Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie filtru 455 KHz cu rezonatoare ceramice

oroles

Postări Recomandate

Buna dimineata,

Deschid acest nou topic prin care as dori sa readuc in discutie ideea dlui. RST de a folosi rezonatoare ceramice pentru construirea unui filtru mai ieftin decat cele industriale. 

Vechiul topic a fost inchis, din pacate, in urma unor discutii care nu ma privesc. Importanta e esenta: realizarea filtrului.

Da, eu nu am experienta, dar pot sa inteleg o parte dintre explicatii.

Sunt sigur ca daca nu se va mai ajunge la conflicte inutile, polemicile care ar putea aparea vor fi constructive.

Asadar, cu tot respectul, adresez o rugaminte atat catre initiatorul vechiului topic (dl. RST) cat si catre toti cei care m-ar putea ajuta sa continui constructia si reglajul unui astfel de filtru - ma refer in primul rand la cel realizat de @RST , pentru SSB, cu rezonatoare ceramice ieftine, destinate telecomenzilor. 

Pentru cei care ar dori sa ma ajute (si poate ca astfel, nu doar pe mine), precizez ca experienta mea in RF e foarte subtirica, dar daca sunt colegi dispusi sa-mi explice, ma straduiesc sa inteleg si sa aplic sfaturile respective, chiar si daca e vorba de anumite calcule. Nu fug de "munca" si promit ca nimeni nu-si va "raci gura de pomana" cu mine . Suport si ironii, tin la "mistouri", stiu ca sunt incepator, dar imi place sa inteleg ce se intampla cu un montaj. Daca voi pune intrebari "tampite", va rog sa treceti cu vederea si cine va dori, sa ma corecteze - astfel o sa mai inteleg si eu cate ceva.

Dupa ce am citit vechiul topic, impins de entuziasmul dlui. RST, mi-am cumparat si eu un mic receptor SDR fabricat pe la chinezi - pe care l-am denumit "cutiuta". Chiar este de dimensiunile unui pachet de tigari si cu ajutorul sau, am incercat sa vad curba de raspuns a filtrului pe care l-am reprodus dupa indicatiile oferite de colegul RST. Am construit o sursa de zgomot, vreo 2 preamplificatoare, am incercat cu ele, colegul RST a spus ca e amplificarea prea mare, apoi s-a inchis topicul - iar eu am ramas cu "cutiuta" pe masa, nelamurit in continuare si fara un filtru pus la punct. Cred ca si altii ar putea fi in aceasi situatie, asadar daca prin ajutorul dvs. voi putea duce la capat acest filtru, asta ar putea fi de folos si altora. 

Nu sunt radioamator, dar cine stie, poate intr-un viitor oarecare; oricum, imi place domeniul si am incercat sa ascult si trafic radio, atat pe receptoare online cat si pe cateva pe care le-am construit singur (montaje simple). Chestia asta cu filtrul, mi-ar placea s-o invat, m-ar ajuta sa inteleg mai multe.

Va multumesc tuturor cu anticipatie si sper ca eventualele polemici care ar putea sa apara, sa nu conduca la inchiderea acestui topic!

Cu urari de bine - Oroles

Link spre comentariu
Acum 22 ore, RST a spus:

Poate si mai important este un obiectiv, in functie de care se poate vorbi mai on target. In sensul ca daca realizarea practica a filtrulului are doar scop experimental, pentru familiarizare cu domeniul RF, pot fi multe variante care merita testate. 

Va salut,

Multumesc pentru explicatii, o sa-ncerc sa aplic si practic cele pe care le-ati precizat.

Deocamdata, vreau sa obtin macar ce-ati obtinut dvs., adica sa reproduc (cu aproximatie) masuratoarea curbei filtrului asa cum ati prezentat-o ultima data.

Dupa aceea, daca simt ca prind curaj, poate sa incerc sa intercalez filtrul intr-un radioreceptor comercial de duzina la care sa adaug un BFO si sa vad cum actioneaza filtrul.

Si daca si dupa asta o sa fiu multumit, poate merg mai departe.

@vio2007: multumesc pentru link-uri, tocmai m-am apucat sa citesc !

Week-end placut tuturor si numai bine!
Oroles

Link spre comentariu

Rezonatoarele ceramice pentru filtre FI pe 455 kHz nu sunt ieftine, nici nu le-am intalnit in comert. Cele ieftine (CSB455E, ZTB455E, etc.) nu sunt destinate filtrelor FI, ci altor aplicatii (telecomenzi, etc.) mult mai tolerante. Au toleranta frecventei de mai multi kHz, iar variatia frecventei cu temperatura si "imbatranirea" in 10 ani cam la fel. Cele din acelasi lot au tolerante pana la 2-3 ori mai mici.

https://www.minikits.com.au/doc/Ceramic-Resonators.pdf

Pentru filtrele FI de calitate se cer tolerante la frecventa, cu temperatura si la "imbatranire" de ordinul zecilor de Hz, aproape ca la cuarturi. Dintr-o punga cu 100 de ceramice ieftine se pot alege 3-4 bucati cu aceeasi frecventa, dar vor "imbatrani" in mod diferit.

Se pot folosi rezonatoare pe 455 kHz recuperate din filtre FI stricate sau abandonate (inlocuite cu ceva mai bun).

Link spre comentariu

Rezonatoarele ceramice rezista oricat in timp, dar cele proaste isi modifica in timp paramatrii, in special frecventa de rezonanta.

aging.thumb.png.703a7f2620042f84243176cdac5a05fa.png

Nu se stie dinainte cat si in ce sens se va modifica.

In lucrarea recomandata putin mai sus si publicata de Murata, nu se sufla o vorba despre filtrele FI, doar despre oscilatoare banale. Am niste filtre ceramice rusesti (pe 465) de pe vremea lui Brejnev, pentru receptoare AM ordinare. Tot pe 465 au ramas.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări