Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fluxul poate afecta vârful letconului?

Postări Recomandate

Regeneratorul de virfuri conține o substanță (sau amestec) foarte acida ce dizolva depunerile de pe virf, fiind amestecat și cu pulbere de cositor eliminind necesitatea adaosului de fludor în timpul curatarii

De obicei își face bine treaba dar ataca și virful și este bine de apelat la ea doar dacă nu merg alte soluții pt ca dacă se utilizează în mod curent distruge virfurile. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 13 minute, Stefan a spus:

In cazul acesta mai aștept și caut un buretele pentru curățarea de țevilor de Cu. Exista din mai multe materiale? Ce am văzut pare din pâslă deci trebuie umezi înainte.

Mulțumesc pentru raspunsuri.

Toate sunt cam la fel . Ma rog , cele rosii erau mai bune . Acum sunt mai mult negre , cel putin pe - aici in Ploiesti . Nu trebuie udat . Faceti proba pe o bucata de cablaj , sau pe o suprafata metalica , veti vedea imediat efectul . Cu minim efort , se obtine luciu oglinda . Dupa ce se uzeaza un pic , rezultatul e mai fin . Sunt si ieftine , 1 leu bucata ... , si le veti gasi si alte utilizari . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 38 minute, Marele Savant a spus:

revin cu cele scrise mai devreme: fludorul cu 2% cupru, reduce extraordinar de mult coroziunea virfului statiei de lipit! probabil ca nu l-au pus de prosti in aliaj producatorii!

Se întărește prea repede lipitura , in plus dacă vrei să o refaci ....se brânzește , trebuie să mai bagi ceva aliaj clasic SnPb .Am tot felul de aliaje pentru lipit  , inclusiv cu aur si argint , cel mai sfint tot ăla SnPb ramane , eu lipesc cu ăla polonez , mosor albastru .

Uneori in loc de sacâz folosesc o pastă gri , cu care se lipesc industrial componentele SMD , este minunată .

Cel mai des lucrez cu un letcon  de 30w , nu am statie de lipit , schimb varful o dată pe an .

Fan sacâz .

Chiar .....are cineva de vânzare ? Mai am doar un bulgare  .

Editat de viobio
Link spre comentariu
Acum 12 ore, Stefan a spus:

Daca zici ca e asa bun acel Kingbo RMA 218 o sa-l comand chiar si pentru amestec cu pasta pe baza de fludor (solder paste).

Pana il comanzi la chinezi si pana va veni el dupa ce l-ai comandat, pot sa iti pun eu niste pasta kingbo intr-o seringa si sa ti-o trimit ca sa o testezi. Nu te costa nici macar o para chioara :) 

Acum 2 ore, Faust2018 a spus:

Fan sacâz .

Ceacâru asta de la miva nu e bun ? 

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Faust2018 a spus:

Se întărește prea repede lipitura , in plus dacă vrei să o refaci ....se brânzește , trebuie să mai bagi ceva aliaj clasic SnPb .Am tot felul de aliaje pentru lipit  , inclusiv cu aur si argint , cel mai sfint tot ăla SnPb ramane , eu lipesc cu ăla polonez , mosor albastru .

Uneori in loc de sacâz folosesc o pastă gri , cu care se lipesc industrial componentele SMD , este minunată .

Cel mai des lucrez cu un letcon  de 30w , nu am statie de lipit , schimb varful o dată pe an .

Fan sacâz .

NOPE, absolut deloc! este Sn60%, Pb 36% si Cu 2%! nu este din cel cu argint

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 6 ore, Marele Savant a spus:

NOPE, absolut deloc! este Sn60%, Pb 36% si Cu 2%! nu este din cel cu argint

Dă 98% :26

Acum 8 ore, maxente a spus:

Pana il comanzi la chinezi si pana va veni el dupa ce l-ai comandat, pot sa iti pun eu niste pasta kingbo intr-o seringa si sa ti-o trimit ca sa o testezi. Nu te costa nici macar o para chioara :) 

O să vad ce și cum ..... mă refer la cel de la Mi...

Link spre comentariu
1 oră în urmă, manolo a spus:

Ai vo fisa tehnica care sa ateste ca fludoru cu Cu protejeaza virful?

Aici se afirma ca da, continutul de cupru protejeaza varful, dar afecteaza calitatea lipirii in sine.

https://www.targulcartii.ro/ioan-c-bacivarof/conexiuni-prin-lipire-in-aparatura-electronica-tehnica-1984-1078152

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Eu nu folosesc sacâz de câțiva ani de când am stații de lipit. Prima a fost un weller whs40(sper că nu am greșit tipul)

Apoi au urmat Pe sol câteva tipuri, weller,Metcal,JBC și Pace.

Momentan lucrez cu JBC. Vârful cu care lucrez acum are vre-un an cred și se încăpățânează să fie că nou. Topesc și plastic cu el și nu se strica(am stoc rezervă destule luate de la Adi de pe forum) Clar Metcal și JBC sunt peste alte tipuri .

Că și Flux folosesc flux lichid(apa) și RMA218 sau NC-559-ASM. De asta ultimul am aflat de la un coleg. Este super bun. Am și Alpha om338.

Link spre comentariu
Acum 9 ore, maxente a spus:

Multumesc pentru amabilitate dar nu e necesar sa pierzi timpul cu asa ceva. Nu lucrez chiar atat de mult si momentan ma descurc cu ce am.

De cand stiu am folosit doar fludor Sn60Pb40 cu sau fara flux, e adevarat ca asta cu flux e mai fain. Nimic cu Au (risipa), Ag, Cu sau alte metale casante ce nu prea le-am inteles rolul in aliajul de lipit.

De ce am deschis acest subiect despre flux? Pana acum am folosit varfuri ordinare de maxim 5-10 lei bucata.

Zilele trecut am utilizat si un JBC 944 dar impreuna cu OM338 mi-a lasat impresia ca dupa un timp nu mai prinde fludorul pe varf. L-am curatat bine pe buretel si dupa cateva reaplicari de fludor totul a revenit la normal.

Am utilizat si aseara OM338 (in cantitate foarte mica) si e tare spurcat mirosul la acest flux, sigur nu e destinat pentru lipir manual fara nisa de extractie a fumului.

Sacazul de la mivar.... cred ca e ca asta https://apollo-frankfurt.akamaized.net/v1/files/8666e0k3o9ii1-RO/image;s=644x461. Il folosesc si nu am observat ceva iesit din comun, adica sacaz normal cu miros usor inecacios.

Cu multi ani in urma am primit o cantitate mica de sacaz asa zis romanesc (nu aveam de unde sa stiu provenienta) dar mirosea incomparabil mai frumoas (a conifere) ca cel din ziua de azi.

Editat de Stefan
Link spre comentariu
Acum 4 ore, Stefan a spus:

Cu sau alte metale casante ce nu prea le-am inteles rolul in aliajul de lipit.

Lipiturile ies mai legate cand e aliat staniul cu alte metale chiar si cu 1%, si i se mai scade temperatura de topire in unele cazuri si proportii.

Oricum staniul simplu nealiat cu nimic nu e bun la lipituri, se crapa in timp

Link spre comentariu

Cuprul nu este în niciun caz un material casant . Cuprul este considerat chiar un material maleabil . Fonta, de exemplu, este un material casant - ca să rămânem la metale. 

Iar temperatura de topire a cuprului nu este relevantă ci cea a aliajului care este - de cele mai multe ori - mai redusă decât a oricărui component. 

PS Un aliaj de lipit cu Sn60Pb38Cu2 s-a vândut foarte bine pe forum ( am cumpărat și eu ) și a fost foarte bine apreciat de către cunoscători ( nu mă includ ) . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări