Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atenuator performant

Vizitator

Postări Recomandate

Provine  dintr-un aparat de calire in inalta frecventa german cu  tuburi construit prin anii 60-70 , uimitor  cat de performant este acest atenuator reglabil in 38 de pasi si doi decibeli la fiecare comutare deci practic asigura o atenuare maxima de - 76 dB cea ce dupa parerea mea este impresionant. Contactele nu sint argintate ci sint dea dreptul din argint pur fiindca nu sint inegrite de loc si nu au nici cea mai mica urma de uzura a suprafetei  de contact , practic presiunea de apasare a cursorului este perfect aleasa apoi toleranta pentru atenuare este mai mica de 1%, nu imi dau seama cum a reusit firma engleza PAINTON cea care la construit atenuatorul sa obtina aceasta precizie atunci cind nu  nu exista tehnologia rezistoarelor obtinute prin depunere in vid sau poate exista ?

20190810_190451.jpg

20190810_190553.jpg

20190810_190607.jpg

20190810_190704.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gauss

5

• sesebe

5

• Dorin Bodea

4

• d2134

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Precizia de 1 % nu e neobisnuita pentru anii respectivi . Nici pentru rezistori , nici pentru subansamblele care le folosesc . La chestiile elaborate si scumpe ( rezultand costul din valoarea componentelor , manopera , proiectarea , tehnologia folosita etc . ) se planteaza componente selectionate prin masurare . Operatie nu foarte complicata , n - are legatura cu tehnologia de executie a componentelor , in cazul de fata rezistori . Aceasta a evoluat fiind necesara producerea pe scara larga de componente cu toleranta mica , scazand pretul lor si eliminand multe etape de manopera la creerea aparatelor care le folosesc . 

P.S. - nu ma prind pe moment la ce foloseste o asemenea precizie la un aparat destinat CIF . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 26 minute, gauss a spus:

Precizia de 1 % nu e neobisnuita pentru anii respectivi . Nici pentru rezistori , nici pentru subansamblele care le folosesc . La chestiile elaborate si scumpe ( rezultand costul din valoarea componentelor , manopera , proiectarea , tehnologia folosita etc . ) se planteaza componente selectionate prin masurare . Operatie nu foarte complicata , n - are legatura cu tehnologia de executie a componentelor , in cazul de fata rezistori . Aceasta a evoluat fiind necesara producerea pe scara larga de componente cu toleranta mica , scazand pretul lor si eliminand multe etape de manopera la creerea aparatelor care le folosesc . 

P.S. - nu ma prind pe moment la ce foloseste o asemenea precizie la un aparat destinat CIF . 

Nu stiu de ce a fost nevoie de atata precizie, cred ca pur si simplu proiectantii dispozitivului de CIF au considerat ca pretul nu este un impendiment, probabil acesta a functionat intr-o fabrica importanta, de altfel tuburile au fost schimbate periodic, nu am gasit vreunul cu uzura si  este vorba de 4*EL34, 2*E130L si 8*ECC88, aparatul a fost achizitionat din obor cu 30 euro si fiindca cintarea cam 30Kg tiganul avea un termen de comparatie Kg de fier vechi...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Posibil sa fi fost disponibil ( ca subansamblu ) atenuatorul la un pret convenabil , cu cat se produc mai multe scade pretul de cost .Sau a fost preluat de la alt aparat , inteleg ca este englezesc , iar aparatul german . Poate nu s - au produs foarte multe ( aparatul pentru CIF ) , sau a fost ceva custom , la cerere . Cu ani in urma , am vazut la ceva chestii rusesti niste relee de timp , pur mecanice ( doar contacte electrice " la final " ) de fabricatie elvetiana . Mecanism de ceasornic ( cronometru ) , la calitatea cunoscuta . Respectivele chestii au fost demontate , am verificat cateva relee de timp ... , precizia la zecime de secunda , armate ( arcul intors ) de mai mult de zece ani si (ne)actionat niciodata . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Cred ca multe asemenea bijuterii tehnice sau pierdut prin casari, asta este, oricum pe mine ma uimeste nivelul atins in acei ani de tehnologia vestica avind drept comparatie aparatura estica in special de telecomunicatii cu care am fost familiarizat, chiar nu ma mira  aselenizarea cu aparatura analogica a americanilor, am avut ocazia sa  studiez aparatura EICO si Heathkit si sa o compar cu cele mai performante din blocul estic ma refer la aparaturile DDR care nu erau de loc rele, totusi nu se puteau apropia de ce produceau PHILLIPS, Siemens, HP etc

Link spre comentariu

Cam asa este . Mai exact , cu siguranta . Analogicul n - a fost neaparat rau . Neperformant sigur nu . Si rusii au avut primul satelit artificial , primul om in cosmos etc . tot cu analogice . In fine ...

Link spre comentariu

Cand este necesara siguranta in functionare se merge pana in panzele albe. Ejectorul scaunului de la MIG-15 avea un temporizator mecanic cu o "orologerie" exceptionala, facuta sa mearga 100 de ani. Doar pentru doua secunde de functionare.

Link spre comentariu

O chestie cu temporizator mecanic , dublat de o capsula barometrica si alte maruntisuri . Am armat - o de vreo 600 de ori ... Desigur , nu cea din foto ( preluata de pe net ) . Ci probabil cateva zeci de exemplare diferite .

s-l1600.jpg

Editat de gauss
Link spre comentariu

Cindva se proectau lucrurile cu simt de răspundere iar accentul se punea pe calitatea produsului finit nu ca acum pe raportul dintre prețul de producție și cel de vinzare, adică pe profit. 

Uitați-vă numai la televizoare. Sint televizoare vechi de 30 de ani care încă funcționează bine cu numai ceva mici reparații. Te duci acum în magazin și cumperi un TV și dacă merge inca 1-2 ani după ce a ieșit din garanție (adică 3-5 ani în total) poți sa spui ca ești un om norocos. Principala problema este la surse unde deși avem componente mult mai performante ca acum 30-50 de ani, calitatea pe care o asigura ar fi fost considerata rebutata în trecut (din punct de vedere al fiabilității). Iar de reparațiile la backlight nici nu mai spun ce dificil sint de făcut. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 5 minute, sesebe a spus:

Uitați-vă numai la televizoare. Sint televizoare vechi de 30 de ani care încă funcționează bine cu numai ceva mici reparații.

Da! numai ca nu se mai uita nimeni la televiyoarele alea...

Link spre comentariu

TV - urile cu tub CRT au fost omorate de digital . Unul cu tub trinitron cu colturi drepte s - ar mai putea folosi si astazi ... , din pacate rezolutia sistemelor digitale il condamna ( la folosire directa ) ca monitor VGA . 

P.S. - la obiect , caut ( si daca gasesc postez ) niste foto cu un atenuator de la un generator GSS , circular cu camere pentru fiecare treapta , aliaj de aluminiu - magneziu si ecranare suplimentara ( cupru , permalloy si plumb ) . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 14 ore, popa marius a spus:

nu imi dau seama cum a reusit firma engleza PAINTON cea care la construit atenuatorul sa obtina aceasta precizie atunci cind nu  nu exista tehnologia rezistoarelor obtinute prin depunere in vid sau poate exista ?

Prin sortare. Metode de masurare precisa a rezistentei electrice  au existat din secolul XIX. Pur si simplu, folosind punti comparatoare, au sortat si/sau imperecheat rezistori de valoarea necesara la precizia necesara. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, d2134 a spus:

Prin sortare. Metode de masurare precisa a rezistentei electrice  au existat din secolul XIX. Pur si simplu, folosind punti comparatoare, au sortat si/sau imperecheat rezistori de valoarea necesara la precizia necesara. 

Nu a-s crede ca rezistoarele au fost imperecheate mai degraba au avut tehnologia necesara pentru o precizie ridicata

Link spre comentariu

La echipamentele de înaltă precizie fabricate acum zeci de ani (după război sa spunem) componentele critice la parametri erau atent sortate înainte de utilizare. 

Chiar și astăzi componentele de precizie foarte mare sint extrem de scumpe. Compara prețul unei rezistente uzuale de 1% cu prețul uneia de 0.1% sau de de 0.01%. Ai sa vezi ca-s diferențe foarte mari de preț. Crezi ca diferența de preț este data numai de tehnologia de fabricație? Eu n-aș fi asa de sigur. Cind un integrat complex costa citiva euro/dolari iar o simpla rezistenta de 0.5W cu toleranta mica costa chiar și de 10 ori mai mult eu n-aș baga mina în foc ca doar tehnologia de fabricație da prețul acela. Operațiile finale de verificare calibrare și sortare cintaresc mult în prețul final. Ca acum se fac automat iar acum 50-60 de ani se făceau manual este diferența data de evoluția tehnologiei dar cam atit. Trecerea de la tolerante de 10-20% în trecut la tolerante de 1% acum la componentele uzuale de serie mare reprezinta evoluția tehnologica dar cele cu tolerante foarte mici tot prin operațiuni suplimentare scumpe se fac și acum ca și în trecut. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 44 minute, popa marius a spus:

Nu a-s crede ca rezistoarele au fost imperecheate mai degraba au avut tehnologia necesara pentru o precizie ridicata

Da! si aia din agricultura au acum metode de precizie pentru a obtine rosii si masline de o anumita dimensiune ca de aia in magazine sunt toate la fel! nu pentru ca le-ar sorta cineva ci asa cresc ele...

Sortarea este o metoda larg folosita in multe industri, inclusiv in cea electronica.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări