Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Always-on 12V cu baterie deep cycle și invertor

Vizitator Warthog

Postări Recomandate

Vizitator Warthog

Salutare tuturor,

Pentru ceva automatizări într-o magazie, am nevoie de cca. 12V - ar fi funcțional un scenariu de tipul:

(Rețea 230V) => Redresor Gys Batium 1524 lăsat "veșnic să încarce" => Deep Cycle VRLA 90Ah => (12v out) => micro-jucării (toate cu LDO pentru conversie 9-24V la 5V sau 3V3 după caz)

Cei 12V dați ca referință nu deranjează pe nimeni dacă sunt 14.4 sau 13.5, funcție de ce va da redresorul (are funcție de float charge automată).

Întrebarea ar fi dacă e fezabil un astfel de scenariu și dacă ar mai trebui luat ceva în calcul (eventual ceva diode de sens).

Vă mulțumesc pentru sfaturi,

W.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator Warthog

@dan cod mulțumesc pentru răspuns și confirmare. 

În cazul meu nu mai e necesară partea de inversie DC-AC, singura grijă era fiabilitatea subansamblului redresor+acumulator. Cu toate că sunt destule scheme de încărcătoare pentru lead-acid cu float-charge, încă n-am ajuns la nivelul în care să vreau să risc o implementare proastă pe linia principală, așa că merg pe un redresor din gama semi-pro (cât de cât).

Să vedem ce se întâmplă după ce îl pun în practică acum.

O zi frumoasă,

W

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator Warthog

Vă salut din nou,

Înainte s-o comit în "teste", mai cer o părere de la dvs. în cazul în care am ratat ceva pe traseu (ca nivel de cunoștințe sunt la nivel noob/hobby/recapitulat amintiri despre electronică de acum mulți ani în urmă).

Ideea de bază ar fi următoarea:

- alimentarea e dată de sursa de 230->12Vdc din rețea

- tot de la rețea e alimentat și redresorul, al cărui sarcină e să țină bateria în parametri atunci când are tensiune

- pinul de control al releului se alimentează de la 12Vdc ai sursei pentru a ține releul pe NC atunci când sursa livrează tensiune, în cazul în care "moare" alimentarea de 230 releul va face fallback pe NO și va da mai departe spre ieșirea J1 ce are la bornele bateriei

Aveți mai jos și o tentativă de schemă - dacă e ceva ratat sau pe undeva ar mai trebui optimizat, apreciez orice sugestie care previne un incendiu :)

Releul e un Songle SRD-12VDC-SL-C, am la dispoziție atât releul în sine cât și ceva placă modulară cu aceeași componentă unde am nevoie doar ca pinul de control să primească 12V.

C1 e pus cu rol de "buffer" pentru cele 10ms de comutare a releului (fără să am convingerea că e calculat corect) - posibil să joace și rol de filtru ripple.

image.thumb.png.27c2fdc94fc1377888a8c682f86ae422.png

Cu stimă,

W.

Link spre comentariu
Vizitator Warthog

Mulțumesc pentru feedback, spirica.

In locul releului din schema probabil o sa pun un modul 'la gata' (fix acesta e):

image.thumb.png.131a0a35429e087bc34e3fe9fdcbe14f.png

Pe CL1 vin cu 12V de la PSU + resistor R400, DC+ la PSU, DC- la nul, NC la 12Vpsu, NO la 12Vbat, COM la ieșirea către terminal.

Singurele nelămuriri cu chinezăria sunt:

- rezistorul SMD de pe CL1 care pare a fi un 4.7kΩ - mai păstrez și 400Ω înaintea lui sau renunț la el?

- e listat la 10A 30Vdc (max), teoretic o tensiune mai mică ar trebui să-i crească curentul pentru același amperaj. Cum are 10A peste tot, probabil limita de siguranță ar fi la 5-6A indiferent de tensiune.

În scop de protecție la scurtcircuit (în special pe circuitul de la baterie), ce ar putea fi plantat și ușor de înlocuit ulterior?

La final pun o poză cu tot ansamblul, după ce reușesc să-i bricolez ceva distribuție pe DC din reglete în vreo cutie metalică.

Editat de Warthog
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări