sesebe Postat August 30, 2019 Partajează Postat August 30, 2019 Iar incepem sa vorbim de componentele disponibile la vinzare vs componentele pt uz industrial. Nu am zis (nu asta am vrut sa se inteleaga) ca sint toate proaste ci ca cele care se pot cumpara din magazine sint proaste. Iar cele cu adevarat calitative sint greu de achizitionat si, in general, muuult mai scumpe decit cele uzuale din magazine. Arata-mi si mie citi dintre adeptii benzilor LED, flexibile sau rigide, ar mai utiliza aceste benzi daca ar costa de 10-20-50 de ori mai mult. Citi dintre ei si-ar mai cumpara benzi LED daca ar costa 500-2000RON banda de 1-2m? Nu, adeptii acestor benzi LED au devenit interesati de ele tocmai pt ca sint ieftine, sub 100RON la 5m lungime. Vezi topicul cu bateriile legat de calitatea celor din magazine vs cele de uz industrial! Link spre comentariu
ionapostol Postat August 31, 2019 Autor Partajează Postat August 31, 2019 (editat) Sesebe despre ce vorbim!? Toate lucrurile produse de om sunt mai mult decât imperfecte si datorita acestui lucru ele for trebui schimbate la un moment dat. Nici un corp de iluminat nu rezista la nesfârșit. Accept minusurile celor de slaba calitate, in loc sa le schimb la 7 ani probabil o voi face la 3... Metoda aleasa de mine si anume soclu g4 si becurile respective îmi permit sa le schimb usor. Intrebasem si eu daca este vreo diferență între 12v și 220v daca este mai bine sa merg pe unele sau pe altele. Editat August 31, 2019 de ionapostol Link spre comentariu
sesebe Postat August 31, 2019 Partajează Postat August 31, 2019 (editat) Singurul avantaj la cele la 12V este ca poți sa le pui o sursa mai buna dar în rest nu vad nici o diferență din punct de vedere a rezistentei în timp sau calității luminii. Toate sint cu CRI prost. La un CRI slab ochiul sesizeaza ca și cum nu ar fi suficienta lumina chiar dacă lumina este puternica spre deosebire de un CRI mare de peste 85-90 unde chiar dacă lumina este mai slaba nu ai senzația asta. Problema este ca pina nu faci comparație directa nu poți să-ți dai seama dacă nu ai experienta. Editat August 31, 2019 de sesebe Link spre comentariu
ionapostol Postat August 31, 2019 Autor Partajează Postat August 31, 2019 Ok, multumesc. Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 2, 2019 Partajează Postat Septembrie 2, 2019 (editat) La 29.08.2019 la 12:45, Alphsoo a spus: 90% din ledurile de pe piata sunt chinezarii ordinare! SeSebe arata-mi te rog cateva becuri de ultima generatie de la Philips, Osram cu CRI sub 80... Osram, CRI>80, eficienta pt varianta de 3000K de 1270/18= 70lumeni/Wat. E adevarat ca probabil ca eficienta este end to end, adica include eficienta luminoasa a LED-ului si eficienta energetica a sursei. Astea sint la vinzare si aici. In cazul lustrei ce o gasesti in topicul meu eficienta end to end este de minim 115lumeni/Wat la putere maxima si poate depasi 200lumeni/Wat la putere minima. Deci in cazul unei surse de lumina facute de tine (sau altcineva sau cumparata la preturi astronomice-daca gasesti) poti spera sa obtii peste 120-150L/W si un CRI de peste 90 cu R9 peste 80. In cazul LED-urilor folosite de mine CRI>95 si R9>90. La majoritatea LED-urilor de pe piata R9 nici macar nu este specificat si de obicei este negativ la LED-urile chiaina (CRI<70) si poate ajunge la 40-60 la LED-urile de calitate (CRI>80) dar care nu au specificat R9. La cele cu R9 mai mare de atit este sigur specificat R9. Asta este acum pe piata! Celelalte le gasesti doar..........in cataloage........... Editat Septembrie 2, 2019 de sesebe Link spre comentariu
vlad228 Postat Septembrie 2, 2019 Partajează Postat Septembrie 2, 2019 (editat) Eu, de vreo 6 luni folosesc o banda din aceasta https://www.tme.eu/ro/details/t24560e-9830-86/surse-de-lumina-bare-cu-led-uri/tron/tron-24x560-e-9830-000-08s6p/ pentru a ilumina un cabinet pe timpul noptii (pentru activitati de genul cititului). Lumina este destul de puternica si, din punctul meu de vedere este de buna calitate. Este alimentata dintr-o sursa de 350ma de la meanwell si este pusa intr-un profil de aluminiu special pentru ea. Nu se incalzeste aproape deloc. Oricum, se vede clar diferenta intre leduri cu CRI declarat mai mare de 90 si leduri cu CRI peste 90 si CRI R9 peste 90, in favoarea celor din urma. Din punctul meu de vedere merita investitia in leduri/benzi cu leduri de calitate. Deja am mai achizitionat inca 4, impreuna cu cate doua surse de 750mA, pentru a inlocui tuburile flourescente din 2 corpuri de iluminat din acelasi cabinet- vou pune cate doua asemenea benzi alimentate in paralel dintr-o sursa de 750mA in fiecare corp de iluminat. https://postimg.cc/gallery/15e2kye7u/ Editat Septembrie 2, 2019 de vlad228 Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 2, 2019 Partajează Postat Septembrie 2, 2019 (editat) Dece ai ales o lumina asa de calda? 4000K ar fi fost mult mai ok fara a vira tenta de culoare. Oricum, interesanta banda aia de LED-uri. PS: atita doar ca in datasheetul atasat nu se gaseste codul de la banda LED pe care o vind aia....... Editat Septembrie 2, 2019 de sesebe Link spre comentariu
vlad228 Postat Septembrie 2, 2019 Partajează Postat Septembrie 2, 2019 (editat) Nu imi place lumina neutra sau cea rece. Banda respectiva a fost indicata de tine in topicul cu divagatii despre leduri. Ai intrebat daca a testat-o careva si eu am cumparat-o pentru teste. Peretele mi-a permis sa o montez, cumva, orientata spre tavan, astfel incat beneficiez de o lumina reflectata. Lumina, sincer, este foarte buna. P. S. Dula minim 5 ore de utilizare continua, profilul de alumniu in care este montata abia se simte caldut la mana. Editat Septembrie 2, 2019 de vlad228 Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 2, 2019 Partajează Postat Septembrie 2, 2019 Se pare c-am si uitat ca o remarcasem mai demult. Poate mai discutam despre LED-urile alea si mai detaliat. Link spre comentariu
Dxxx Postat Septembrie 4, 2019 Partajează Postat Septembrie 4, 2019 (editat) Imi cer scuze, nu am neglijat topicul, dar am lipsit o perioada. @ionapostol - se pare ca nu intelegi cum merge un sistem led bun (asta include si realizarile lui Sesebe) si este radical diferit de becuri: NICIODATA nu trebuie sa umbli sau sa schimbi ceva la o sursa de lumina led (vorbesc de LED/COB propriu-zis) bine facuta pentru ca durata medie de folosinta casnica este 50 ani, deci aproape sigur vei schimba corpul de iluminat cu ledurile avand inca o groaza de viata in ele. Deci este total gresit conceptul " soclu g4 = le schimb usor " @vlad228 - un coleg a luat de test o banda similara, tot de pe TME si sunt bune. Insa in final (la sfatul meu) a comandat benzi Edison - pentru ca ledurile de la ei au fost probate de suficient timp si corespund (si eu folosesc) iar banda era facuta DIRECT de producatorul de leduri, deci eu zic ca asa esti mult mai sigur pe ce spune DS. Si ce scriau in DS era modest - dar perfect credibil. In cazul benzii tale am unele intrebari si nelamuriri: - cum sunt cablate? - pe pozele (neclare) se vad ceva rezistente SMD... - sunt convins ca CRIul declarat este corect. - insa la randament... NU SUNT SERIOSI. Nu vad cum sa ajungi la randament mai mare ca 166lm/W. Probabil ca avem 780mA nominal, dar eficienta respectiva este la 1mA... dar ei zic la 130mA... Nu mi se pare credibil. Daca schema este uzuala, cu limitare rezistiva, atunci avem 20-25% pierdere pe rezistente, deci ar fi necesar ca ledurile sa produca bine peste 200lm/W, ceea ce este credibil numai la un curent minuscul, nu la 1/6 din maxim. Daca pierderile pe rezistente sunt ZERO, tot am indoieli. PS - trecand insa peste necoerenta datelor, produsul pare mult mai bine facut decat orice banda (este bagheta, adica rigida, netaiabila). Editat Septembrie 4, 2019 de Dxxx Link spre comentariu
vlad228 Postat Septembrie 4, 2019 Partajează Postat Septembrie 4, 2019 Din ce declara ei in datasheet, se pare ca e o combinatie serie-paralel. Acele rezistente smd au valoarea de 0 ohmi si nu au rol de limitare a curentului ci sunt link-uri pe cablaj. Sincer, motivul pentru care le-am achizitionat, a fost CRI-ul declarat peste 90. Mi-am dorit o lumina de calitate deoarece, asa, cum am spus, chiar se simte o diferenta majora intre sursele de lumina cu CRI diferit. Nu mi-am pus si nici nu imi voi pune problema de randament in ceea ce priveste acest proiect. Electronica pe care o practic este strict experimentala, cu rol de relaxare. Daca din ea mai iese si ceva util este perfect. Atat timp cat rezultatul ma multumeste din plin, restul aspectelor nu ma intereseaza. Nu urmaresc sa storc maximul din aceste proiecte de iluminat. Link spre comentariu
Dxxx Postat Septembrie 4, 2019 Partajează Postat Septembrie 4, 2019 Daca sunt shunturi, atunci este posibil ca sa se foloseasca leduri de 166lm/W intr-un punct de functionare cu incarcare mica. Este imposibil de judecat fara sa stim exact codul complet al ledurilor... Uite cam ce pot niste leduri care sunt disponibile deja de ceva timp, in speta sunt de la Edison, le-am folosit de multe ori: - 139lm/W la 1,5W (puterea maxima) - 166lm/W la 600mW - 180lm/W la 340mW Adica si 166 si 182 lm/W se pot obtine bine-mersi la indici de incarcare intre 20 si 40% Deci imi reconsider pozitia: - se poate foarte bine ca datele asociate acestor baghete sa fie reale. - sunt fara limitare rezistiva, adica se alimenteaza sub curent constant (ceea ce ai mentionat deja) deci nu am obiectii. - se pot folosi exact ca niste COBuri, acelas tip de instalatie, cu randamente bune - CRI declarat este foarte bun Cred ca pretul este mai mare decat daca ai pune COBuri cu radiatie echivalenta, insa in aplicatii care necesita o suprafata de emisie liniara sunt perfecte. Si in mod clar sunt din clasa "baghete" - adica fara nici o legatura cu banda led uzuala, care poate fi taiata... Link spre comentariu
Spitfire Postat Septembrie 5, 2019 Partajează Postat Septembrie 5, 2019 Exceptand situatia in care din motive estetice, sau chiar optice propriu-zise, sunt necesare baghete, mie imi pare incomoda solutia de iluminare LED cu baghete, se pierde unul din avantajele LED-urilor, geometria miniaturizata si usurinta de transport. Si mai aiurea e situatia "tuboled-urilor" , tuburi fluorescente imitatie cu LED...aiurea rau sa te plimbi cu teava de 1,2m care imita un tub de 36W! Link spre comentariu
Dxxx Postat Septembrie 5, 2019 Partajează Postat Septembrie 5, 2019 (editat) Strict din punct de vedere electronic nu este nici o diferenta intre bagheta la care se refera Vlad si un COB, poate doar faptul ca un COB uzual este la 36V fata de cazul acesta unde este vorba de ~24V daca imi amintesc corect. Insa geometria zonei de emisie NU ESTE o problema pentru discutat aici in mod uzual. se poate sa doresti o emisie punctiforma - folosesti led emitter - trebuie asa ceva la un proiector unde optica necesita emisie punctiforma daca doresti o zona de emisie cu suprafata redusa, un COB este perfect - insa densitatea extrem de mare impune sa nu existe vedere directa spre sursa de lumina... altfel devin necesare oglinzi, lentile, dispersoare care sa impiedice orbirea subiectilor / sau se prevad constructiv reflexii care provoaca dispersia (implica schimbarea directiei si pierderi) alternativ se pot folosi multe leduri de putere mai mica grupate pe un suport MC-PCB cu suprafata mult mai mare decat zona emisiva a unui COB se poate insa ca sa ai nevoie de o sursa cu geometrie liniara dictat de geometria zonei luminate sau de viziunea arhitecturala / artistica sau de efectul necesar de a fi obtinut. In acest ultim caz ai nevoie sa faci o insiruire de leduri sau COBuri sau se poate sa folosesti banda sau baghete industriale. Evident ca si radiatorul trebuie adaptat la forma liniara a suprafetei emisive. Nu mi se pare ca A PRIORI solutia geometrica liniara are vreo problema - doar ca este potrivita numai in anumite cazuri. poti face un montaj bricolat foarte bun cu geometrie liniara, cu leduri sau cu COBuri. poti folosi baghete ca cele de mai sus si sunt foarte bune, chiar daca un pic cam scumpe. insa daca doresti sa foloseti "benzi" deja la calitatea obtinuta ai facut mari compromisuri. nu am sperante de calitate macar medie la montajele tip "tuboled" din ce stiu sunt tot de foarte proasta calitate, statistic... dar asta nu insemna ca cineva nu face si variante bune. Editat Septembrie 5, 2019 de Dxxx Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 5, 2019 Partajează Postat Septembrie 5, 2019 Tubo-ledurile a marele avantaj ca in general merg montate direct in corpul de iluminat initial, eventual dupa eliminarea droselului (si a starterului) sau balastului electronic, in rest calitatea este ca si la becoledurile din comert, adica proasta. Link spre comentariu
Postări Recomandate