Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Baterie de 9V explodata in multimetru (mai are 6V)

Vizitator

Postări Recomandate

E panarama rau (desi inauntru are o gramada de componente electronice - chiar si uc)...face incarcare rapida dar daca nu citeste el tensiunea/rezistenta necesara la acumulatori, nu-i incarca si arunca eroare....dar stiu cum sa-l pacalesc.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Tot cu încărcătorul de la Carrera le încarc și eu. Culmea e că deși am destule încărcătoare mai deștepte tot la ăla ajung deoarece e singurul cu soclu

Am avut un tonic cu display (mai era unu cu leduri) dar incarca prea repede, acumulatorii vechi ii fierbea. 

Link spre comentariu

Mie mi-a explodat o baterie alcalina de 9V cu vre-o zece ani in urma. Era o baterie deosebita, nu avea 6 galeti suprapusi, ci 6 elemente tubulare subtiri asezate in paralel 3x2. Venise de afara intr-un aparat de masura. Dupa ce a mers mult timp, am scos-o si am incercat s-o reincarc. Cand a ajuns pe la 10,5 V un element a pocnit. Celelalte 5 elemente le-am folosit in alte scopuri, unele au mai fost reincarcate. La bateriile alcaline bune se poate.

In prezent am la o punte LCR o baterie de 9 V "Varta Industrial" la a treia "viata". Primele doua cicluri au functionat cate un an, le-am oprit descarcarea la 8 V si le-am reincarcat la 9,5 V.

Link spre comentariu

Nu-mi place la el ca are metoda de incarcare rapida si nu tin prea mult acumulatorii NiMh in dispozitive, descarcandu-se. Cand incarci un NiMh, trebuie facut lent, cu un curent de C/10 si in interval de 12-16 ore pentru a avea loc o reactie chimica reversibila, completa si exoterma desigur. La LiPo le mai pacalesti cu incarcarea rapida...la NiMh/NiCd niciodata...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu am pățit niciodată să explodeze vreo baterie sau acumulator.

O singură dată, o baterie @HOFF, tip AA, alcalină, a curs într-o lanternă ținută foarte mult timp aprinsă. Și atît. 

Folosesc numai baterii alcaline (@Duracell, @Varta sau altele ce-mi inspiră încredere)

Acumulatoare cumpăr de care găsesc. Unele sînt mai bune, altele creează emiții, dar merg.

Am cîteva @Carrera de care sînt mulțumit.

Ca încărcător, am o panaramă cumpărată de la magazinul @Plus (actualul @Lidl), pentru tipurile R3, R6, R14, R20, 6F22,

sau asemănătoare, cîte 4 simultan, pe 4 circuite separate.

Curentul de încărcare este mic, R6 îl încarcă în vreo 30 - 35 ore, iar 6F22 în vreo 20 - 25 ore. În rest nu a făcut probleme.

Link spre comentariu

O vorba din popor spune "Suntem prea saraci sa ne permitem lucruri ieftine" -si din cand in cand, se adevereste. La un UPS mai bine dai o data 120 de lei pe "Yuasa" sau "Panasonic", si 4-5 ani nu mai ai probleme, decta sa cumperi acumulatoare cu plumb "Futachi" si dupa 4-5 luni, mai dai 40-50 lei pe alta gioarsa, mai curge si solutia de gel acid, mai dai foc la UPS...zgarcitul mai mult pagubeste!

Link spre comentariu

Respectivul Tronic (scrisesem tonic) nu a fost pe placul meu. Acumulatorii noi îi incarca repede și bine dar o pereche de energizer mai vechi a ajuns la o asemenea temperatura încât s-a strâns plasticul (eticheta) pe ei. Și la alti mărci de acumulatori se întâmpla să-i incalzesca puternic până oprea încărcarea.

Link spre comentariu

Nu e perfect , intr - adevar . Cu accu tot Tronic ( stay charged ) , care nu au inca uzura , isi face treaba . Eu mai am si alte incarcatoare , folosesc functie de situatie . De cand am gasit accu la pret derizoriu , pe cei vechi i - am cam reciclat . Am pastrat numai industriali , cu performante bune si constante , pe care - i verific periodic . 

Link spre comentariu

Sincer nu -prea inteleg de ce un electronist ar cumpara si folosi vreun incarcator de acumulatori Ni-Mh, de orice tip si marca...nici nu concep sa dau banii pe o chinezarie, care nu poseda sursa de curent constant, iar limitarea de curent e chiar...micul transformator din asa-zisul incarcator...cu un LM317 sau cu un LM7805 iti faci singur un incarcator, mult peste orice cutioara din comert...si alegi singur la precizie perfecta curentul de incarcare pe care il doresti.

Link spre comentariu

Probabil pentru ca nu ne pricepem sa lipim 5 piese pe langa LM317+comparator si sa-l aruncam (montajul) intr-o cutie de conserva.

Tronicul sau Carrera nu sunt chiar "orice cutioara din comert". Ni-MH (plus Li-Ion, Li-Po, Ni-Zn) ii incarc cu SkyRC 3000 si nici asta nu-i chiar "orice cutioara".

l.e: Mai am un maha c9000 ce zace degaba. Probabail sa aiba aceeasi soarta cu a incarcatorului Tronic vandut la 30% din pretul de achizitie.

Editat de Stefan
Link spre comentariu

Pentru ca multe incarcatoare, chiar si chinezarii, au inceput sa aiba IC-uri specializate pentru asa ceva (desi costa cat un bax de beri tot incarcatorul), care fac treaba mult mai safe si mai bine decat o panarama de LM. Cand va aud pe toti cum bagati LM-ul ala in toate aplicatile posibile si imposibile...pe bune...zici ca in 2019 LM-ul e singurul regulator inventat pana acum.

Link spre comentariu

Un exemplu de IC specializat pentru incarcator Ni-Mh?

Nu vad rostul altui regulator liniar intr-un incarcator, oricum detectia tip tangenta delta nu prea ajuta la nimic, totul depinde de acumulator, de starea in care se afla la un moment dat, de chimia lui, e foarte greu de detectat momentul cand ar trebui oprita incarcarea, incarcatoarele ni-Mh chinezesti cel mult au un CD4060 temporizator care opreste alimentarea dupa ~14 ore|(daca nu cumva  pica curentul la retea in timpul incarcarii...). Acumulatorii Ni-Mh au nevoie de curent constant, de  limitarea timpului de incarcare si cam atat, pentru o incarcare corecta.

Incarcatoarele din comert nu au nici macar o sursa de curent constant, limitarea e data doar de capabilitatea sursei de a furniza un curent mai mare...dar acel nu e niciodata cel corect. De exemplu, exista in comert un blister cu 4 acumulatori Eneloop de 1900mAh(excelenti, chiar au capacitatea aceea!) plus un incarcator pentru ei -numai ca acel incarcator e o prastie, furnizeaza cca. 280mA pe acumulatori, si opreste incarcarea...aleator, uneori dupa 9 ore, alteori...deloc. Halal!

Link spre comentariu

Exemplu gasit la prima cautare DS2710, chiar daca e pentru echipamente portabile.

Fix din acest motiv nu m-am bazat pe incarcatoarele venite in pretul acumulatorilor. Am preferat incarcator cu posibilitatea opririi (selectabil oricum doresti) dupa temperatura, timp, capacitate, tensiune ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări