 100%) dar pot fi si de oricat de mult, chiar si de 5A, de ce nu?

Exista leduri normale, cu o jonctiune... dar exista si cele multi-jonctiune (aici diferenta LED-COB devine incerta).

Dupa aia vine suportul pe care le lipesti:

- este PCB normal cu insule de racire mari?

- este MC-PCB?

- este dublu-placat cu viasuri de racire?

Este oare vorba si de radiator... atunci ce caracteristici are, care este interfata/TIM, cum se face fixarea?

Cele 20 leduiri sun cablate CUM???? oare toate in serie / oare toate in paralel / sau sunt cate X in serie si catenele in paralel???

Te rog sa citesti subiectul sticky si sa nu mai vii cu informatii trunchiate, este si enervant si arata si lipsa de consideratie pntru interlocutori, sa tragem noi cu clestele informatii...

(https://www.elforum.info/topic/136239-inainte-de-a-posta-in-aceasta-rubrica/)

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Nu este prima oara cand pe acest forum primesc informații aiurea cu toate ca eu am intrebat altceva...sa fie oare tendința de a ne arsta mai balene decat suntem !!!?

Revenind la întrebarea mea, eu am un led, becoled, cob , ...whatever...care consuma fix 88 mA masurat cu aparatul de masura...so...poate cineva sa-mi raspunda ?...fara divagatii.

Macar spuneti-mi sa caut in alta parte...deh aici este vorba numai de savanți...☹️  

20 leduri x 88mA = 1.76A...

Are importanta daca e paralel sau serie avand in vedere ca vorbim de consum !?

Hai sa pun o întrebare mai simpla:

Daca alimentez acest led cu 70mA este  ok ?

Nu am in acest moment posibilitatea sa alimentez cu mai puțin curent si de aceea intreb.

Pentru liniștea sufletească este vorba de acest bec: https://www.led-zone.ro/becuri-led/becuri-led-g4/bec-led-g4-3w-cob-silicon-12v

Editat de ionapostol
Link spre comentariu

Pe un topic despre banda rigida led nu se intreaba despre T10 auto

Este Off-topic venind chiar de la OP.

In plus sa hotarasti tu cat sa spui si sa fii suparat ca nu ti se raspunde cum doresti - este NESIMTIRE

De asemenea este si lipsa de logica sau de cunostinte - ce legatura este intre curent si disipatie??? daca ai frecventat clasa a 7-a trebuia sa stii ca este necesara si tensiunea ca sa completam relatia.

Iar disipatia nu este relevanta in sine pana nu stim ce anume corp fizic trebuie sa o faca.

TOPIC INCHIS

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări