Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pensie Privata .

Postări Recomandate

Acum 7 minute, validae a spus:

Şi cum bine spuneai, după ce se termină banii din bancă, familia să se roage să mori odată......sau să munceşti până mori la al doilea serviciu.

Intreb si io, fara sa intentionez sa ofensez pe nimeni: chiar credeti ca un "bosorog neajutorat" nu-i privit ca o povara, undeva in "adancu` creierului", de catre o familie indiferent cat de iubitoare ar fi ea?

Link spre comentariu
Acum 1 minut, validae a spus:

Dacă ,,boşorogul,, aduce bani mai mulţi decât copiii lui.....să vezi ce ,,iubit,, va fi, cât timp e în viaţă.Ia să fii tu un magistrat pensionar cu 1500Euro pensie.....să vezi ce te-ar iubi toţi, de la căţel la nepoţel....

LOL... corect... mare "iubire".

Aseara vorbeam cu un prieten emigrat in Canada de prin 2000 care lucreaza la "stat", la pensii.

Mi-a spus ca un om obisnuit care lucreaza 35ani (!) continuu si cotizeaza la plafonul maxim (am inteles ca exista acest plafon) poate avea o pensie de MAXIM 1500 dolari canadieni.

Pai noi avem generali care primesc atat ca "bonuri de masa"... :) 

Link spre comentariu

Sistemul de pensii nu a fost gandit pentru pensionare dupa 20 - 25 de ani de cariera (cand iesi la 40 - 45 de ani la pensie sigur prinzi 70 de ani si cu un CAS de 25% => suma totala a pensiilor primite pe 25 de ani >> cotizatia individului in 20-25 de ani de cariera). De pensiile speciale nici nu mai zic.  Pensiile pe caz de boala la fel nu reflecta realitatea din teren. 

Actualul sistem de pensii este prea capusat pentru a putea sa mai reziste (guvernul se imprumuta pentru a plati salarii si pensii). Este logic ca nu se poate merge la infinit asa, nu?

Nu sunt un dusman la unui sistem de pensii de stat atat timp cat este unul corect. Insa cand vad ca: numarul pensiilor speciale, numarul celor care se pensioneaza dupa o cariera scurta si numarul pensionarilor pe caz de boala cresc exponential atunci e clar ca sunt pentru un sistem de pensii privat. Nu putem indatora copii si nepotii nostri pentru ca o armata de cefe groase de porc sa huzureasca. 

La masa asta a discutiilor se regasesc unii care au cotizat 40 - 45 de ani, parinti care sunt datori sa lase copiilor lor un viitor mai bun decat au avut ei parte insa lipsesc tinerii pensionari, beneficiarii pensiilor speciale si smecherii sanatosi tun care s-au pensionat pe caz de boala. Partea proasta este ca procentul acestora care lipsesc de la aceasta masa este in continua crestere.

Link spre comentariu

Parca discutam despre pensionari si nu despre "bosorogi". Oricum este o exprimare specifica baietilor de cartier, a santieristilor cu 8 clase. Si daca intrebi, la ce raspuns te astepti? Vor veni niste colegi si vor recunoaste ca asa au gandit, eventual se va deschide un topic de spovedanii? Chiar si la bodega trebuie sa fii cat de cat pe subiect. Eventual sa dezvolti tematica cu exemple din alte tari, ce cunosti personal sau ce ti-au povestit apropiatii. Orice fond este expus unui risc. Eu nu inteleg de ce fondul sa aibe actiuni la o banca care imprumuta statul cu dobanda pietei in loc sa se transforme depunerile direct in obligatiuni de stat. Dar eu sunt electronist, cineva cu ASE-ul ar putea sa disece mai mult subiectul.

Link spre comentariu
Acum 14 minute, miticamy a spus:

Parca discutam despre pensionari si nu despre "bosorogi".

Daca va referiti la ce am postat eu si asta v-a deranjat, imi cer scuze.

Personal ma includ in aceasta categorie (de "bosorogi" nu de "pensionari") si mi s-a parut inofensiva, un fel de haz de necaz... dar inca o data, scuze.

(asta cu toate ca nu-s chiar obisnuit sa mi se adreseze cineva cu "nea" cand io ma adresez lui la persoana a 2-a plural...).

Acum 16 minute, Sharky a spus:

Trebuie sa ai ceva beneficii. 1500 canadieni e f putin, in felul ala mai bine nu cotizezi.

Asa zicea si el... dar totusi, comparativ cu US cica-i mai OK ca si protectie sociala... 

Editat de informer
Link spre comentariu

Ar trebui să ia cineva taurul de coarne şi să (re)stabilească nişte clase  de salarizare corecte şi conforme cu realitatea românească, pentru toate clasele sociale, de la necalificat până la Preşedintele ţării.Păi ce face domnule un magistrat în timpul vieţii, să merite 15000 de Euro pensie ??? Că nu a fost ca titanul Atlas, ce susţinea Pământul pe umeri.....

Câtă vreme câteva milioane de salariaţi cu venituri sub 1000 Euro ţin în spate nişte paraziţi  foşti comunişti  şi acum preafericiţi parlamentari sau magistraţi cu salarii şi pensii imoral de mari, nu va rezista niciun sistem la noi....never.Un sistem care să-i mulţumească pe toţi şi să fie absolut echitabil nu va putea exista, fiind o utopie, dar inegalitate mai mare ca la noi nu prea văd la nicio ţară supermegadezvoltată....

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 13 minute, miticamy a spus:

Eu nu inteleg de ce fondul sa aibe actiuni la o banca care imprumuta statul cu dobanda pietei in loc sa se transforme depunerile direct in obligatiuni de stat.

Teoretic vin cefele groase de porc si iti prezinta multe argumente, in practica bat palma smecherii pe spinarea noastra. 

Teoretic actiunile unei banci sunt doar in crestere deci profitul ar fi mai mare daca cumperi o actiune la o banca decat daca cumperi direct o obligatiune de stat unde dobanda este fixa. 

Insa, nu cred ca se cumpara actiuni la o banca, banca nu vinde actiuni, altfel se cheama cacatul asta care il fac ei :rade: dar <=> unei actiuni daca vrem sa simplificam ca sa vorbim mai usor. 

Acum 5 minute, validae a spus:

Păi ce face domnule un magistrat în timpul vieţii, să merite 15000 de Euro pensie ???

Ironia este ca el primeste pensie de 15.000 euro pentru ca NU face ceva bun in timpul carierei. Daca le-ar da in loc de pensie 100% din sumele pe care le recupereaza din prejudicii de-a lungul carierei ... ies in pierdere :85

Link spre comentariu

Eu dupa peste 40 si ceva de ani de munca, am pensia pe care o am.  Daca ma compar cu bietii colectivisti pot zice ca am o pensie mare, dar daca ma compar cu parlamentarii, primarii, cei din justitie, politistii,etc pot zice ca am o pensie de subzistenta.

M-am intrebat de multe ori, de ce perioada stagiului, a fost considerata doar vechime in munca?

Acum mai bine de 15 ani am lucrat cot la cot  cu un italian, la punerea in functiune a unei instalatii. Din una in alta ,l-am intrebat, daca sint multumiti de salariul pe care-l primesc. Mi-a spus ca  este multumit  si ca atunci cind sint trimisi in alta tara, sa puna in functiune anumite instalatii, pe linga salariul pe care-l primesc ,mai primesc si un bonus destul de substantial. Cind i-am spus ce salariu am,  s-a  mirat spunindu-mi ca daca ar primi un asa salariu, in ziua urmatoare si-ar da demisia. 

Apoi am adus vorba de armata, intrebindu-l cita armata a facut. Mi-a spus ca armata a facut-o la o baza militara americana, facind paza. Dupa orele de paza efectuate, se ducea acasa, urmind ca in ziua urmatoare sa fie prezent iar la baza. Pe perioada cit a fost in armata a primit salariu. Apoi a venit rindul meu sa-i spun cum a fost in armata, spunindu-i ca pe perioada stagiului militar am stat doar in unitatea militara primind lunar doar solda de circa 50 de lei(parca). A fost foarte surprins cind i-am spus cum era in armata  si cum trebuia sa suportam toate magariile, facute de cei mai mari in grad de la fruntas si pina la sergent.

Nu era normal, ca pe  perioada stagiului, militar sa fi primit  si noi pensie, oricit ar fi fost ea !

Da-cam fi avut conditii decente de trai(caldura, apa calda) si mincare cit de cit ''mincabila'' mai ca  n-as fi zis  nimic. Noroc ,ca dupa 50 de zile de instructie am fost transferati ,eu si inca 8 insi, la Centrul militar, unde conditiile erau cu muuult, muuult  mai  bune, decit in Unitatea militara. 

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Domnule Geo..., din putinele mele cunostinte de istorie, si aia de factura comunista, am retinut cam asa:

Dupa incheierea WW2, Italia, Germania, Japonia, au cazut in sfera de influenta a capitalistilor verosi, reprezentati mai ales de SUA si Anglia. 

Astia, capitalisti verosi, i-au stors de toate resursele materiale si umane, drept despagubiri de razboi.

Si asa au ajuns astazi, ca vai de ,,mama lor"!

Noi, Romania, si alte state din fostul lagar comunist, am avut marea sansa, marele noroc, sa cadem in sfera de 

influenta a marelui aliat de la rasarit, fratele nostru de sorginte comunista.

Am platit pagube de razboi uriase, dar in schimb am fost ajutati sa ne dezvoltam multilateral.

Atat de bine am fost ajutati, incat nivelul de trai si inainte de '89, dar mai ales dupa, se vad rezultatele.

Nici dupa 30 de ani, de la ,,schimbarea regimului", nu reusim sa ne revenim!

Regimul comunist si indoctrinarea comunista, au lasat urme adinci, greu vindecabile.

A, da!

Dupa revolutie, de fapt oculta mondiala, masoneria, ne-au impiedicat sa ne dezvoltam!

Nu, educatia comunista, oamenii vechiului regim, structurile de putere care au facut posibila caderea acelui regim odios,

si preluarea puterii tot de catre ei, sunt cauza situatiei urate in care ne aflam si astazi.

De ce oare, milioane de romani au ales calea exilului, cautand o viata mai buna si mai dreapta?

Sunt intrebari simple si de bun simt.

Un raspuns simplu si la indemana: dreptul oricarei fiinte umane, la libera circulatie, la un trai mai bun, ..., drepturi consfintite 

in orice constitutie a unui stat, cu democratie consolidata.

La noi, democratia nu este inca consolidata.

Curtea Constitutionala a Romaniei lucreaza inca la greu, pentru consolidarea democratiei, prin magistratii trimisi/desemnati de partidele politice, conform algoritmului alegerilor, in functie de prioritatilor lor.

Mai avem mult de tras, noi cei ramasi in tara!

Sa aveti o seara buna!

Link spre comentariu

Parcă și facultatea este... 

Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 49 
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul: 
a) a beneficiat de pensie de invaliditate; 
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma; 
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat; 
...

(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere. 

(3) Persoanele prevazute la alin.(1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi. 

(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege. 

2. Asadar perioada in care ati urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar nu este nici vechime in munca nici stagiu de cotizare la pensie ci este perioada asimilata stagiului de cotizare si se are in vedere numai la pensia pentru limita de varsta.

Art. 164
...
(5) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1), realizate in intervalul cuprins intre data de 1 aprilie 2001 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, la calculul punctajului lunar se utilizeaza: 
a) cuantumul pensiei de invaliditate, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a); 
b) 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioadele respective, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. b), c) si g). 

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări