Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pentodele cu tije (rod pentodes)

VAX

Postări Recomandate

Pentode subminiatura cu incalzire indirecta n-am intalnit. Cele cu B in coada par a fi tot miniatura, dar ceva mai mici si  cu sarme.

Rusii faceau in anii '60 1J-urile subminiatura ca pe bomboane. Baloanele lor meteo aveau emitatoarele cu asa ceva. Unele cadeau la noi si ajungeau la talcioc. Am si acum pe undeva 1J-uri de atunci (cu baloane mici si turtite), dar indicativele s-au sters.

Tuburile cu vid revin in actualitate sub o forma nano-miniaturala. https://en.wikipedia.org/wiki/Nanoscale_vacuum-channel_transistor .

Link spre comentariu
La 06.08.2019 la 13:01, gsabac a spus:

Daca este posibil, utilizati nuvistori RCA,

Astia sunt in balon metalic si nu se vede catodul inrosit, care este farmecul lampilor.

Link spre comentariu

Soclurile pentru americane sunt scumpe si se gasesc rar . Ma rog , asa era cand am avut eu nevoie ... Rusii le - au facut cu fire , mai practic . Nuvistoarele lor sunt competitive . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Daca sint puse intr-o cutie inchisa cu doar ceva gauri de ventilatie nu prea mai conteaza aspectul cit mai ales puterea disipata, caldura degajata in carcasa.

Link spre comentariu

Se pare ca nimeni n-a folosit lampi 1P24 in amplificatoare RF de la intrarea receptoarelor. Am sa incerc eu, desi ma incurca valoarea mare a curentului de filament (conexiune paralel). Transformatorul pe care am de gand sa-l utilizez este de la un grig-dip-metru cu lampa 6J1P (170mA la filament). Evident ca alimentez filamentul in curent continuu (tensiune stabilizata). In cazul in care este fortata infasurarea de filament trec la 1J29. Nu mai stiu daca am si 1J29, dar am sigur 1J24 (cu panta mai mica si mai zgomotoase). Am sa cumpar si cateva 1J29.

Link spre comentariu

Stie cineva daca pentodele cu tije functioneaza si in regim trioda (cu G2 si G3 legate la anod). Din ce am citit despre ele merg bine doar ca pentode, pentru ca sunt necesare tensiuni potrivie pe grile, pentru focalizarea electronilor.

Daca ar merge in regim trioda, fara scaderea pantei si eventual la tensiune anodica mai mica, as incerca o cascoda hibrida (tub + tranzistor), tubul electronic fiind la intrare, pentru ca rezista la supratensiune pe G1 si are Zi mare.

Link spre comentariu

Păi tubul rezistă la supratensiuni pe g1 însă "șocul" se transmite in circuitul anodic și poate distruge tranzistorul care urmează (in cazul arf cascod).

Se poate evita printr-o proiectare corespunzătoare, dar atenție la acest aspect!

Link spre comentariu

Intrarea (G1)este protejata prin eclatoare (tub neon, etc). Nu au cum sa ajunga tensiuni periculoase la tranzistorul de dupa pentoda. Ma refer la supratensiuni aparute prin inductie (impuls electromagnetic produs de fulger - trasnet in apropiere, nu lovitura directa - curent de 100000A). 

Complicatia cu tub electronic la intrare este pentru cazul in care se foloseste antena externa expusa la astfel de accidente. 

Din punct de vedere al zgomotului de fond, FET-urile sunt superioare tuburilor electronice obisnuite. Exista si cateva tiputi de triode si pentode comparabile (rezistenta de zgomot) cu cele mai bune FET-uri, dar se duc imediat la socuri electrice.

Link spre comentariu

Merge, dar va complicati in mod inutil (tensiune mare, trafo, gabarit). Pentru grid-dip-metru sunt potrivite JFET-urile. Cu tuburi sa lucrati unde nu merg semiconductoarele (la tensiuni mari, etc).

Link spre comentariu

Am mai cumparat zece lampi 1P24 de la cineva care le-a scos la vanzare pe forum. Am vazut ca n-au fost multi interesati sa le cumpere, desi au stat cateva zile inainte sa le cer eu. Am cumparat si ceva tranzistoare rusesti (Ge), din motive de nostalgie (mi le-am dorit cand eram la gimnaziu/liceu - anii '60/'70). Au parametri modesti, la nivelul anilor '60, dar le consider valoroase. De exemplu, am si cateva MP103, realizate din Si, prin aliere (tehnica abandonata de foarte multa vreme). Amplifica foarte putin (beta <40), dar sunt bune in alte scopuri. Pot fi folosite in regim de strapungere (jontiune baza-emitor), ca diode zener. Merg si ca dioda varicap cu Co de ordinul 100pF. Fiind in capsula metalica, merg bine si ca senzor de temperatuta (-50 / +125 grade Celsius). Cred ca rezista si la temperatura mai joasa (azot lichid) fara sa se desprinda cipul de ambaza, prin dilatare/contractie.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări