Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atenuator performant

Vizitator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gauss

5

• sesebe

5

• Dorin Bodea

4

• d2134

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 1 minut, Dorin Bodea a spus:

Ar merita facut un atenuator/amplificator cu transformator macar de 1:4... asigur eu precizie de 0.1%, cel putin...  :rade:

M-am gandit si eu la  asemenea solutie foarte eleganta,  de fapt doresc sa construiesc o interfata de masurare cu placa de sunet  unde ar fi nevoie de un atenuator precis si un asemenea transformator ar putea sa izoleze perfect. Problema cu acest atenuator pe care l-am prezentat este ca are o impendanta de intrare mica de 200 ohm  iar pentru interfatare ar fi nevoie de minimum 20 Kohm, probabil un transformator  coborator 10K/200 ohm ar putea fi o soltie

Link spre comentariu

Folosirea unui transformator nu-i foarte indicata pt asa ceva pt ca nu poate asigura o liniaritate foarte bună în toată banda. 

Transformatoarele sint totuși niște elemente de banda îngustă.... 

Link spre comentariu
Acum 1 minut, sesebe a spus:

Folosirea unui transformator nu-i foarte indicata pt asa ceva pt ca nu poate asigura o liniaritate foarte bună în toată banda. 

Depinde, in aplicatii audio  constructia unui transformator performant este dificila dar posibila, problema consta mai degraba in adatarea lor pe impendante corecte

Link spre comentariu

Chestiile se complica și apar surse noi de erori. 

Dacă ai cu ce calibra transformatorul atunci ai cu ce face măsurătorile direct și fără transformator. 

Link spre comentariu
Acum 21 minute, sesebe a spus:

Chiar toate fac asta?

Link spre comentariu

Nu chiar, sint unele care merg perfect liniar din DC pina la sute de giga. 

Hai sa fim serioși, realizarea unui traf perfect liniar din 10hz pina la minim 50khz (necesar pt audio frecventa) este mai scumpa decit tot restul echipamentului. Iar limitele ar trebui chiar sa fie mult mai mari, de 10 ori mai mica de frecventa minima și de 10 ori mai mare decit frecventa maxima. 

Nu-i același lucru ca la un traf interstage unde limitele sint mai omenești. 

Vorbim totuși de un echipament de măsură la care trebuie sa te poți baza oricind pe valorile masurate. 

Link spre comentariu

@sesebe   Mi se pare o pozitie cam extremista dat pot s-o inteleg ca la fel gindeam si eu acum 10-15 ani cind m-am apucat ceva mai serios de transformatoare... zic "ceva mai serios" pentru ca din alea de sonerie am bobinat ceva mai devreme... :rade:

Problema fundamentala a transformatoarelor (bune, de calitate) in audio este ca ar trebui folosite in conditiile de impedanta si nivel pentru care au fost proiectate.

Asta am masurat eu pe un transformator de test 1:7 facut azi, intr-o doara,  intrare 600 Ohm, secundar peste 500H ... dupa inca 1-2 reiterari cu optimizare in general pot sa scot raspunsul "ață" 

test_1_7.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări